Social Icons

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Βιέννη: Η Αυτοκρατορική Μητρόπολη της Ευρώπης!




Απο τη Χριστίνα Αλαμάνου,

Είναι Αυτοκρατορική και γενέτειρα  των Αψβούργων, είναι η πόλη που λάτρεψε η Σίσσυ ,  η έμπνευση του Μότσαρτ , είναι ο γαλάζιος Δούναβης, είναι τα βαλς και η παραμυθένια εικόνα που σχηματίζουν νοερά στη φαντασία τους όσοι ακόμα δεν την έχουν επισκεφθεί…γιατί αυτοί που την έχουν επισκεφθεί έρχονται και ξανάρχονται στη Βιέννη.



Θεωρείται η πόλη των εραστών γιατί ο αισθησιασμός που νιώθεις σαν την αντικρίζεις, ξεκινάει από ό,τι βλέπεις, συνεχίζει σε ό,τι ακούς και καταλήγει σε ό,τι γεύεσαι.

Είναι η πόλη του μπαρόκ και ενίοτε το ροκοκό από τον διάκοσμο των κτιρίων της. Η ρομαντική σας διάθεση θα είναι στα ύψη καθώς σουλατσάρετε έξω από τα μικρά καφέ. Παρακολουθήστε μια παράσταση όπερας ή μπαλέτου. Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό κρασί. Γευτείτε τη φρέσκια κρέμα που απλώνεται πάνω στα γλυκά της, δοκιμάστε τη γευστική ζεστή σοκολάτα που λιώνει χοροπηδώντας πάνω στον ουρανίσκο σας και μη παραλείψετε να ζήσετε τη γευστική πανδαισία ενός  αχνιστού καφέ Βιεννουά πασπαλισμένου  με ολόφρεσκη σαντιγί …!



Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας με 2.000.000 εκατομμύρια περίπου μόνιμους κατοίκους.  Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει αναδειχτεί ως Περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη πόλη, υπάρχουν περισσότερα από 27 παλάτια και περισσότερα από 150 palais (ανάκτορα). Μπορείτε να ανακαλύψετε πολύτιμους πολιτιστικούς θησαυρούς και να απολαύσετε εξεζητημένα ψώνια από παλιούς προμηθευτές της αυτοκρατορικής και βασιλικής αυλής.

Κρεμαστοί κήποι, τρεχούμενα νερά, λιμνούλες χλιδάτα κτίρια συνθέτουν το πρώτα συστατικά της πόλης που μετά τη Γενεύη , είναι δεύτερη στην κατάταξη των ιδανικών πόλεων ανά τον κόσμο. Στο παρεκκλήσι Burgkapelle, η χορωδία των αγοριών της Βιέννης τραγουδά τις Κυριακές ενώ τα Lipizzaners (ράτσα αλόγων) επιδεικνύουν την ικανότητά τους στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας.


Η Wiener Philharmoniker (Φιλαρμονική  Βιέννης) θεωρείται από τις καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο και η Wiener Sängerknaben (Χορωδία Αγοριών Βιέννης) θριαμβεύει όπου περιοδεύει ανά τον κόσμο.
Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης εμπνέει τα εκατομμύρια των τηλεθεατών σε περισσότερες από 50 χώρες κάθε χρόνο ενώ το βιεννέζικο βαλς το οποίο χορεύεται την περίοδο των χοροεσπερίδων σε εκατοντάδες χορούς- ιδιαίτερα στον Χορό της Όπερας , έχει κατακτήσει τον κόσμο.


Η Βιέννη συνδυάζει άριστα το μέλλον με το αριστοκρατικό προφίλ του παρελθόντος. Οι κάτοικοι της είναι ήρεμοι, ευγενικοί, νομοταγείς και αγαπούν εξίσου τη φύση με τα γράμματα τις τέχνες και την κλασική μουσική. Εδώ γεννήθηκαν, έζησαν ή φιλοξενήθηκαν ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν ο Σοπέν ο Σούμπερτ , ο Χάιδν ο Μπράμς, ο Μάλερ, ο Στράους. Σε αυτή τη πόλη μεγαλούργησε ο παροικιακός ελληνισμός, και σε αυτή τη πόλη έζησε ο Ρήγας Βελενστινλής!

Για 600 χρόνια βασίλεψαν οι Αψβούργοι και η ιστορία τους ζωντανεύει στο ιστορικό κέντρο της πόλης το λεγόμενο ‘’ Innere Stadt.’’

Θαυμαστά δείγματα αρχιτεκτονικής συναντάς σε όλη την πόλη, μιας και η απόφαση του Φραντς Γιόζεφ να αντικαταστήσει τα οχυρωματικά φρούρια με οικοδομήματα αυτοκρατορικής λάμψης, συγκρίθηκε στον χρόνο.

Η Staattsoper, δηλαδή η Κρατική Οπερα που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο θα σας μαγέψει.  Σταματήσετε λίγο έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου και θαυμάστε το ψηλότερο καμπαναριό της χώρας το Rpoummerin  που στις κρύπτες του φυλάσσονται λείψανα αυτοκρατόρων.


Βρεθείτε στο επιβλητικό Hofbrug κατοικία του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και παλάτι του Αψβούργων μέχρι το 1918, δείτε το αυστηρά γοτθικό Δημαρχείο και το Εθνικό θέατρο το οποίο χτίστηκε από την ίδια τη Μαρία Θηρεσία. 



Στα θερινά ανάκτορα ‘’ οι Βερσαλλίες της Βιέννης’’ όπως τις χρίζουν,  θα βρεθείτε χωρίς να το καταλάβετε στην αίθουσα με τους καθρέφτες όπου εκεί πρωτοπαρουσιάστηκε ο Μότσαρτ σε ηλικία 6 ετών, παίζοντας πιάνο μπροστά στη Μαρία Θηρεσία ενώ στα χλιδάτα διαμερίσματα θα θαυμάσετε τα καταπληκτικά πορτρέτα της πανέμορφης  Σίσσυ , της Θλιμμένης Αυτοκράτειρας αλλά τόσο αγαπημένης στον Αυστριακό λαό.  



Το Μουσείο Καλών Τεχνών, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρισμένα μουσεία, στεγάζει ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης. Σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης κι αν βρεθείτε η τέχνη κάνει αισθητή την παρουσία της. Ακόμα και σε κάποιους υπόγειους σταθμούς υπάρχουν καταχωρημένα εκθέματα σχεδιασμένα από τον Otto Wagner!

Ο ζωολογικός κήπος, το σπίτι των ζωντανών πεταλούδων, το μίνι-φοινικόδασος και η συλλογή αυτοκρατορικών αμαξών δε θα σας αφήσει περιθώρια να τεμπελιάσετε…


Η έκπληξη είναι για εσάς η …Greichen Strasse ‘’ Οδός των Ελλήνων’’ που διατηρείται αναλλοίωτη εδώ και δεκάδες χρόνια. Φανταστείτε ότι κάπου εδώ περπάτησε ο Ρήγας Φεραίος και ο Υψηλάντης ενώ στην Ελληνική συνοικία υπάρχουν σπίτια δεκάδων άλλων επιφανών αντρών που έστελναν την υλική και πνευματική τους βοήθεια στην υπόδουλη πατρίδα.


Στον πανέμορφο κήπο Μπούγκαρντεν θα δείτε το άγαλμα του καθιστού Γκαίτε, παλαιοτέρα άφηναν να τον επισκέπτονται μόνο μέλη της υψηλής κοινωνίας και μέλη από την αυτοκρατορικής οικογένειας.

Όταν οι Τούρκοι εισβολείς τράπηκαν σε φυγή εγκατέλειψαν πίσω όλες τις προμήθειες σπόρων καφέ και έτσι ξεκίνησε η συστηματική ενασχόληση των Βιεννέζων με το σκουρόχρωμα αφέψημα το οποίο σερβίρουν σε πολλές παραλλαγές.


 Πασίγνωστα στέκια είναι το Ντέμερ άχερ   Χαβεκλα, Λάντμαν  και Σπέρλ το οποίο και λειτουργεί από το 1880 και ήταν το αγαπημένο του Χίτλερ, ενώ στο περίφημο Τσεντραλ  με τις ισλαμικές επιρροές , σύχναζε ο Τρότσκι για να παίξει σκάκι.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα υπόγεια ‘’κελάρια των Αποστόλων’’ με τα τεράστια βαρέλια στο οινοποιείο Σλούμπεργκερ, όπου παράγεται το ‘’σεκτ’’ αφρώδης οίνος και αγαπημένο των Βιεννέζων για κάθε χαρούμενη στιγμή.


Πανέμορφα μοναστήρια συναντούμε στα δάση της Βιέννης που περικυκλώνουν την πόλη χαρίζοντας πλούσιο οξυγόνο. Αναζητήστε το Μοναστήρι του Σταυρού του 12ου αιώνα , το Μοναστήρι του Μάγιερλινγκ όπου γράφηκε ο τραγικός επίλογος του έρωτα του πρίγκιπα Ροδόλφου για την ελληνικής καταγωγής βαρονέσσα Μαρία Βετσέρα, το κάστρο του Λιχντεσνστάιν .



Η ζωή αρχίζει κάπως νωρίς για εμάς… Οι Βιεννέζοι δειπνούν κατά τις έξι με επτά , πολλά εστιατόρια κλείνουν την κουζίνα τους κατά τις δώδεκα και τα περισσότερα μπαρ κλείνουν κατά τις δύο.

Οι επιλογές είναι πολλές και οι ώρες που θα περάσετε σίγουρα απολαυστικές. Δοκιμάζοντας τοπικές λιχουδιές όπως το γκούλας και το σνίτσελ, πίνοντας τα καταπληκτικά κρασιά όπως τα ρίσλινγκ τα σύλβανερ και μουσκάτ-ότονελ, μπορείτε να θαυμάσετε και μια άλλη Βιέννη…τη ‘’κόκκινη Βιέννη’’ του Κάρλ Μάρξ που έχτισαν αυστριακοί σοσιαλιστές στις αρχές του αιώνα για να στεγάσουν εργάτες.


Το κανάλι του Δούναβη, που ρέει στη μέσης της πόλης, είναι γεμάτο με μπαράκια και  εστιατόρια το καλοκαίρι. Ακολουθώντας την πορεία του ποταμού, φτάνουμε στο καταπράσινο Prater ,  με το γνωστό λούνα-παρκ του το μεγαλύτερο στο κόσμο, πιο εκεί είναι το βιεννέζικο Wurstelprater και η γιγαντιαία Ferris ρόδα, ένα σύμβολο της Βιέννης

Μη ξεχάσετε να δοκιμάστε τα υπέροχα γλυκά στα μικρά και χαριτωμένα καφέ που υπάρχουν παντού και σκορπισμένα στη πόλη. Το εθνικό φαγητό των Αυστριακών είναι τα λουκάνικα Φρανκφούρτης αν και οι περισσότεροι Βιεννέζοι προτιμούν τα Burenwurst και Kasekrainer, λουκάνικα γεμισμένα με τυρί. Θα τα βρείτε σε μικρά μαγαζάκια που ονομάζονται Wurstelstand τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη .
Μια άλλη επιλογή για γρήγορο φαγητό είναι τα Donner Kebap. Μοιάζουν πολύ με τα δικά μας σουβλάκια θα τα βρείτε στην Naschmark. Από κυρίως πιάτα δοκιμάστε σίγουρα Σνίτσελ και το πολύ νόστιμο πιάτο Tafelspitz , μοσχάρι με γαρνιτούρα.

Από γλυκά μην παραλείψετε να αγοράσετε σοκολάτες και να δοκιμάσετε το επιδόρπιο Sachertorte που είναι σοκολατένιο κέικ.

Για πρόχειρο και γρήγορο φαγητό αγοράστε ένα Αυστριακό Σάντουιτς από ένα Supermarket. Τα φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή μπροστά σας και κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ!!

Αν αναζητήσετε εστιατόρια έχω να σας πω ότι στη Βιέννη διαιρούνται σε τέσσερις κατηγορίες:
1) Τα Wine Taverns , οι Βιεννέζοι λατρεύουν το καλό κρασί στα οποία σερβίρουν κρασί ενώ υπάρχει και μπουφές για φαγητό. Ένα άλλο ποτό που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το G'spritzer , μια μίξη κρασιού με μεταλλικό νερό. Γνωστά wine-taverns είναι τα Wieninger, Reinprecht και Kierlinger. 

2) Οι μπυραρίες , όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές μπύρες και να τις συνοδεύσετε με πιάτα με αλλαντικά και τυριά. Επισκεφτείτε τις μπυραρίες Plutzer Brau, Salm Brau

3) Τα παραδοσιακά εστιατόρια όπου κυριαρχεί η Βιεννέζικη κουζίνα. Το μενού περιλαμβάνει αυστριακά, ουγγαρέζικα και τσέχικα πιάτα όπως το γκούλας και σνίτσελ. Σας προτείνω τα Meixner και Zum Alten Fassl

4) Τα εστιατόρια με διεθνή κουζίνα. Στη Βιέννη θα βρείτε εστιατόρια από τις περισσότερες σχεδόν διεθνείς κουζίνες όπως ινδικό, κινέζικο ιταλικό κ.α..


Ο καφές στη Βιέννη είναι must και είναι ένας από τους λόγους για να την επισκεφτούμε. Η ατμόσφαιρα στα καφέ της Βιέννης είναι  διαφορετική από τις καφετερίες στην Ελλάδα.  Τα καφέ για τους Βιεννέζους είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσουν , να συζητήσουν και να διαβάσουν την εφημερίδα τους. Υπάρχουν μεγάλη ποικιλία από γεύσεις όπως Melange που έχει Espresso με αφρόγαλα και σοκολάτα ,Einspanner που το λατρεύω προσωπικά….έχει μόκα με κρέμα,  και ο φανταστικός Maria Theresia που έχει μόκα με λικέρ πορτοκάλι, ζάχαρη και κρέμα .

Ένα από τα πιο φημισμένα καφέ της Βιέννης είναι το Cafe Hawelka. Βρίσκεται σε έναν παράδρομο γύρω στα 100 μέτρα από την Stephansdom. Όλα τα είδη του καφέ είναι φανταστικά και οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει αλλά και στο μέρος που βρίσκεται.  Άλλες γνωστές καφετέριες στην Βιέννη είναι οι Cafe Pruckel, και Das Mobel.

Για νυχτερινές σας εξορμήσεις, μπαράκια και κλαμπ καλύπτουν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής.

Αν επισκεφθείτε τη Βιέννη την Άνοιξη σίγουρα θα σας ξετρελάνουν οι ολάνθιστοι κήποι της με τα υπέροχα τριαντάφυλλα αλλά και όλων των ειδών τα λουλούδια.
Η Βιέννη είναι προσβάσιμη από την Ελλάδα αεροπορικώς, οδικός ενώ υπάρχει και σιδηροδρομική σύνδεση μέσω άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων.


Από την Βιέννη μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, που  απέχει μόνο 60χλμ. Μπορείτε να πάτε και με Καταμαράν μέσω του ποταμού Δούναβη αλλά λιγάκι ακριβό .

Αεροπορικώς - Το ταξίδι με αεροπλάνο από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη για Βιέννη διαρκεί περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά και υπάρχουν πολλές καθημερινές πτήσεις με τις τρεις κύριες αεροπορικές εταιρείες Olympic Air, Aegean και Austrian.
Σιδηροδρομικώς - Δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με τρένο από την Ελλάδα για Βιέννη. Υπάρχουν όμως δρομολόγια με ενδιάμεσους σταθμούς (Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη) που ξεκινούν από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και μετά συνεχίζουν αλλάζοντας τρένο.
Με πλοίο: Πάτρα- Βενετία και από εκεί με το αυτοκίνητο σας με καλό και ενημερωμένο χάρτη φτάνετε στη πόλη της Αυστρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: