Social Icons

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Λούτσιο Ντάλλα: Χιλιάδες χειροκροτήματα σε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη …



 Aπο την X.Αλαμάνου

La morte è solo la fine del primo atto...

«Ο θάνατος είναι μόνο το τέλος της πρώτης πράξης», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κορυφαίος Ιταλός καλλιτέχνης στη Rai  που αγαπούσε τη φυσαρμόνικα του,   τα σπορ αυτοκίνητα , ιδιαίτερα τις Πόρσε, πίστευε στο Θεό ενώ ένας αστεροειδής φέρει την ονομασία 6114 Dalla-Degregori, προς τιμή του Λούτσιο  και  του Φραντσέσκο Ντε Γκρέγκορι.

Σήμερα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής  από το πρωί του Σαββάτου στο μεγάλο τροβαδούρο Λούτσιο Ντάλλα στο δημαρχιακό μέγαρο της Μπολόνια, όπου είχε εκτεθεί το φέρετρο με τη σορό του ενώ μεγάλα πανό έγραφαν συνθήματα για αυτόν ΄΄ Ciao Lucio’’

Ημέρα των γενεθλίων του φίλοι και θαυμαστές σχημάτισαν μια τεράστια ουρά στη πλατεία Ματζόρε τη γνωστή και τραγουδισμένη από τον ίδιο , Piazza Grande όπως την είχε βαφτίσει η ίδιος το 1972 σε τραγούδι που ερμήνευσε στο Σαν Ρέμο. 

Στην εκκλησία "Σαν Πετρόνιο" στην Μπολόνια , πάνω στο φέρετρο ήταν αφημένο ένα τριαντάφυλλο ένα τσιγάρο και ένα μικρό κόκκινο κερατάκι που σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει την καλή τύχη και απομακρύνει την γρουσουζιά.

Η τελετή ήταν λιτή με ανάγνωση αποσπασμάτων του Ευαγγελίου και λόγια από φίλους του. 

Έξω από τον ναό και υπό τη μελωδία των τραγουδιών του μεγάλου καλλιτέχνη,  πλήθος κόσμου θέλησαν να πουν με το δικό τους τρόπο το τελευταίο αντίο στον μεγάλο καλλιτέχνη  ψιθυρίζοντας τα τραγούδια του  και με δάκρυα στα μάτια, του χάρισαν το τελευταίο με το ζεστό χειροκρότημά τους. 

Η οικογένειά του ζήτησε να μην καλυφθεί τηλεοπτικά η τελετή,  ωστόσο μόνο για όσους παραβρέθηκαν για να τον τιμήσουν  τοποθετήθηκε μια γιγαντοοθόνη για να  παρακολουθήσουν τη τελετή. Όπως έγινε γνωστό από τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης,  μέρος την κληρονομιάς του πρόκειται να διατεθεί για την δημιουργία ειδικού ιδρύματος που θα στηρίζει τις τέχνες και κυρίως τις προσπάθειες των νέων μουσικών.

Η κηδεία ξεκίνησε στις 15:30 ώρα Ιταλίας  στη βασιλική του Σαν Πετρόνιο. «Η Μπολόνια έχασε ένα αληθινό γιο, ένα μεγάλο φίλο» δήλωσε ο Μπερνάντο Μπόσκι ο ιερέας που εξομολογούσε τον Λούτσιο Ντάλλα  και ο Μάρκο Αλεμάνο, σκηνοθέτης, τραγουδιστής και φωτογράφος, που βρισκόταν εδώ και χρόνια κοντά του μίλησε μέσα απο την καρδιά του για ένα φίλο όπως τον έζησε. Φίλοι, συνεργάτες και πολιτικοί βρίσκονταν στην εκκλησία ανάμεσά τους οι Τζάνι Μοράντι, Τζίτζι Ντ' Αλέσιο, , Έρος Ραματζότι , Πιερφερνινάντο Καζίνι, Σαμουέλε Μπερσάνι,  Τζοβανότι, Νεκ, Ορνέλα Βανόνι, Λούκα Καρμπόνι, Ρενάτο Τζέρο.

Ο Λούτσιο Ντάλλα έφυγε από ζωή ξαφνικά την Πέμπτη,  από καρδιακή προσβολή ενόσω βρισκόταν σε περιοδεία στο Μοντρέ της Ελβετίας. 

Γεννημένος  στην Μπολόνια στις 4 Μαρτίου του 1943 , μόλις στα επτά του χρόνια μένει ορφανός από τον πατέρα του, που εργαζόταν ως διευθυντής του σκοπευτικού ομίλου της πόλης. Την ανατροφή του  ανέλαβε η μητέρα του Ιόλη, που ήταν μοδίστρα, με τη συνδρομή του θείου του Αριοντάντε Ντάλλα

Από μικρός, σύχναζε στην καθολική ενορία της συνοικίας του και ο καλόγερος των Καπουτσίνων, πατέρας Πιο, τον συμβούλευσε «να σταματήσει να ασχολείται με τη μουσική, διότι, το πάθος αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην κόλαση». Ο Λούτσιο, όμως, δεν συμμορφώθηκε και αποφάσισε, μάλιστα, να μάθει να παίζει κλαρινέτο και φυσαρμόνικα.

Ο Ντάλλα συνήθιζε να τραγουδά επί σκηνής στο στυλ του Τζέιμς Μπράουν. Ο ιταλός τραγουδοποιός Τζίνο Πάολι ήταν αυτός που διέκρινε τις φωνητικές του ικανότητες και τον προέτρεψε να ακολουθήσει σόλο καριέρα στον χώρο της σόουλ. Το 1964, σε ηλικία 21 ετών, ηχογράφησε το πρώτο 45άρι του που περιείχε τα τραγούδια Lei και Ma Questa Sera .

Το 1963 γίνεται γνωστός με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ τραγουδιού Cantagiro, που άγγιξε ολόκληρη την Ιταλία και παραγωγό τον γνωστό τραγουδιστή Τζίνο Πάολι. Ακολούθησε μετά από τρία χρόνια η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο.
Στη πορεία συνεργάστηκε με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι ενώ από  το 1977 και μετά,  ο Ντάλα άρχισε να γράφει και τους στίχους των τραγουδιών του. Συνεργάστηκε και πραγματοποίησε περιοδείες με τον τραγουδοποιό Φραντσέσκο Ντε Γκρεγκόρι και ηχογράφησε το θρυλικό «Caruso», με το οποίο πούλησε πάνω από οκτώ εκατομμύρια δίσκους.


Έντεκα περίπου χρόνια μετά ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Τζiάνι Μοράντι και το τραγούδι του «Attenti al lupo» σημειώνοντας νέο ρεκόρ πωλήσεων. 

Σον δίσκο «Ciao», το 1999  εκφράζει την αμηχανία του για τη συμμετοχής της Ιταλίας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, στη Σερβία. Την ίδια χρονιά  ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Ο Ντάλλα συνεχίζει να κυκλοφορεί σπουδαία άλμπουμ, ενώ στρέφει το ενδιαφέρον του στην κλασική μουσική, την όπερα και το μπαλέτο. Το 2007 ανεβάζει μια δική του εκδοχή του μπαλέτου Πουλτσινέλα του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Το 2011 κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ Questo è Amore, με σπάνιες στιγμές της δισκογραφίας του, καθώς και το τραγούδι Nani με ερμηνευτή τον Πιερντάβιντε Καρόνε. Με αυτό το τραγούδι εμφανίσθηκε για τελευταία φορά στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο τον  Φεβρουαρίου του 2012.





Πηγή&Photo: Corriere Di Bologna

Δεν υπάρχουν σχόλια: