Social Icons

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Κέρκυρα…!




Απο την Contessa, 

Η 1Η Κυριακή των νηστειών της Σαρακοστής ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας και αυτή την  ημέρα γιορτάζουμε την αναστήλωση των σεπτών εικόνων από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 843 μ.χ

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελούσε ιδιαίτερη μεγάλη χριστιανική γιορτή στη Βασιλεύουσα από την Αγία Θεοδώρα όπου και έπαψε τον μακροχρόνιο  σάλο  που είχε δημιουργηθεί για το ζήτημα των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και  λιτανεία . 

Κάθε χρόνο στη Κέρκυρα,  την Κυριακή της Ορθοδοξίας τελείται ιερά λιτάνευση του σεπτού σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας με δοξολογία και χορωδία που βρίσκεται μέσα στη μητρόπολη. Όλοι μαζεύονται στην εκκλησία με τις εικόνες στα χέρια τους και ψάλουν τα τροπάρια.

Η δική μου,  μικρή ιστορία.

Μια τέτοια μέρα πριν από οκτώ περίπου χρόνια είχα επιλέξει και εγώ να πάω στη Μητρόπολη και να λειτουργηθώ στην Αγία Θεοδώρα βλέποντας από κοντά με πόσο λαμπρότητα και πίστη συρρέουν οι κάτοικοι στην εκκλησία και ψάλλουν δοξάζοντας την Αυγούστα που είχε δώσει πριν πολλά χρόνια τη δική της μάχη.
Στο δρόμο, πηγαίνοντας προς το μητροπολιτικό ναό αποφάσισα να αγοράσω μια εικόνα της Αυγούστας για το σπίτι μου και λόγο της ημέρας  να λειτουργηθεί στην εκκλησία.

Έτσι μετά την αγορά συνέχισα το δρόμο μου και μπήκα στην εκκλησία. Η λειτουργία με μάγεψε και ήμουν τόσο προσηλωμένη που είχα ξεχάσει να ξετυλίξω την εικόνα από το χαρτί , ενώ την κρατούσα στην αγκαλιά μου.

Κατά ένα μυστήριο λόγο , και εδώ έχω να σας πω ότι είναι κάτι που το βίωσα και είναι συγκλονιστικό , η εικόνα άρχισε να χοροπηδάει στα χέρια μου. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν τα νεύρα μου. Πήγα δύο βήματα δεξιά μετά αριστερά, έβηξα, άνοιξα τα χέρια μου και τα ξανάκλεισα ενώ εξακολουθούσα να κρατάω την εικόνα. Η εικόνα όμως άρχισε πάλι να χοροπηδάει στα χέρια μου. Τότε τρόμαξα! Γύρισα το κεφάλι μου ολόγυρα νομίζοντας αρχικά ότι κάποιος με σκουντάει. Μια άγνωστη γυναίκα που καθόταν παραδίπλα μου με κοίταξε προσεχτικά.
΄΄Εικόνα βαστάς κόρη μου;΄΄  με ρώτησε ευγενικά ενώ εγώ είχα παγώσει από το φόβο μου. Όταν της επιβεβαίωσα ότι είναι μια εικόνα της Αυγούστας την οποία είχα αγοράσει πριν από λίγο τότε εκείνη ήρθε πιο κοντά μου και μου ψιθύρισε :
΄΄ Βγάλε το χαρτί και κράτα την όρθια! Να τη βλέπει η Αυγούστα!’’

Δίχως δεύτερη σκέψη και χωρίς ανάσα έσκισα αμέσως το χαρτί του περιτυλίγματος και τότε διαπίστωσα ότι την εικόνα την κρατούσα ανάποδα.  

Πως όμως συνδέεται η Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα με την Κέρκυρα και την μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας;  


ΟΙ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΟΙ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ.
Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε το 815 μ.Χ., στην Παφλαγονία της Μικράς Ασιάς. Ήταν κόρη του Μαρίνου, ο οποίος είχε πάρει το αξίωμα του Δουγγαρίου και της Θεοκτίστης. 

Σε ηλικία 15 χρόνων το 830 μ.Χ., εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έπαιρνε μέρος σε μια γιορτή που δινόταν από την αυτοκράτειρα, για να διαλέξει σύζυγο ο αυτοκράτορας  Θεόφιλος. Στην γιορτή παρευρισκόταν όλες οι νέες των ανωτέρων κοινωνικών τάξεων, μεταξύ των οποίων και η Κασσιανή. Ο αυτοκράτορας είπε στην Κασσιανή ‘’εκ γυναικός ερρύει τα φαύλα’’, που σημαίνει από την γυναίκα προέκυψαν όλες οι συμφορές, υπονοώντας την Εύα, θέλοντας να τη δοκιμάσει. Η Κασσιανή έδωσε τη δική της απάντηση που έχει μείνει στην ιστορία  ’’Και εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω.’’, εννοώντας τη Παναγία. 

Ο Θεόφιλος θεώρησε τολμηρή την απάντηση της και επέλεξε τη Θεοδώρα. Η Κασσιανή έγινε μοναχή και η Θεοδώρα αυτοκράτειρα. Ο Αυγούστα απέκτησε μαζί με τον αυτοκράτορα έξι παιδιά , τον μοναχογιό τους Μιχαήλ και πέντε κόρες τη  Θέκλα, την Άννα, την Αναστασία, την Πουλχερία και τη Μαρία.

Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα έπαιξε  σημαντικό ρόλο στα  πολιτικά αλλά και στα θρησκευτικά ζητήματα.  Το ζήτημα της λατρείας ή όχι των εικόνων, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 730 μ.Χ., από τον ιδρυτή της δυναστείας των Ισαύρων Λέοντα τον Γ ΄ μετατράπηκε σε μια διαμάχη που χώρισε το το Βυζάντιο σε δύο μέρη στους εικονολάτρες και στους εικονομάχους.
Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ήταν εικονομάχος ενώ τα βασανιστήρια οι διώξεις και η καταστροφή ιερών κειμηλίων και των εικόνων ήταν μέρος των καθημερινών γεγονότων που διαδραματίζοντας στην Βασιλεύουσα .
Από την άλλη η αυτοκράτειρα Θεοδώρα είχε διδαχθεί από τους γονείς της  να προσεύχεται και να τιμά τις εικόνες και στα κρυφά στα διαμερίσματα της μαζί με τα παιδιά της απέδιδαν τις πρέπουσες τιμές στους Αγίους. Συνθηματικά μάλιστα και για μην καταλαβαίνει κανείς στη βασιλεύουσα αποκαλούσαν τις εικόνες ‘’καλά νινιά’’.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ.

Το  842 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεόφιλος αρρώστησε βαριά από δυσεντερία. Θρυλείται ότι σε όραμά της η αυτοκράτειρα Θεοδώρα είδε, την άχραντο Θεοτόκο με το θείο βρέφος αγκαλιά, περιστοιχισμένη με λαμπροφορεμένους αγγέλους, οι οποίοι έδερναν το Θεόφιλο ανελέητα. Καθώς ξύπνησε άκουσε το σύζυγο της να λέει αναστενάζοντας. Η αγία Θεοδώρα τότε άνοιξε το σεντούκι και έβγαλε την εικόνα του Χριστού και παρακάλεσε θερμά. Και τότε ο αυτοκράτορας ζήτησε να φιλήσει την εικόνα και μετά από λίγο σταμάτησε να πονά και καλυτέρεψε στην υγεία του.

Με το θάνατο του συζύγου της το 842 ανέβηκε στο θρόνο ο ανήλικος  υιός της Μιχαήλ σε ηλικία τριών ετών. Η Αυγούστα, ως  επίτροπος του υιού της συγκρότησε και επικύρωσε τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας κατεβάζοντας τον πατριάρχη Ιωάννη που ήταν εικονομάχος και ανεβάζοντας τον Μεθόδιο έγινε και η οριστική αναστήλωση των ιερών εικόνων.

Η Αγία Θεοδώρα ελευθέρωσε όλους τους φυλακισμένους και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 11 Φεβρουαρίου του 842, ημέρα Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μοναχοί , κληρικοί που είχαν διασωθεί από την αυτοκρατορική οργή, και μ’ επικεφαλής την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιό της Μιχαήλ, συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών κάνοντας τη πρώτη λειτουργία ενώ ακολουθούσε λαμπερή δοξολογία στην Αγία Σοφία κάνοντας τη λιτανεία των Ιερών Εικόνων με θυμιατά, λαμπάδες επαναφέροντας στους ναούς τις ιερές Εικόνες.  Έτσι γιορτάζουμε αυτό το γεγονός κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάσθηκε Κυριακή της Ορθοδοξίας.   

Κηδεμόνας του Μιχαήλ ήταν ο Βάρδας, που παρέσυρε αργότερα τον ανιψιό του Μιχαήλ και τον έστρεψε ενάντια στη μητέρα του. Την έκλεισε στο μοναστήρι των Γαστρίων μαζί με τις κόρες της αναγκάζοντας τον Πάτρωνα, αδερφό της Θεοδώρας να τις κάρει μοναχές. Η Αυγούστα έζησε έως την κοίμηση της εκεί, διαπρέποντας στο μοναχικό βίο με πιστή  στηρίζοντας τις κόρες τις. Η Αγία Θεοδώρα κοιμήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 867, μετά την ανακομιδή το ιερό  λείψανό της βρέθηκε άθικτο και  ευωδίαζε μύρο .  

Το σεπτό σκήνωμα, φυλασσόταν έως το 1841 στον Ιερό Ναό της Αγίας Αναστάσεως στην Κωνσταντινούπολη, μετά την πτώση της μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας αλλά λόγω των βομβαρδισμών από τους Ιταλούς την μετέφεραν στο Ναό των Αγίων Ιάσωνος και Σωσίπατρου.  Με ιερή λιτανεία μεταφέρθηκε ξανά αργότερα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ευρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα από Βασιλείας του Γεωργίου του Α΄ καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο βασιλιάς στη Μητρόπολη Αθηνών  όπου και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το  Σύμβολο της Πίστεως. Το αυτοκρατορικό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών της βασιλείας του Κωνσταντίνου Β’ όπου  και μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: