Social Icons

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο




Σοκαρισμένη είναι όλη η Ευρώπη μετά την τραγική είδηση του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε αργά την νύχτα της Τρίτης στο Βαλέ της Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, με αποτέλεσμα να βρούνε τον θάνατο 28 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 μικροί μαθητές από το Βέλγιο που επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο.
Η ηλικία των περισσότερων παιδιών που σκοτώθηκαν ήταν κοντά στα 12, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και οι δύο οδηγοί. Τα περισσότερα θύματα ήταν Βέλγοι, δέκα ήταν Ολλανδοί (επτά νεκροί, τρεις τραυματίες), ένας Γερμανός και ένας Πολωνός.

Το λεωφορείο σχολικής εκδρομής προσέκρουσε σε τοίχωμα σήραγγας στο Σιέρε, θρηνεί το Βέλγιο. Εθνικό πένθος κήρυξε η βελγική κυβέρνηση, «δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω τον πόνο» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός μαζί με την πρόεδρο της Ελβετίας σε συνέντευξη Τύπου κοντά στο σημείο της τραγωδίας.
Το πούλμαν ήταν ένα από τα τρία με τα οποία επέστρεφαν στο Βέλγιο οι μαθητές δύο σχολικών τάξεων έπειτα από πολυήμερη εκδρομή. Το όχημα, που κατευθυνόταν προς την περιοχή Σιόν, προσέκρουσε σε τοίχο σήραγγας της εθνικής οδού μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής εξόδου της Σιέρε.



Οι γονείς των μαθητών πήγαν στην Ελβετία με αεροσκάφος της βελγικής αεροπορίας. Οι τραυματίες νοσηλεύονταν σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ οι σοροί πρέπει να αναγνωριστούν στην Ελβετία πριν επαναπατριστούν.

Η είσοδος του σχολείου του Σαν Λαμπέρ στη Φλάνδρα, από το οποίο ήταν αρκετοί μαθητές, είναι γεμάτη λουλούδια που αφήνουν περαστικοί και σχεδόν καλυμμένη με ζωγραφιές μαθητών και μηνύματα κατοίκων που συλλυπούνται τους συγγενείς των θυμάτων.

Δεν πέρασε το όριο ταχύτητας το λεωφορείο


Μυστήριο καλύπτει ακόμη τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος και τα αίτιά του. Σύμφωνα με την ελβετική Εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση, το λεωφορείο δεν κινείτο με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου την ώρα της πρόσκρουσης.

Τα παιδιά φορούσαν επίσης, όπως προβλεπόταν, ζώνες ασφαλείας στα καθίσματά τους. Η εισαγγελία επιβεβαίωσε επίσης πως στο δυστύχημα δεν ενεπλάκη άλλο όχημα.

Οι αρχές εξετάζουν ως εκ τούτου τρεις ενδεχόμενες αιτίες για το δυστύχημα, όπως ανέφερε η Εισαγγελία: Τεχνικό πρόβλημα στο λεωφορείο, πρόβλημα υγείας του οδηγού ή ανθρώπινο λάθος.

Η βελγική κυβέρνηση μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη ανέφερε πως θα τηρηθεί μία ημέρα πένθους μετά την τρομερή καταστροφή. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα τιμηθούν τα θύματα θα γίνουν γνωστές αργότερα.

Τα συλλυπητήρια τους στις Βρυξέλλες έστειλαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τα συλλυπητήριά του λέγοντας πως «φανταζόμαστε τις οικογένειες, την οδύνη τους, δεν υπάρχει χειρότερη τραγωδία».

Από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Βέλγο ομόλογό του.





Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: