Social Icons

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Όταν οι αδελφοί Γκριμ έγραφαν παραμύθια…




Απο την Contessa

Μεγάλωσα και εγώ με τα… παραμύθια τους. Στην αρχή μου τα έλεγαν πάνω από το κρεβάτι μου, αργότερα τα διάβασα και πολύ μετά τα μελέτησα προσεχτικά και για να πούμε την αλήθεια, ακόμα τα μελετάω…
Πριν διακόσα χρόνια δύο αδέλφια αποφάσισαν να γράψουν τις διηγήσεις που άκουγαν από μικρές ιστορίες που κληρονομήθηκαν και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα. Στην αρχή τα έγραψαν όπως τα άκουσαν,  και δεν ήταν παραμύθια, αργότερα τα στρογγύλεψαν, τα έπλασαν τα φώτισαν και έριξαν και το μαγικό συστατικό… το ηθικό δίδαγμα και τότε όλα μεταμορφώθηκαν….  Η "Κοκκινοσκουφίτσα", η "Ωραία Κοιμωμένη" και η "Σταχτοπούτα", αλλά και η "Πεντάμορφη και το Τέρας", το "Χάνσελ και Γκρέτελ" ή  "Χιονάτη και οι επτά νάνοι" τροφοδοτούν μέχρι σήμερα τη φαντασία μικρών και μεγάλων παιδιών...

Γεννημένοι στο Χάναου της Γερμανίας, ο Γιάκομπ (1785-1859) και ο Βίλχελμ (1786-1863) Γκριμ σπούδασαν νομικά στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ και εργάστηκαν ως βιβλιοθηκάριοι πρώτα στο Κάσελ, κατόπιν στο Γκέτινγκεν, όπου ανέλαβαν και διδακτικό έργο, και τέλος στην Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου
Οι γονείς τους Φιλιπ Βίλχελμ και Δωροθέα είχαν συνολικά εννέα παιδιά, από τα οποία τα τρία απεβίωσαν όταν ήταν ακόμα βρέφη. Όταν ο Γιάκομπ, που ήταν και ο μεγαλύτερος εν ζωή γιός, ήταν ένδεκα ετών, ο πατέρας τους πέθανε.
Στο Κάσσελ προσελήφθησαν ως καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, πρώτα ο  Γιάκομπ το 1830 και αργότερα ο αδελφός του . Όμως το 1837 απολύθηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους τους κατά του βασιλιά Ερνέστου Αυγούστου Α΄, για την απόφασή του να καταργήσει το φιλελεύθερο σύνταγμα του βασιλείου του Ανόβερου. 

Ο Γιάκομπ ως φιλόλογος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεσαιωνική λογοτεχνία και γλωσσολογία. Συνέταξε τη Γερμανική Γραμματική, ενώ διατύπωσε και μία γενική αρχή, γνωστή ως Νόμος του Γκριμ, που περιγράφει τη σχέση μεταξύ των διαφόρων γλωσσών. Ο Βίλχελμ ασχολήθηκε περισσότερο με τη λογοτεχνική κριτική.

Ο Γιάκομπ Γκριμ δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά ο Βίλχελμ παντρεύτηκε την Henriette Dorothea Wild, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά .
Διακόσια χρόνια μετά τη δημοσίευση του 1ου  τόμου με τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, "Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια" , το 1812, ο κόσμος που βγαίνει από τις σελίδες τους δεν έχει πάψει να φωλιάζει στην καρδιά νεαρών και ενηλίκων αναγνωστών σε ολόκληρη την υφήλιο.

Οι αδελφοί Γκρίμ απομακρύνθηκαν γρήγορα από τις νομικές σπουδές τους και αφοσιώθηκαν στη μελέτη του μεσαιωνικού παραμυθιού. Ανακάλυψαν τη σημασία της λαϊκής παράδοσης και των δημοτικών τραγουδιών, έκαναν  εκτεταμένη έρευνα και συλλέγοντας παραμύθια από τους πιο διαφορετικούς πληροφορητές χωρικούς, αλλά και αριστοκράτες, καταπιάστηκαν αμέσως με το να προσδώσουν στο υλικό τους λογοτεχνική μορφή, διασκευάζοντάς το για παιδιά.

Τον πρώτο τόμο του 1812 ακολούθησε το 1814 ένας δεύτερος τόμος, ενώ μεταξύ 1816 και 1818 τα δύο αδέλφια εξέδωσαν και μια σειρά γερμανικών θρύλων υπό τον τίτλο "Γερμανικοί μύθοι".

Το 1826 εξέδωσαν μια σειρά με ιρλανδικές ιστορίες για ξωτικά μεταφράζοντας το έργο του Τόμας Κρόφτον Κρόκερ, ενώ από το 1832 έως το 1854 ο Γιάκομπ δημοσίευσε την τρίτομη "Γερμανική μυθολογία".
Μπορεί ο Γιάκομπ και ο Βίλχελμ να μετέφεραν απλώς στο χαρτί τις ιστορίες τις οποίες διηγούνταν επί αιώνες προφορικά οι άνθρωποι της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά οι κριτικοί των αρχών του 19ου αιώνα δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να τα κατανοήσουν.

Ο Γιάκομπ και ο Βίλχελμ πήραν στα σοβαρά τις κριτικές που διατυπώθηκαν εναντίον τους και έσπευσαν να "στρογγυλέψουν" τις διηγήσεις τους αφαιρώντας τη σεξουαλική ασυδοσία που επικρατούσε συχνά στην πλοκή, αφαιρώντας το στοιχείο της βίας δίνοντας ηθικά χαρακτηριστικά στου ήρωες.

Εξαπάτηση, σύγκρουση αρσενικού και θηλυκού, γίγαντες, μάγοι, ταλαιπωρημένες πριγκιποπούλες ,  τέρατα, αδιαπέραστα κάστρα, πανούργοι διάβολοι, μυστηριώδεις νύφες, κακοί λύκοι, θαυματουργά δαχτυλίδια, πλούσιοι και φτωχοί, αλλά και χωρικοί, βασιλιάδες ή νοικοκυρές είναι οι χαρακτήρες που γέμιζαν τις σελίδες των παραμυθιών τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: