Social Icons

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η Βασίλισσα της Αδριατικής: Γεια σου, χαρά σου, Βενετιά!



Aπο την Χριστίνα Αλαμάνου,

''...Πήρα τους δρόμους του Νοτιά,... και από το κατάρτι του ψηλό, τον άνεμο παρακαλώ…''

Ναι. Θυμάμαι πολύ καλά σαν τώρα, τη πρώτη μου οπτική επαφή με τη Βενετιά καθώς αυτό το τραγούδι βγήκε αυθόρμητα μέσα από τα χείλη μου όταν τον Φεβρουάριο του 1997 διάβαινα με πλοίο το Γκραν Καναλ, δηλαδή το μεγάλο κανάλι της Βενετιάς, ένα ανάποδο σίγμα που κατευθύνει τα καράβια τραβώντας τα σαν τη σειρήνα , να μπουν μέσα στη καρδιά της. 

Το ψηλό καμπαναριό του San Marco , ξεχωρίζει πρώτα από όλα και σε καλωσορίζει σαν φάρος στη  Serenissima …δηλαδή στη Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας…μιας μαγικής πόλης με ‘’υπερφυσικές ικανότητες’’  που ερωτεύτηκα με τη πρώτη ματιά καθώς ο αναγεννησιακός της διάκοσμος σε καλωσορίζει σε ένα ζωντανό σκηνικό νιώθοντας θεατής και πρωταγωνιστής συνάμα.

Η παλίρροια και η άμπωτη, το θολό φως στις λάμπες μόλις πέσει ο ήλιος και χαθεί στη λιμνοθάλασσα, τα βρεγμένα μάρμαρα, οι αραγμένες μαύρες γόνδολες στολισμένες με λευκές και κόκκινες κορδέλες που ανεμίζουν στον μαΐστρο, τα περίφημα καφέ που χρονολογούνται από το 1683, η μουσική που ακούγεται από το  διάσημο Florian café με τα βελούδινα καθίσματα αλλά και οι  μυρωδιές που ξεπηδούν από τις τρατορίες μαζί με τις σκιές που γλύφουν τους τοίχους των Palazzo αργά το βράδυ ανάμεσα στα καντούνια, συνθέτουν μοναδικές εικόνες που αποτυπώνονται βαθιά στη μνήμη και σε συντροφεύουν για μια ζωή.    

Η πανέμορφη πόλη που επιπλέει πάνω στα νερά της λιμνοθάλασσας, και πολλοί φοβούνται ότι κάποτε θα χαθεί αφού τα τελευταία εκατό χρόνια το έδαφος της πόλης έχει βυθισθεί κατά 23 εκατοστά,   αποτελείται  από 124 νησιά, 183 κανάλια και 438 γέφυρες! Τις οποίες εύχομαι να τις διαβείτε όλες…εγώ που έχω πάει τέσσερις φορές είμαι σίγουρη ότι ούτε τις μισές δεν έχω περάσει ακόμα!

Διαλέξτε ποια εποχή του χρόνου θα ταξιδέψετε κοντά της.
Το καλοκαίρι έχει πολύ υγρασία. Οι καλύτεροι μήνες είναι Φεβρουάριος και τέλος Σεπτέμβρη. Τη πρώτη φορά που έμεινα βράδυ στη Βενετία και βγήκα στους δρόμους νωρίς το πρωί,  περπάτησα πάνω σε ειδικές εξέδρες, περίπου ένα μέτρο πιο ψηλές από το έδαφος και αυτό γιατί τα νερά της λίμνης είχαν σκεπάσει και πάλι ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Στη Βενετία βέβαια αυτό το φαινόμενο το έχουν συνηθίσει, aqua alto λένε οι Βενετσιάνοι καθώς φοράνε τις ψηλές δερμάτινες μπότες τους που δένουν πίσω με κορδόνια και φτάνουν ψηλά, δέκα δάχτυλα πάνω από το γόνατο.  Μετά τις 9 με 10 το πρωί περίπου το νερό υποχωρεί, ο δήμος μαζεύει αστραπιαία τις εξέδρες και όλα γυρίζουν στους  επί του εδάφους… ρυθμούς. 

Αρχικά στη Βενετία θα χρειαστείτε τέσσερα βασικά πράγματα αρχίζοντας από τα παπούτσια περιπάτου, μια καλή φωτογραφική μηχανή , φίλους και χρόνο!  Αν βρεθείτε εντάξει στο μέτρημα…τότε ξεκινάμε.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Βασίλισσα της Αδριατικής χωρίζεται σε επτά περιοχές, το Σαν Μάρκο, τη Σάντα Κρότσε, το Καστέλο, το Ντορσοντούρο το Καναρέτζιο και τα νησιά της λιμνοθάλασσας.
 
Piazza San Marco...!

Κάνοντας την είσοδο σας στη πλατεία , δύο στήλες της που στήθηκαν από τους κατοίκους για να τιμήσουν τους προστάτες αγίους της πόλης, Άγιο Μάρκο και Άγιο Θεόδωρο της Αμασέας θα σας τραβήξουν τη προσοχή.


Η κυριότερη  πλατεία της Βενετίας είναι full of history and art καθώς περιβάλλεται από κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής ενώ τα βασικότερα αξιοθέατα της Βενετίας,  μαζί με τα χιλιάδες περιστέρια της, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ένας ζωντανός εφιάλτης καθώς τα περιττώματα τους διαβρώνουν κτίρια - σπάνιους θησαυρούς αρχιτεκτονικής και ιστορικής  αξίας,  βρίσκονται εδώ και η πλατεία είναι συχνά περιτριγυρισμένη από τουρίστες.


Η πλατεία είναι η μόνη του φέρει το όνομα Piazza καθώς όλες οι άλλες αναφέρονται ως Campi. Κτίστηκε τον 9ο αιώνα ως μια μικρή πλατεία και στολίστηκε με δέντρα μπροστά από τον αρχικό Άγιο Μάρκο ο οποίος ήταν μέρος του παλατιού του Δόγη μέχρι ο ναός καθαγιάστηκε το 1094. Η πλατεία έγινε πλακόστρωτο το 1227 και το 1735 τα τούβλα αντικαταστάθηκαν από φυσική πέτρα και μία πιο πολύπλοκη διάταξη καθώς ο σχεδιασμός προέβλεπε και τις τοποθεσίες που οι έμποροι μπορούσαν να στήσουν τους πάγκους τους για να πουλήσουν τις πραμάτειες τους.  

Βασιλική του Σαν Μάρκο - Basilica di San Marco
Ο χαϊδευτικός της προσδιορισμός είναι Chieza d’ Oro -εκκλησία από χρυσό, καθώς το εσωτερικού του ναού έχει χιλιάδες ψηφιδωτά ενώ οι τοιχογραφίες προέρχονται από την ορθόδοξη επιρροή. Μη ξεχνάμε ότι η Βενετία είχε άμεση σχέση με την Κωνσταντινούπολη  . Θεωρείται από τα πλουσιότερα ιερά στον κόσμο με περισσότερους από 3.000 πολύτιμους λίθους, σμάλτο και επιχρυσωμένες εικόνες. Η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη οφείλει τη γέννησή της στον   Έλληνα καρδινάλιο,  Βησαρίωνα, ο οποίος δώρισε το 1468 στη Βενετική Δημοκρατία,  θησαυρό από 800 κώδικες ελληνικούς και λατινικούς.


H μίξη της Ανατολικής και Δυτικής αρχιτεκτονικής στο στυλ του ναού έχει ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό ρυθμό συνηθισμένο για την πόλη της Βενετίας. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στο κόσμο και είναι πασίγνωστη για τα μνημειώδη μωσαϊκά της αλλά και για τους πλούσιους θησαυρούς που φυλάσσει χρόνια τώρα στο εσωτερικό της και στις καταπακτές του ναού.

Θρυλείται ότι,  Ενετοί μοναχοί έψαχναν να βρουν ένα άγιο, αντάξιο του ονόματος, της δύναμης και της κυριαρχίας που είχε κάποτε η Βενετία, και μέχρι τότε είχε μόνο ως προστάτη Άγιο τον Άγιο Θεόδωρο. Έτσι, με επισταμένη έρευνα κατέληξαν στο βάλουν στο μάτι τον Ευαγγελιστή Μάρκο και να κλέψουν τα λείψανά του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Τη Βασιλική του Σαν Μάρκο αξίζει να την επισκεφθείτε ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Προτιμήσετε να  ανέβετε και στον εξώστη, με ένα μικρό αντίτιμο βέβαια , το οποίο θα πληρώσετε απ’ έξω. Όμως αυτή η μικρή ταλαιπωρία, θα περιμένετε σίγουρα στην ουρά, θα σας αποζημιώσει καθώς και τις τοιχογραφίες θα μπορείτε να δείτε καλύτερα, και θέα θα δείτε αν βγείτε από μπαλκόνι, και τα άλογα της Κωνσταντινούπολης θα θαυμάσετε, όχι αυτά που είναι έξω, αυτά που βρίσκονται μέσα…, γιατί τα κατάφερα και τα χάιδεψα!


Η γιορτή του Αγίου Μάρκου, είναι επίσημη αργία για τους Βενετούς και την έχουν καθιερώσει προς τιμήν του προστάτη-Αγίου τους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 25 Απριλίου, την ημέρα του θανάτου του, που συμπίπτει με την ημέρα ανεξαρτησίας των Ιταλών από τον 'Β Παγκόσμιο πόλεμο, και περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις.


Palazzo Ducale
Το καταπληκτικό αυτό παλάτι είναι από τα πιο σημαντικά κτίρια της Βενετίας. Ήταν το κέντρο της δύναμης όπου οι Βενετιανή δημοκρατία έλαμψε. Τα σχέδια για το παλάτι του Δόγη έγιναν από το Φίλιππο Καλεντάριο ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε για προδοσία το 1385. Η άποψη του παλατιού δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση ότι βρίσκεται  σε μία ισχυρή πολιτεία η οποία δεν χρειάζεται  να έχει ένα οχυρωμένο κάστρο αλλά αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό διαμάντι μπορεί να μεταδώσει το κύρος και να συγκριθεί με οποιοδήποτε παλάτι στον κόσμο.

Η διακόσμηση του κτιρίου είναι γεμάτη με ιστορικές και βιβλικές σκηνές. Η porta della carta  είναι η κύρια είσοδος για το παλάτι. Η πύλη αυτή οδηγούσε κατ΄ευθείαν στην αυλή και ήταν το σημείο που κοινοποιούνταν όλες οι αποφάσεις στους πολίτες της Βενετίας. Περιπλάνηση είναι ο όρος που ταιριάζει να κάνετε σε όλο το palazzo  Μη φύγετε όμως χωρίς να δείτε την αίθουσα που βρίσκεται το μεγαλύτερο ζωγραφικό έργο όλων των εποχών.  Ο Παράδεισος του Tintoreto μία καταπληκτική τοιχογραφία που ολοκληρώθηκε το 1577 θα σας συναρπάσει.


Από όλες τις γέφυρες, μια απο τις πιο γνωστές είναι η Γέφυρα των Στεναγμών, η οποία συνδέει το Παλάτι των Δόγηδων με τη Φυλακή της Δημοκρατίας. Το όνομά της το πήρε από τους θρήνους των πολιτικών, που τότε τους κρεμάγανε...όταν καταδικάζονταν από το πανίσχυρο Συμβούλιο των Δέκα και περνούσαν από αυτή τη Γέφυρα προς τα κελιά της φυλακής.

Διάσημη επίσης είναι και η Γέφυρα του Rialto (rivo alto - ψηλό ποτάμι)


Ponte di Rialto
Αν η πιάτσα Σαν Μάρκο είναι η καρδιά της Βενετίας, ο πνεύμονας είναι η περιοχή Rialto. Το Ponte Rialto ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και Σαν Μάρκο πάνω από το μεγάλο κανάλι. Κάποτε ήταν πλημμυρισμένη από εμπόρους και σήμερα πλημμυρίζεται από τουρίστες. Είναι μάλλον η πιο δημοφιλής γέφυρα της Βενετίας. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της εποχής συμπεριλαμβανομένου και του Μιχαήλ Άγγελου ήταν υποψήφιοι για το σχεδιασμό της γέφυρας αλλά τελικά η τιμή έγινε στον Antony Da Ponte που το όνομα του στην κυριολεξία μεταφράζεται ο Αντώνιος της Γέφυρας.

Από την γέφυρα, που σφύζει από κόσμο και φωτογράφους,  απολαύσετε την θέα στο Μεγάλο Κανάλι και στα πλοιάρια που πηγαινοέρχονται. Στις όχθες, αριστερά και δεξιά από την γέφυρα, υπάρχουν όμορφα καφέ και οστερίες. 


Η περιοχή του Castello εκεί που βρίσκετε το Arsenale είναι μια περιοχή που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μας τους Έλληνες. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης χιλιάδες Βυζαντινοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και δημιούργησαν μια Ελληνική κοινότητα. Στην όχθη ενός μικρού καναλιού κοντά στο Arsenale, βρίσκετε σήμερα το Ελληνικό προξενείο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.


Μία γέφυρα που ξαφνιάζει με το όνομά της είναι η Ponte dei Grechi, η Γέφυρα των Ελλήνων, δίπλα στον Ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου. Είναι ο παλαιότερος και λαμπρότερος της Δύσης. Οικοδομήθηκε με συνεισφορές των μελών της Ελληνικής Αδελφότητας και των Ελλήνων ναυτικών. Κτίσθηκε το 1539 και στοίχισε 15.000 χρυσά δουκάτα. Το μεγαλύτερο μέρος του εικονοστάσιου φιλοτέχνησε ο κορυφαίος Κρητικός αγιογράφος Μιχαήλ Δαμασκηνός.


Σήμερα στο Arsenale  είναι επίσης η βάση του Ιταλικού ναυτικού και είναι κλειστό για το κοινό, αλλά η επίσκεψη σε αυτό έστω και εξωτερικά επιβάλλεται καθώς θα δείτε από κοντά τα λιοντάρια το ένα του Πειραιά και το άλλο της,  Ιερά Οδού σύμφωνα με αναφορές , ενώ κοσμούν έως σήμερα την είσοδο του Ναυτικού Μουσείου της Βενετίας. Είναι τα λάφυρα του Μοροζίνι , για να μη πούμε την άλλη έκφραση  που είναι βαριά... ‘’Ταξίδεψαν’’ από το Porto Leone όπως ονομαζόταν ο  Πειραιάς, και βρίσκονται σήμερα στη Βενετία. Εκεί κοντά είναι και το Μουσείο της Ναυτικής Ιστορίας της Βενετίας και η  επίσκεψη είναι κάτι που επιβάλλεται! 


 

Από τα νησάκια της λιμνοθάλασσας σας προτείνω ανεπιφύλακτα, Μουράνο για να δείτε από κοντά τη τέχνη και τη κατασκευή του γυαλιού, Μπουράνο που είναι μοναδικό, ψαροχώρι με πολύχρωμα σπίτια , καλό φαγητό και ποτό, και το μοναδικό Λίντο όπου οι σινεφίλ πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια στάση. Στα τέλη του καλοκαιριού κάθε χρόνο διεξάγεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia). Είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ αποτελεί μέρος της φημισμένης Μπιενάλε της Βενετίας, μιας μεγάλης έκθεσης μοντέρνας τέχνης που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.

Τα εισιτήρια των ταινιών είναι δυσεύρετα, αλλά σύμφωνα με φήμες και πολύ ακριβά. Τα βασικά βραβεία του φεστιβάλ είναι ο Χρυσός Λεόντας (Leone d'Oro), που απονέμεται στην καλύτερη ταινία και το Κύπελλο Βόλπι (Coppa Volpi), που απονέμεται στους καλύτερους ηθοποιούς.



Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το «Grand Hotel des Bains» όπου  γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Θάνατος στη Βενετία» του Βισκόντι.


Στο Λίντο θα βρείτε όμορφες παραλίες, αν πάτε καλοκαίρι στη Βενετία και υπέροχα παγωτά….παγωτά να δουν τα ματιάκια σας!


Μια βόλτα με γόνδολα είναι must!

Αν βρείτε  γονδολιέρη που θα σας τραγουδήσει κιόλας,  τότε να είστε σίγουροι ότι έχετε ανοίξει ένα παράθυρο στον παράδεισο. Βέβαια από την άλλη μπορεί να σας στοιχήσει ο κούκος αηδόνι αλλά με ένα καλό παζάρεμα μπορείτε να τα καταφέρετε και να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Και το λέω αυτό γιατί μια κανονική βόλτα στις κεντρικές συνοικίες Σαν Πόλο και Ντορσοντούρο οι γονδολιέρηδες ζητάνε από 120 έως 150 ευρώ, εάν σε κόψουν και πρώτο όνομα.. με παζάρια πέφτει και στα 80. Για τα ανατολικά κανάλια θα πληρώσετε λιγότερα, 40-50 ευρώ αλλά θα δείτε τα μέρη που δρούσε ο  Καζανόβα! Το ‘’μπελκάντο’’ στοιχίζει αν και είναι μοναδικό! 

 

Καλό θα είναι να κάνετε μια βόλτα στα Παλάτσο που έχουν μεταμορφωθεί σε ξενοδοχεία πλέον και μένουν κατά καιρούς διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ.  Ένα τέτοιο ξενοδοχείο είναι το Παλάτσο Μοτσενίγκο (Palazzo Mocenigo), του 16ου αιώνα, που βρίσκεται ανάμεσα στο γεφύρι του Ριάλτο (Rialto) και στην Accademia πάνω στο Gran Canal. Το ζεύγος Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί όταν επισκέπτονται τη Βενετία μένει εκεί με όλα τα παιδιά τους.

Όλοι οι δρόμοι καταλήγουν  ξανά στη πλατεία του Σαν Μάρκο και στα ιστορικά καφέ γύρω από την πλατεία , που σας πληροφορώ ότι έχει πάνω από 25 , εγώ όμως έχω ξεχωρίσει τρία, τα Florian’s, Quadri και Lavena ...γιατί εκεί θα πιεις καφέ μετά μουσικής!


Θα ανακαλύψετε και μόνοι σας τις μικρές σκηνές που είναι στημένες έξω από αυτά και φιλοξενούν από το πρωί έως αργά το βράδυ ορχήστρες που αποδίδουν μοναδικά κάποια από τα καλύτερα έργα κλασσικών συνθετών και πολλοί στέκονται όρθιοι για να απολαύσουν τις μαγευτικές μελωδίες ενώ κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν ακόμα και να χορέψουν ένα βάλς. Μετά από λίγη ώρα παίρνει τη σκυτάλη η άλλη ορχήστρα του διπλανού καφέ.

Στο όρθιο είναι  και «τζάμπα». Αν καθίσεις όμως, πληρώνεις. Πληρώνεις και τον καφέ στα περίπου 10 Ευρώ μαζί με την έξτρα χρέωση της μουσική γύρω στα 6 Ευρώ.

Μέσα στα καφέ θα νιώσετε ότι είστε σε κάποιο σαλόνι παλατιού με καταπληκτικά έργα ζωγράφων κρεμασμένα και ζωγραφισμένα σε τοίχους, βελούδινα και βικτοριανά με μπαρόκ επιρροές καθίσματα και διάκοσμο, απλίκες , περίτεχνα φωτιστικά , κομψά σερβρίτσια.

Στο Caffe Florian’ς», στην Piazza San Marco, σύχναζαν ο Μπάιρον, ο Μαρσέλ Προυστ και ο Ιγκόρ Στραβίνσκι.
Σε ότι αφορά το καφέ Quardi έχω να σας πω από πρώτο χέρι ότι ο δικαστής «Κουάντρι» ήρθε από την Κέρκυρα το 1775 με την όμορφη γυναίκα του Μαξίν. Ήθελαν το δικό τους καφέ γιατί τους άρεσε το μέρος. Αγόρασαν το «Ριμέντιο» και από τότε πήρε το όνομά τους. Ο Λόρδος Βύρων τα τρία χρόνια που ήταν στη Βενετία είχε στέκι του το «Κουάντρι». Ο Βάγκνερ ερχόταν κάθε μέρα στις 11 και καθόταν στο παράθυρο. Γκορμπατσόφ, Γούντι Αλεν, Κλόντια Σίφερ, ο Μπερλουσκόνι σύχναζαν ή συχνάζουν σε αυτό το καφέ.
Στο Lavena δοκιμάστε ζεστή σοκολάτα με καφέ και μπόλικη κρέμα ενώ συνοδεύεται από τοπικό μπισκότο. Από το καφέ αυτό έχουν περάσει ο Ρόναλντ Ρήγκαν και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Το κοκτέιλ που είναι σήμα κατατεθέν της Βενετίας είναι ένα sparkling Bellini και θα το πιείτε  στο «Harry’s Bar» καθώς εκεί είναι παράδοση ,  σύχναζαν ο Γκράχαμ Γκριν και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

ΑΓΟΡΕΣ:

Στο Ριάλτο και πίσω από τον Σαν Μάρκο, μέσα σε στενά θα βρείτε ένα ακόμα πολύτιμο θησαυρό που θα εκτιμήσετε δεόντως. Στο Ριάλτο κρύβεται όλη η χαρά της Βενετίας, πρωί βράδυ.  Η κεντρική αγορά θα απλωθεί μπροστά σας με όλη τη δόξα και τη τιμή …μιας άλλης εποχής. Αγοράστε φρέσκα φρούτα, θα βρείτε όλων των ειδών λαχανικά σε πολλές ποικιλίες,  εξαιρετικά καπνιστά προσούτο  κρεμασμένα στη σειρά,  μοναδικά τυριά και σπάνια κρασιά.

Γρήγορο φαγητό στο χέρι, δωράκια αναμνηστικά από γυαλί Μουράνο,  σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να  επισκεφθείτε το νησάκι από κοντά,  μινιατούρες με γόνδολες και γονδολιέρηδες ,  ζωγραφιές από παλάτια της πόλης, φθηνές- πάμφθηνες γραβάτες που αξίζει να πάρετε με το κιλό για να κάνετε δώρα, ομπρέλες πάλι με το κιλό, μαντίλες για το λαιμό καταπληκτικές…μη σας πω ότι βρήκα ‘’τύπου’’ ‘’Hermes ‘’ και ξετρελάθηκαν όλες οι φίλες της μητέρας μου που τους τα πήγα δώρο.    

Αρκετά φθηνά παπούτσια με τσάντες από οκαζιόν μαγαζιά μέσα στα στενά θα βρείτε εύκολα και  είναι ότι πρέπει για τις ημέρες μας καθώς μπορεί να μην είναι στα πρώτα ονόματα Γάλλων και Ιταλών σχεδιαστών που έχουν τους οίκους τους σε κεντρικά σημεία της Βενετίας και σου φεύγει το τσερβέλο θαυμάζοντας τις βιτρίνες τους, είναι όμως καλά δέρματα και σε συμφέρουσες τιμές.  

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες καλά θα κάνετε να βρείτε μάσκα στα μέτρα σας και όχι να πάρετε τη πρώτη που θα βρείτε μπροστά σας. Οι Βενετσιάνοι φτιάχνουν τη μάσκα τους πάνω στο πρόσωπό τους.

Η σοκολάτα είναι στο φόρτε της…και πουλιέται και με το μέτρο.  
Μπάλες, μαστίγια, κουκλάκια, και τόσα άλλα καθώς υπάρχουν αρκετά μαγαζιά, ένα είναι πλησίον της πιάτσας Σαν Μαρκο και θα τρελαθείτε από τη σοκολάτα που κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια…και γεύσεις. Εκτός από μικρά σοκολατάκια σε σχήμα μάσκας αγόραζω σοκολάτα με το μέτρο…σε γεύσεις μέντας και φράουλας!

Χειροποίητα μακαρόνια μπορείτε να βρείτε σε πολλά μαγαζάκια τροφίμων στη Βενετία… προτείνω να αγοράσετε με καρώτο, σπανάκι και μελάνι σουπιάς.

Δε φεύγεις από τη Βενετία αν δεν αγοράσεις δαντέλα! 
Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί εκατοντάδες χρόνια για τις δαντέλες της τώρα θα κάνετε πίσω;  Επιβάλλεται να αγοράσετε ….Συγνώμη, με ρωτάτε γιατί ; Μα όλες οι πριγκίπισσες από εκεί ψωνίζουν!  Αν δεν έχετε παντρευτεί, μπορείτε να παραγγείλετε το νυφικό σας βέλο από εκεί… το φτιάχνουν με δαντέλα σαντιγί και μπορεί να στοιχήσει έως και 6.000 Ευρώ…! 

Πως κυκλοφορείς.

Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν. Πόδια και βαπορέτο είναι ο σίγουρος τρόπος να διασχίσεις τη Βενετία σίγουρα και φθηνά! Το θαλάσσιο ταξί υπάρχει αλλά στοιχίζει.


Τι θα φάτε;
Εδώ μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο. Οι Βενετσιάνοι τρώνε πολύ ψάρι και όστρακα μαζί με μακαρόνια. Μπορεί να  είναι λίγο μακριά από τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις όμως ένα πιάτο από αχνιστά μύδια μπορείτε να το γευτείτε όπως και τη paste Greco…προς τιμή μας είναι το πιάτο, και περιλαμβάνει σπαγγέτι πασπαλισμένα με μαϊντανό και γαύρο….!!!! Ναι μάλιστα γαύρο… όπως το ακούσατε, το τρώνε με τα καφάσια στη Βενετία!  

Προσέξετε όμως γιατί κάποια ρέσταραν χρεώνουν και το φιλοδώρημα και το κουβέρ ανά άτομο. Κάνετε έλεγχο στον κατάλογο πριν καθίσετε. Επίσης δώστε προσοχή ή ζητήστε βοήθεια για γεύσεις που γνωρίζετε αλλά δεν ξέρετε  πώς τις μαγειρεύουν στη Βενετία. Παράδειγμα σας φέρνω μια καρμπονάρα που είναι γνώριμη γεύση σε όλους μας.  Υπάρχουν εστιατόρια στη Βενετία που την μαγειρεύουν όπως την τρώνε οι Βενετσιάνοι, πολύ διαφορετικά απο όπως την τρώνε στη Νάπολη ή στο Μιλάνο... Τη σερβίρουν δηλαδή με ωμό αυγό…μάλιστα ωμό. Δηλαδή σας φέρνουν τα μακαρόνια και σπάνε το αυγό μπροστά σας πάνω από το πιάτο σας... Τα λέω για να έχετε το νου σας!

Υπάρχουν φούρνοι και σημεία γρήγορης εστίασης…με πίτσα και λαχταριστά σάντουιτς …αν και στη Βενετία το φαγητό δεν τρώγεται στα γρήγορα…μόνο τον espresso μπορείτε να πιείτε γρήγορα και στο όρθιο. Περίφημα ιταλικά panini- σάντουιτς ,  θα βρείτε σε κάθε γωνία. Διαλέξτε τα υλικά που προτιμάτε και καθαρίσατε με μερικά ευρώ. Το παγωτό,  μπορεί να αντικαταστήσει ολόκληρα γεύματα και υπάρχει άφθονο στη Βενετία.
Για ένα πολύ καλό panini με ένα ποτήρι  κρασί, σας προτείνω ένα κλασσικό βενετσιάνικο στέκι: την καντίνα “Cantinone già Schiavi” / διεύθυνση Dorsoduro 992, fondamenta Nani , με τα βαπορέτο που εκτελούν τα δρομολόγια “Αccademia” ή “Zattere”.  
Στο  Al Covo , Ιl Craspo De Ua, στο La Faturola, στο Trattorie da Gianni και στο Alla Vedona ρίξτε μια ματιά,  μπορεί να σας αρέσει και να καθίσετε.

Αν βρεθείτε τη περίοδο του Καρναβαλιού στη Βενετία σας πληροφορώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως. Μουσική, θέατρο, ακροβατικά, μοναδικές μάσκες και υπέροχες στολές που ράβονται κάθε χρόνο θα σας συναρπάσουν.

Όλοι τραγουδούν και χορεύουν στους δρόμους και στις πλατείες ενώ το καρναβάλι αρχίζει με την παρέλαση των  στολών  και τελειώνει με την περίφημη ‘’Πτήση του Αγγέλου΄΄ στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Μία γυναίκα, ντυμένη σαν άγγελος, ‘’πετάει’’  από το κωδωνοστάσιο της Πλατείας του Αγ. Μάρκου στο κοντινό παλάτι των Δόγηδων, ρίχνοντας στα πλήθη κομφετί, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα και τα πλούτη.


Πως πάμε Βενετία;
Με αεροπλάνα… και βαπόρια!

Alitalia,  Aegean airlines & Minoan και Anek Lines.  

Για την αναζήτησή σας στο Διαδίκτυο είναι κατατοπιστικές είναι οι ακόλουθες διευθύνσεις:

www.venice-hotels.it,
www.hotelinvenice.com,
www.booking.com
http://turismo.regione.veneto.it

www.regione.veneto.it/cultura/index.htm
http://www.govenice.com/



Ας το κλείσουμε κάπου εδώ γιατί άμα με αφήσετε, το σίγουρο είναι ότι θα γράφω για τη Βενετία μέχρι αύριο… Αλήθεια, πως το έλεγε η γιαγιά μου η Σμυρνιά εκείνο το τραγουδάκι…

’’ Κοιμήσου και παράγγειλα στη Πόλη τα προικιά σου, στη Βενετιά τα ρούχα σου…και όλα τα χρυσαφικά σου…’’ 
Άντε… και Καλό σας ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: