Social Icons

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Oταν ξημερώνει ….Τρίτη και 13!





Από την Contessa,

Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες λένε κάποιοι όταν αναφέρονται στη γρουσουζιά που τυλίγει μια μέρα σαν και αυτή… Τρίτη και 13 του μήνα και κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα
που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μεχμέτ Β'; του Πορθητή , Τρίτη 29 Μαΐου 1453, που αθροίσεις το 1453 στο τέλος 13 θα βρεις!

Από τότε και μετά ποτέ δεν συναντούμε γιορτές και γλέντια την Τρίτη, πιο παλιά τα σπίτια έμεναν κλειστά για τους επισκέπτες καθώς ήταν ένα τρόπος να μη λησμονήσουμε ως έθνος την μαύρη εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Η Τρίτη πιστεύεται ότι κυριαρχείται από την επίδραση του Άρη του θεού του πολέμου και σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες παίρνει το όνομά Mardi στα γαλλικά ή Martes στα Ισπανικά.
Ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος και η δεισιδαιμονία του είναι ευρύτερα διαδεδομένη καθώς θεωρείται ότι φέρει θανάτους και δυσμενείς εξελίξεις,   οι σχετικές προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός:
Οι 12 θεοί του Ολύμπου, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 είναι οι ώρες της μέρας και της νύχτας, τα Ευαγγέλια είναι 12 , οι μήνες πάλι 12  , τα ζώδια 12 και αυτά , 12 και οι άθλοι του Ηρακλή.  Εάν λοιπόν προστεθεί ο αριθμός 1 στα 12 χαλάει τα πάντα…. Το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχιζουν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα.

Ο Φίλιππος Β'; της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου. 

Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. 

Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου.

 
Για καλό και για κακό αποφύγετε σήμερα τα πολλά και τα διάφορα… και αύριο μέρα είναι!



Δεν υπάρχουν σχόλια: