Social Icons

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Καλά μου...μουστοκούλουρα!




Απο την Contessa, 
 
Είναι το κουλούρι της Σαρακοστής, το πρωί με το καφεδάκι σας είναι ότι πρέπει! Η μυρωδιά του θα σας ξετρελάνει. Όταν θα ψηθούν και μετά να τα βάλετε σε ένα σκεύος με κάλυμμα για να μην ξεραθούν και να κρατηθούν μαλακά.  

Τα μπαχαρικά και τον μούστο θα τον βρείτε εύκολα σε καλά μπακάλικα.

 
Υλικα
4  κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 ½ κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1 κούπα πετιμέζι
2 κουταλιές της σούπας  κονιάκ
Από 1/2 λεμόνι  το χυμό του
1 πορτοκάλι , το χυμό του
Μια μικρή πρεζούλα αλάτι
Σουσάμι προαιρετικά

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μία λεκανίτσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υγρά υλικά και χτυπάμε να ανακατευτούν.

Ρίχνουμε τα υγρά στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. 

Στρώνετε λαδόχαρτο στο μεγάλο ταψί του φούρνου, παίρνετε από τη ζύμη ένα κομματάκι σε μέγεθος καρυδιού και πλάθετε τα μουστοκούλουρα σε σχήμα σαλιγκαριού. Όσο πλάθουμε δεν αφήνουμε την υπόλοιπη ζύμη εκτεθειμένη γιατί σφίγγει για αυτό και τη σκεπάζουμε. 

Στο ταψί όταν τα στρώνετε να αφήνετε ένα μικρό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Όταν προθερμανθεί ο φούρνος βάζετε το ταψί και ψήνετε στους 170 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: