Social Icons

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Βάλε στη ζωή σου …λίγο Savoir vivre!



Απο την Contessa,

Πού πήγαν οι καλοί τρόποι ;
Συχνά αναρωτιέμαι στ΄αλήθεια πόσο ποιοτική θα ήταν η ζωή μας αν επαναφέραμε στην μνήμη μας κάποιος χρυσούς κανόνες συμπεριφοράς.  

Συχνά συναντάω στη καθημερινότητά μου,  ''ανθρώπων έργα΄΄ που με οδηγούν σε ένα μικρό… τόσα δα..εγκεφαλικό! 

By the way...κυρίες και κύριοι,

Η «καλή συμπεριφορά» στις μέρες μας είναι σπάνια καθώς τα περιστατικά που συναντώ γύρω μου με οδηγούν στη σκέψη ότι έχουμε πάψει να σεβόμαστε αυτό που λέμε... κοινωνική αγωγή, που θα πρέπει να έχουμε.  Ο κόσμος έχει αγριέψει…το μάτι τους γυρίζει με το παραμικρό, όχι άδικα βέβαια, αφού περνάμε πλέον πολλά δεινά σε αυτόν τον τόπο.! Ουδείς άσφαλτος που λέει και η Αντζελα αλλα με μια τοση δα μικρούλα προσοχή...μπορεί να κάνουμε θαύματα!

Λίγο ευγένεια δεν βλάπτει φίλτατοι. Δε φταίει ο συνάνθρωπος μας που βγαίνει από το σπίτι του με τα χίλια προβλήματα  πάνω και μέσα  στο κεφάλι του θέλοντας  να ζήσει άλλη μια ημέρα της ζωής του όσο πιο ήρεμα μπορεί.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τα σαβουάρ βιβρ  είναι «ψευτοαριστοκρατικές επιτηδεύσεις», «δήθεν ευγένειες», ανούσια «τυποκρατία», «επικοινωνιακός σνομπισμός.»
Εγώ πάλι θεωρώ ότι οι κανόνες καλής συμπεριφοράς βοηθούν στην μείωση των συγκρουσιακών καταστάσεων κατά την επικοινωνία και  διευκολύνουν τις ανθρώπινες σχέσεις.


Βασικοί κανόνες για τους άνδρες τους…σωστούς!
Δεν έχει κόπο…απλά θέλει τον τρόπο και είναι κάποιες ‘’μικρές’’ κινήσεις που ειλικρινά σας λέω και αμαρτία ουκ έχω…σκλαβώνουν τη γυναίκα!

Ανοίγουν τις πόρτες. Είναι από τους βασικούς κανόνες όταν θέλεις να σε αποκαλέσουν gentleman. Δεν αφήνεις την κυρία που συνοδεύεις να πιάσει ‘’πόμολο’’ που λέει και η γνωστή διαφήμιση. Στο αυτοκίνητο, στο εστιατόριο… παντού ….εκτός από την τουαλέτα!

Τη βοηθάτε να φορέσει το παλτό της. Θα εκτίμηση το λεπτό σας τρόπο αλλά και το ότι σας άρεσαν τα μαλλιά της και δεν θέλετε ούτε εσείς να χαλάσουν.

Τη βοηθάτε να καθίσει. Είναι πολύ σημαντικό να τραβήξετε την καρέκλα, όχι για να πέσει…αλλά για να καθίσει. Ευγενικά και προστατευτικά σπρώχνετε πάλι την καρέκλα βοηθώντας την να τακτοποιηθεί.  Προσοχή…μαλακά είπαμε.




Αν μια κυρία έρθει στο τραπέζι σας ξαφνικά ενώ βρίσκεστε με παρέα, παραχωρείτε την θέση σας και δεν την αφήνετε ούτε όρθια ούτε να μπει στη δοκιμασία εξεύρεσης μιας καρέκλας.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ  ΜΑΣ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
  • Όταν μιλάμε δεν φωνάζουμε και ειδικά μέσα στη μέση του δρόμου.
  • Δεν κάνουμε χειρονομίες και δεν βρίζουμε κατεβάζοντας όλη τα ονόματα από το ζωολογικό βασίλειο μέχρι ό,τι μας κατέβει για να εκτονώσουμε το θυμό μας…ή τη χαρά μας!
  • Δεν σκουντάμε, δε σπρώχνουμε ούτε πατάμε τον συνάνθρωπό μας επειδή βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από εμάς στο δρόμο ή σε κάποια ουρά τράπεζας ή δημόσιας υπηρεσίας.
  • Όταν βήχουμε και φτερνιζόμαστε βάζουμε το χέρι μας μπροστά στο στόμα μας. Το ό,τι βρισκόμαστε σε  εξωτερικό χώρο δε σημαίνει ότι θα πρέπει  να λούζουμε με τα σάλια μας τους περαστικούς!
  • Και η ροχάλα έπεφτε…straight throw ! Δεν είναι ένδειξη μαγκιάς…να φτύνουμε ! Πιο παλιά βέβαια το έκαναν και πιο συχνά υπάρχουν όμως κάποιοι που επιμένουν στις ημέρες μας να το πράττουν ρίχνουνε ρουκέτες! Ήμαρτον!
  • Όταν είμαστε σταματημένοι σε φανάρι δεν αδειάζουμε το τασάκι των τσιγάρων μας στο δρόμο επειδή βρήκαμε χρόνο να κάνουμε και καμιά δουλειά….


Ο καλοαναθρεμμένος άνθρωπος λειτουργεί το ίδιο είτε τρώει μόνος στο τραπέζι του είτε σε δεξίωση στο Μπάκινγχαμ, η μόνη διαφορά είναι στα σκεύη του.


ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Σας προσκαλούν για γεύμα ή για δείπνο; Τα πράγματα είναι απλά…και δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε!

  • Πηγαίνετε πάντα στην ώρα σας. Ούτε πιο νωρίς από την ώρα που σας έχει καθορίσει η οικοδέσποινα γιατί είναι πολύ πιθανόν να τη βρείτε με τα μαλλιά όρθια καθώς θα προσπαθεί να ετοιμαστεί και η ίδια για το τραπέζι, ούτε πάλι φθάνουμε μια ώρα μετά την καθορισμένη επειδή στο δρόμο συναντήσαμε φίλους και γνωστούς και ο δρόμος  μας έβγαλε και στο σπίτι που μας έχουν καλέσει.  
  • Παίρνουμε πάντα ένα δωράκι για την οικοδέσποινα. Ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα καλό κρασί, ένα όμορφο κερί ή ένα κουτί σοκολατάκια που μπορεί να συνοδεύσει το λικέρ μας μετά το γεύμα.

  • Περιμένετε από την οικοδέσποινα να σας καλέσει στο τραπέζι και να σας υποδείξει για το που έχει υπολογίσει να καθίσετε στο τραπέζι. Δε βρίσκουμε τη πρώτη καρέκλα μπροστά μας και θρονιαζόμαστε!

ΠΕΤΣΕΤΑ

  • Με το που καθίσετε στο τραπέζι, τοποθετήστε στους μηρούς σας την πετσέτα που θα βρείτε δίπλα στο πιάτο.
    Είτε είναι από χαρτί είτε από ύφασμα, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε διάφορες καταστροφές την ώρα του φαγητού, όπως να σκουπίσετε μικρολεκέδες. Προσοχή όμως, δεν είναι ούτε χαρτομάντιλο, ούτε σημαία, ούτε σαλιάρα! Η πετσέτα χρησιμεύει κυρίως για να μαζεύετε αδέσποτα ψίχουλα και για να σκουπίζετε τα χείλη και τα δάχτυλά σας πριν πιείτε από το ποτήρι σας.

  • Πότε μπορείτε να ξανακουμπήσετε την πετσέτα στο τραπέζι; Όταν το γεύμα θα έχει τελειώσει, οπότε την τοποθετείτε στα αριστερά του πιάτου σας. Αν απομακρυνθείτε από το τραπέζι αφήστε τη πετσέτα στην καρέκλα σας για να μην υποχρεωθούν οι υπόλοιποι να βλέπουν τους λεκέδες .

  • ΜΑΧΑΙΡΟΠΙΡΟΥΝΑ
Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε πάντα για το πρώτο πιάτο ό,τι βρίσκεται έξω-έξω. Συνεχίζουμε με αυτά που βρίσκονται προς τα μέσα για κάθε πιάτο που ακολουθεί
  • Το πιρούνι της σαλάτας είναι πάντοτε αυτό που βρίσκεται έξω έξω αριστερά, με τα πιο πυκνά δόντια. Είναι μικρότερο από το κυρίως πιρούνι.
  • Το κυρίως πιρούνι είναι το μεγαλύτερο στο σερβίτσιο και βρίσκεται πιο κοντά στο πιάτο.
  • Τα στερεά στ' αριστερά και τα υγρά στα δεξιά. Δηλαδή, το φλιτζάνι του καφέ και τα ποτήρια του κρασιού και του νερού πάνε στα δεξιά, ενώ το πιάτο του ψωμιού στ' αριστερά. Έτσι δεν θα μπερδευτείτε και δε θα πάρετε τη σαλάτα και το ψωμί του διπλανού σας…
  • Το να κρατάτε το μαχαίρι ή το πιρούνι με τη χούφτα
    είναι το ίδιο αδέξια κίνηση όπως το να σκουπίζετε το στόμα σας με το τραπεζομάντιλο. Η σωστή στάση: κρατάτε με το δεξί χέρι το μαχαίρι (με τη λεπίδα προς τα κάτω) και σταθεροποιείτε ταυτόχρονα το φαγητό με το πιρούνι, που κρατάτε στο αριστερό χέρι (με τα δόντια προς τα
    κάτω). Κόβετε κάθε φορά ένα κομμάτι στο μέγεθος της μπουκιάς. Στη συνέχεια φάτε χωρίς να αλλάξετε
    χέρια.
  • Αν τρώτε ένα  φαγητό που είναι "δύσκολο" να το κουμαντάρετε, όπως ο αρακάς, δεν απαγορεύεται να αλλάξετε χέρια, δηλαδή να κρατήσετε το πιρούνι με το χέρι με το οποίο γράφετε και το μαχαίρι με το άλλο. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα κομμάτια του ‘’επικίνδυνου’’ φαγητού  στο πιρούνι σας κι έτσι δεν θα χρειαστεί να τα κυνηγάτε σε όλο το τραπέζι…

ΚΡΑΣΙ

·        Κρατήστε το ποτήρι σας από το πόδι, ώστε να μη ζεστάνετε με το χέρι σας το κρασί. Όταν σερβίρετε εσείς το κρασί, γεμίστε το ποτήρι μέχρι ακριβώς λίγο πριν από τη μέση.

ΠΙΑΤΑ
·        Αν δεν έχετε μπροστά σας ατομική σαλάτα και βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού σε μπολ τότε ζητάτε από κάποιον που βρίσκεται πιο …κοντά της να σας την περάσει στο τραπέζι. ‘’ όνομα…παρακαλώ μου δίνεις τη σαλάτα; ‘’ και αμέσως μετά  ‘’ Ευχαριστώ’’ . Την επιστρέφουμε αφού σερβιριστούμε το ίδιο ευγενικά. Δε ρισκάρουμε να την πιάσουμε μόνοι μας γιατί το τραπέζι μέσα σε ένα λεπτό μπορεί να μεταμορφωθεί σε γης Μαδιάμ !

      Όταν κάτι δεν μασιέται…
·        Όποιο κομματάκι δεν τρώγεται πρέπει να βγει από το στόμα με τον ίδιο τρόπο που μπήκε! Αν βάλατε με το χέρι μια ελιά στο στόμα σας, τότε το κουκούτσι πρέπει να απομακρυνθεί με τα δάχτυλα. Αν όμως η ελιά μπήκε με το πιρούνι (π.χ. ως μέρος κάποιας σαλάτας), τότε χρησιμοποιήστε το πιρούνι σας για να τη βγάλετε. Το ψάρι έχει την εξαίρεση του: τα μικρούτσικα αδέσποτα κόκαλα πρέπει να απομακρυνθούν με τα δάχτυλα, όχι με το πιρούνι.


Τέλος γεύματος.
·        Τοποθετήστε το μαχαιροπίρουνό σας στο πλάι, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11.Αυτό το διακριτικό σημάδι δίνει το σήμα στο σερβιτόρο ή στην οικοδέσποινα ότι μπορεί να τα μαζέψει.

·        Αν δεν τελειώσετε το γεύμα σας και χρειάζεται να σηκωθείτε για λίγο από το τραπέζι, που το αποφεύγουμε όπως και να έχει,  για να μη σας μαζέψουν το πιάτο, βάλτε τη λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 η ώρα και τη λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8, έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου. Ποτέ δεν αφήνουμε τα μαχαιροπίρουνα να ακουμπήσουν στο τραπέζι.
Σαφώς…δε λέμε κατά που πάμε… (τουαλέτα)…ούτε το λόγο που θα επισκεφθούμε την τουαλέτα      (κατουριέμαι…με έπιασε κόψιμο …κτλπ ! ) Ένα απλό ‘’ Συγνώμη’’ είναι αρκετό.



DONT DO IT!

Να προσφέρετε υπολείμματα από το πιάτο σας στους άλλους
καλεσμένους στο δείπνο "Θες να το φας εσύ; Δεν μπορώ πια... χόρτασα!

Να χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες στο τραπέζι μπροστά στους υπόλοιπους
Απαγορεύεται ακόμα και η σκηνή να "κρύβετε" με το ένα χέρι τη "δράση" σας.  Σηκωθείτε από το τραπέζι και να γυρίσετε αφού τελειώσετε!

Να γλείφετε το πιρούνι σας.

Να σκαλίζετε ή να μυρίζετε ένα πιάτο πριν φάτε.

Να σερβίρετε πρώτα τον εαυτό σας από κάποια πιατέλα που σας
ζητήθηκε να περάσετε σε κάποιον άλλο.


Αυτά τα ολίγα για αρχή… !

Δεν υπάρχουν σχόλια: