Social Icons

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ένας έφηβος…μόλις 87 ετών!





Από τον Max, 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:  38 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, 24 ΚΥΠΕΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, 4 ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΕΛΛΑΔΑΣ , 1 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ

10 Μαρτίου του 1925 , πριν από 87 χρόνια την Ταβέρνα του Μοίρα στο κέντρο του Πειραιά,  ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ) παίρνει σάρκα και οστά καθώς προέρχεται από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.

Το όνομα του νέου συλλόγου το δίνει  ο πρώτος αντιπρόεδρός του,  Νότης Καμπέρος . Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Ο Ολυμπιακός, γεννήθηκε για να εκφράσει την αθλητική ισχύ, την ευγενική άμιλλα, το ήθος και τη ρώμη.


Με αυτές τις σκέψεις επιλέχτηκε  και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού. Πρώτος πρόεδρος της ομάδας έγινε ο Μιχάλης Μανούσκος. 


Τα ιδρυτικά μέλη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς. Πρώτος Πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ υπήρξε ο Μιχάλης Μανούσκος με Αντιπρόεδρο τον Νότη Καμπέρο.


Το 1930 Ολυμπιακός πήρε 6 πρωταθλήματα από τα 9 που διεξήχθησαν. Την δεκαετία του 50’ γεννήθηκε ο «Θρύλος». Ήταν μία δεκαετία που ο Ολυμπιακός δεν έμεινε ούτε ένα χρόνο χωρίς να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Επτά πρωταθλήματα (από τα οποία τα 6 συνεχόμενα), επτά κύπελλα, πέντε νταμπλ. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έγιναν πρωταθλητές της δεκαετίας. Πολλαπλασιάστηκαν και αιτία ήταν οι λαμπρές επιτυχίες. Γέμιζαν το Καραϊσκάκη, συνόδευαν την ομάδα σε όλες τις μετακινήσεις της, ακόμη και στις πιο μακρινές. Δεν υπήρξε ποτέ ίσως μεγαλύτερη ταύτιση φιλάθλων με την ομάδα, απ’ όση υπήρξε στη διάρκεια της «χρυσής» δεκαετίας.

Ο Νίκος Γουλανδρής, αν και χρηματοδοτούσε την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, ανέλαβε τον Ολυμπιακό το 1972. Έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη, φέρνοντας στον Πειραιά μεγάλα αστέρια όπως οι Υβ Τριαντάφυλλος και Ρομέν Αργυρούδης από τη Γαλλία, Βιέρα και Λοσάντα, διεθνείς Ουρουγουανοί  και πολλούς άλλους.

Το 1973-74 ο Ολυμπιακός στέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρωταθλητής, πετυχαίνοντας μάλιστα ένα ακατάρριπτο, μέχρι σήμερα, ρεκόρ στο σκοράρισμα με 102 γκολ.

Το 1993 αναλαμβάνει ο Σωκράτης Κόκκαλης την προεδρία του Ολυμπιακού έπειτα από τα σκανδαλώδη χρόνια Κοσκωτά – Σαλιαρέλη. Θα περιμένει 4 χρόνια για να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο και οι Πειραιώτες πανηγυρίζουν ξανά μετά από 10 χρόνια.

Από το καλοκαίρι του 2010 ο Ολυμπιακός άλλαξε σελίδα στην ιστορία του μπαίνοντας στην εποχή Μαρινάκη. Ο Πειραιώτης εφοπλιστής συμφώνησε με τον Σωκράτη Κόκκαλη και μετά από Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 50 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε κάτοχος του 67% των μετοχών της ΠΑΕ.

Έχει κατακτήσει εκατοντάδες τίτλους σε πανελλήνιο κυρίως, αλλά και διεθνές επίπεδο. Συνολικά 6 Ευρωπαϊκούς τίτλους στο μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο και την πάλη, ενώ στο ποδόσφαιρο έχει από το 1997  συνεχή παρουσία στους ομίλους του Τσαμπιονς Λίγκ. Το   1997 η ομάδα μπάσκετ κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο και  Ευρωλίγκα ενώ το 2002  η ομάδα του πόλο κατέκτησε  Πρωτάθλημα , Κύπελλο, Πρωτάθλημα Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.






Πηγή: e-soccer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: