Social Icons

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Έφυγε πριν απο 8 χρόνια...






Απο την Contessa, 
Ήταν ο τραγουδοποιός που αγαπήθηκε πολύ και η φωνή του συνδέθηκε με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας.
Ήταν η μοναδική φωνή του, που κατάφερε να παντρέψει το έργο των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών με τη μαγευτική μουσική των Θεοδωράκη και Χατζηδάκι, συνοδεύοντας τις χαρές ,  τις λύπες αλλά και τις ελπίδες μας.


Η επική φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση που δε σ’ αφήνει κλάψεις παρά μόνο από υπερηφάνεια,  μέτρησε 55 χρόνια προσφοράς και 83 χρόνια ζωής.

Υπήρξε η πιο αντιπαραθετική με την εξουσία φωνή, η ξύλινη χροιά της, δωρική, χωρίς εύκολα τεχνάσματα πάντρεψε την μελοποιημένη ποίηση με την λαϊκή δύναμη. Αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης και εξαιρετικός μουσικός τραγούδησε τα βάσανα και τις χαρές ενός ολόκληρου έθνους,  κατορθώνοντας να γίνει από μάγκας του Βοτανικού ο αριστοκράτης του πενταγράμμου….

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο σερ , όπως τον βάφτισε πρώτος ο Δημήτρης Ψαθάς σε ένα χρονογράφημα του , γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922 σε μια φτωχή γειτονιά  του Περιστερίου.

Σε μια φτωχή γειτονιά του Περιστερίου, λίγο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ο Γιάννης και η Τασία κράτησαν στην αγκαλιά τους το μικρότερο γιο της φαμίλιας τους, τον Γρηγόρη.

Χρόνια δύσκολα με πείνα και φτώχεια στη Ελλάδα και όλα τα αδέλφια εργάζονταν από μικρή ηλικία για να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.


Παιδί μιας οκταμελούς οικογένειας, άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική. Υδραυλικός ο ίδιος στην αρχή και μάλιστα καλώς τεχνίτης δεν ικανοποίησε τα όνειρα των γονιών του και των αδελφών του που ήθελαν τον Γρηγόρη να σπουδάσει, να μάθει γράμματα και να προχωρήσει πέρα από το δημοτικό.

Μια κιθάρα του αδελφού τυλιγμένη μέσα σε μια μαξιλαροθήκη και κρεμασμένη πάνω από το κρεβάτι του ήταν η αφορμή για την πρώτη του επαφή με τη μουσική. Την ξεκρεμούσε την ξετύλιγε και την γρατζούναγε από τα εφτά του χρόνια…..

Μέσα του κοιμόταν όμως ένα θηρίο, και όταν γράφτηκε στη Α’ Γυμνάσιου,  Κολοκυνθούς και Πειραιώς γωνία, κάθισε στα θρανία μόλις για 3 μήνες. Οι γονείς του αντιδρούν αλλά εκείνος βρίσκει σύμμαχο τον μεγάλο αδελφό του και μέσα σε λίγες μέρες ξεκινάει τη δουλειά σε ένα κατάστημα υδραυλικών στη πλατεία Βάθης. 

Ένα βράδυ του 1937, 16 μόλις ετών ακούει  στην ταβέρνα του Παρλιάρα στο Περιστέρι , τη φωνή του Μάρκου Βαμβακάρη που τραγουδούσε μαζί με τον Χιώτη και τον Παγιουμτζή. Η συνάντηση του με τον Μάρκο Βαμβακάρη ήταν και η αιτία που του άλλαξε την σχέση του με τη μουσική. «Υπεράνω όλων -τόνιζε- ο Μάρκος Βαμβακάρης», έλεγε.


Τον Ιούνιο του 47 καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Παρουσιάζεται στο Χαιδάρι και παίρνει μετάθεση για τη Μακρόνησο. Υπηρετεί στο 1ο τάγμα με τους εξόριστους αριστερούς. Παίζει μουσική στη λέσχη αξιωματικών και στις παρέες των κρατουμένων με τη λαική ορχήστρα που έχει δημιουργήσει. Στη Μακρόνησο η τύχη του επιφυλάσσει τη 1η ιστορική γνωριμία με το Μίκη Θεοδώρακη νεαρό τότε εξόριστο.

Η γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη  όταν ήταν εξόριστοι στη Μακρόνησο, και η ερμηνεία του Επιταφίου του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι.

Το 1949 μπαίνει στη δισκογραφία σε ηλικία 25 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι "Το καντήλι τρεμοσβήνει" σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, συνθέτοντας στην πορεία  περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες. "Του Βοτανικού ο μάγκας", "Σε τούτο το στενό", "Επίσημη αγαπημένη", "Τρελοκόριτσο", "Στου Μπελαμή το ουζερί", "Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα" και πλήθος άλλων.

Από την δεκαετία του 50 ως το 70 κυριάρχησε στην Αθηναϊκή νύχτα ως μουσικός ερμηνευτής, και η γνωριμία του με τον Θεοδωράκη, το 1959 τον βγάζει από τα νυχτερινά κέντρα και τον οδηγεί στις μεγάλες θεατρικές σκηνές του «Ρέξ» και του «Καλουτά».
Την εποχή που τραγουδούσε στα λαϊκά κέντρα τον άκουγαν όλα τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς «τζετ σετ» που επισκέπτονταν τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων, ο Αλέν Ντελόν και η Σοράγια, αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.


Στο απόγειο της δόξας του φτάνει ερμηνεύοντας μελοποιημένη, από τον Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση. Τον Επιτάφιο και τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου, το Αξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και το Τραγούδι του νεκρού αδελφού του Μίκη Θεοδωράκη.

Σημαντική στιγμή στη σπουδαία καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ερμηνεία του σε μουσικούς δίσκους του συνθέτη.  


Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης υπήρξε πάντα κομψός στην πίστα. Τα κουστούμια του τα έραβε αποκλειστικά στον Γιαννέτο. Παντρεύτηκε 2 φορές. Στο 1ο του γάμο απέκτησε 2 κόρες την Άννα και την Αναστασία. Τον Δεκέμβριο του 1981 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά αποκτώντας τον μονάκριβο γιο του τον Γρηγόρη.

Στη διάρκεια της 55χρονης καριέρας του ερμήνευσε 661 τραγούδια ενώ πάνω από 200 τραγούδια είναι δικές του δημιουργίες.

Ταξίδεψε για τα αστέρια πριν από οκτώ χρόνια ,  στις 7 AΑπρίλιου του 2005…





Δεν υπάρχουν σχόλια: