Social Icons

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

6 νεκροί στη κρουαζιέρα του θανάτου και 15 αγνοούμενοι


Απο την Αργυρώ Λαδά,

«Ο κυβερνήτης έκανε λάθη», παραδέχεται η εταιρεία κρουαζιέρας Costa Crociere τονίζοντας για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του πλοιάρχου που οδήγησε το πλοίο Costa Concordia στα βράχια.
Ο πλοίαρχος Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και εγκατάλειψη του πλοίου και βρίσκεται υπό κράτηση στο Γκροσέτο. ‘’Δεν διαχειρίστηκε την κρίση ακολουθώντας τις διαδικασίες της Costa Crociere, οι οποίες συμβαδίζουν με τους διεθνείς κανόνες.’’ επισημαίνοντας πως «η πορεία που ακολουθούσε το πλοίο ήταν πολύ κοντά στην ακτογραμμή».

Ο 52χρονος καπετάνιος Φραντσέσκο Σκετίνο, αρνείται ότι υπέπεσε σε λάθη και υποστηρίζει ότι ο ύφαλος στον οποίο προσέκρουσε το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο δεν ήταν χαρτογραφημένος.

Στις καταγγελίες ότι ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το πλοίο, απαντά ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι αξιωματικοί του Costa Concordia ήταν οι τελευταίοι που έφυγαν. Ο πλοίαρχος  Σκετίνο έχει προφυλακιστεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας La Stampa, φέρεται να σχεδίαζε τη διαφυγή του στο εξωτερικό. Υπό κράτηση βρίσκεται και ο υποπλοίαρχος, Τσίρο Αμπρόσιο.

«Η πορεία που ακολούθησε το πλοίο δεν ήταν η σωστή», τόνισε ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραντσέσκο Βερούζιο, ο οποίος έχει αναλάβει τις έρευνες. «Πλησίασε τόσο πολύ το νησί Τζίλιο, χτύπησε στα βράχια, άνοιξε μια ρωγμή στην αριστερή του πλευρά και τεράστιες ποσότητες νερού άρχισαν να εισρέουν στο πλοίο μέσα σε ελάχιστα λεπτά», τόνισε ο ίδιος.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό ανθρώπινο λάθος με τραγικές συνέπειες», επισήμανε ο ιταλός υπουργός Αμυνας Τζιαμπάολο Ντι Πάολα.

Οι αγνοούμενοι είναι 15, ανάμεσά τους τέσσερις Ιταλοί: ένας 36χρονος άντρας και η πεντάχρονη κόρη του και δυο γυναίκες από τη Σικελία.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι επίσης, δύο ζευγάρια Γάλλων και δύο Αμερικανοί. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι από τους 120 αμερικανούς επιβάτες, οι 118 έχουν βρεθεί. 
Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα ενώ νωρίς το πρωί τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν τη σορό ενός άνδρα, που φορούσε σωσίβιο, στο δεύτερο κατάστρωμα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι ομάδες διάσωσης δίνουν πραγματική μάχη ενάντια στο χώρο, καθώς με την πάροδο των ωρών μειώνονται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζώντες, ενώ υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κλίση του κρουαζιερόπλοιου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την μετακίνηση στους εσωτερικούς του χώρους.
Εκπρόσωποι των πυροσβεστών και της ακτοφυλακής τονίζουν ότι αυτό που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία είναι ότι στις καμπίνες, λόγω του μπλακ άουτ που προκλήθηκε με την πρόσκρουση, οι ηλεκτρονικές κλειδαριές μπορεί να έχουν μπλοκάρει και να υπάρχουν επιβάτες που να μην μπορούν να εξέλθουν.

Πολλοί από τους επιβάτες τράβηξαν ερασιτεχνικά πλάνα λίγο μετά τη πρόσκρουση του πλοίου στα βράχια ενώ δραματικές σκηνές εξελίσσονται λεπτό προς λεπτό στο κατάστρωμα του πλοίου ενώ καταγγέλλουν ότι αρκετά από τα μέλη του πληρώματος δεν μιλούσαν αγγλικά ή ιταλικά και δεν κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους.

Ένας Γάλλος που επέβαινε στο πλοίο ανακοίνωσε πως θα μηνύσει την πλοιοκτήτρια εταιρία. «Επικρατούσε πλήρης αποδιοργάνωση. Πέρασε μιάμιση ώρα πριν σημάνει συναγερμός", δήλωσε ο Ολιβιέ Καρασκό στην γαλλική εφημερίδα Sud Ouest.

Μέσα στον πανικό, δεκάδες επιβάτες έπεσαν στο νερό και χτύπησαν στα βράχια, κάτι που εξηγεί ότι οι περισσότεροι τραυματίες έχουν υποστεί κατάγματα στα χέρια και τα πόδια. Ακόμα πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν μέχρι το νησί Τζίλιο.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πλοίο ήταν μόνο περίπου 150 μέτρα (492 πόδια) από την ακτή, όταν χτύπησε στα βράχια
Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2006 και διαθέτει 1.500 καμπίνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Costa Crociere. Το σκάφος είχε επίσης ένα ατύχημα στο λιμάνι του Παλέρμο το 2008, λόγω των ισχυρών ανέμων όπως ανέφερε η εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Ιταλικές εφημερίδες κάνουν λόγο ότι όταν το πλοίο βαπτίσθηκε το 2006, το μπουκάλι της σαμπάνιας δεν έσπασε πέφτοντας πλευρικά του πλοίου, και αυτό είναι ένας πολύ κακός οιωνός.   
Αρκετοί επιβάτες που ερωτήθηκαν από την ιταλική τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων SkyTG24 είπαν ότι ήταν αρχικά ενημερωθεί από το πλήρωμα ότι μόνο εκεί ήταν ένα ηλεκτρικό πρόβλημα και δεν ήταν περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το Costa Concordia, είχε αποπλεύσει την Παρασκευή από τη Τσιβιταβέκια στη Ρώμη για κρουαζιέρα στις ακτές της δυτικής Μεσογείου. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 4.234 άτομα από τα οποία τα 1.000 ήταν μέλη του πληρώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: