Social Icons

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Βούλα Πατουλίδου για το κύπελλο του Σ.Λούη : ΄΄Πρέπει να αποκτήσουμε το κύπελλο’’




Το Ολυμπιακό Μουσείο σε έκτακτο Δ.Σ. αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής διεκδίκησης του Εθνικού Κειμηλίου με σκοπό τη μόνιμη παραμονή του κυπέλλου του Σπύρου Λούη στην χώρα όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγες μόνο ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε από τον Cristie’s, η πρόθεση του εγγονού του Έλληνα Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη να διαθέσει προς πώληση το κύπελλο που απονεμήθηκε στον πρώτο Έλληνα νικητή Μαραθώνιου δρόμου, το 1896.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Ολυμπιακού Μουσείου, "ένα από τα ιστορικότερα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων, των άμεσα συνδεδεμένων με την Ελληνική αθλητική και πολιτιστική ιστορία, είναι καθήκον όλων να παραμείνει στη χώρα μας και να κληρονομηθεί στις επερχόμενες γενιές, διατηρώντας στην ιστορική μνήμη, μια από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας."




Το Δ.Σ. του Ολυμπιακού Μουσείου πρότεινε στην κα Βούλα Πατουλίδου να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας διεκδίκησης του ιστορικού κυπέλλου, πρόταση που έγινε αποδεκτή άμεσα από τη χρυσή Ολυμπιονίκη. Η σύσταση της επιτροπής θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, με τη συμμετοχή ατόμων και φορέων που μπορούν να αναδείξουν το ζήτημα διαφύλαξης και ανάδειξης της εθνικής κληρονομιάς. Παράλληλα, η επιτροπή θα αναζητήσει χορηγίες από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, προκειμένου η διεκδίκηση να αυξήσει τις πιθανότητες απόκτησης του πολύτιμου κειμηλίου. 

Η Βούλα Πατουλίδου με σαφήνεια προσδιόρισε την αποστολή της επιτροπής που πρόκειται να συσταθεί: "Πρέπει να αποκτήσουμε το κύπελλο, πρέπει να διασώσουμε ότι μπορούμε από την ιστορική μας μνήμη και κληρονομιά. Προσωπικά θα κάνω ότι χρειαστεί. Αυτό το κύπελλο, αυτή η ιστορική στιγμή δεν θα αφαιρεθεί από τη χώρα μας. Καλώ, μαζί με το Ολυμπιακό Μουσείο, κάθε έναν που μπορεί και θέλει, να βοηθήσει και να συστρατευθεί στην επιτροπή διεκδίκησης. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ καταφέραμε πολλά. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα κερδίσουμε. Μπορούμε και το αξίζουμε".

Θυμίζουμε ότι ο οίκος εκτιμά την αξία του ασημένιου κυπέλλου, μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (143.000 έως 190.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: