Social Icons

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν: Ο άνθρωπος που έκανε τη μουσική θρησκεία. (video & photos)



Από την Contessa, 
Ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν άνηκε στην τελευταία γενιά αρχιμουσικών . Η ικανότητα του στη διεύθυνση των έργων του Στράους του Μότσαρτ  αλλά και του Μπετόβεν, στις εννέα συμφωνίες του , εθεωρείτο προϋπόθεση για την αποδοχή του στον πάνθεον των λεγόμενων «μεγάλων» διευθυντών ορχήστρας. 


Διατέλεσε  ταυτόχρονα επικεφαλής στην Κρατική Οπερα της Βιέννης, στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, διατηρώντας στενές σχέσεις με τη Συμφωνική της Βιέννης, τη Φιλαρμόνια του Λονδίνου και τη Σκάλα του Μιλάνου.  

Ο Κάραγιαν θεωρούνταν για περισσότερα από 20 χρόνια ο «γενικός μουσικός διευθυντής της Ευρώπης», ήταν ο σταρ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο παραγωγός όπερας, ο ιδρυτής και ο διευθυντής επιτυχημένων φεστιβάλ. 


Η ελληνική καταγωγή του ανάγεται στους αδελφούς Καραγιάννη, οι οποίοι ξεκίνησαν ως Έλληνες μετανάστες από την Κοζάνη και εγκαταστάθηκαν στα μέσα του 18ου αιώνα στην Αυστροουγγαρία, όπου διέπρεψαν στο εμπόριο και στην υφαντουργία βάμβακος. Συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Ιωάννης Καραγιάννης, προπάππος του Χέρμπερτ, γεννήθηκε στην Κοζάνη και έφυγε για τη Βιέννη το 1767 λόγω της τουρκοκρατίας και τελικά κατέληξε στο Κέμνιτς στη Σαξωνία. Ο γιος του εργάστηκε στη βιομηχανία υφασμάτων της Σαξωνίας, και τιμήθηκε από τον Φρειδερίκο Αύγουστο Γ΄ με τον τίτλο "von". Το όνομα Καραγιάννης έγινε αργότερα Κάραγιαν.

BINTEO: Φιλαρμονική Βιέννης
 

Είδε το πρώτο φως της ζωής στο Σάλτσμπουργκ στις 5  Απρίλιο του 1908 και έμελλε να γίνει το διασημότερο τέκνο της γενέτειράς του, μετά τον Μότσαρτ. Παιδί – θαύμα στο πιάνο, έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία πέντε ετών, ενώ από το 1916 έως το 1926 σπούδασε στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ.


Πρωτοεμφανίστηκε ως μαέστρος το 1927 στη γερμανική πόλη Ουλμ. 

Η μεγάλη ώθηση στην καριέρα του δόθηκε το 1935, όταν έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος, γεγονός για το οποίο θα κατακριθεί τα μετέπειτα χρόνια. 

Αρχίζει να γίνεται περιζήτητος και εκτός γερμανικών συνόρων. 



Εμφανίζεται στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Στοκχόλμη, το Βουκουρέστι, ακόμα και στην Αθήνα, στο Ηρώδειο, ενώ το 1938 ξεκινά τη συνεργασία του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, που θα διαρκέσει ως το τέλος της ζωής του και επιπλέον υπογράφει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη “Deutsche Grammophon”.


Ο Κάραγιαν, θα πέσει στην δυσμένεια των ναζιστών το 1942, όταν έκανε το δεύτερο γάμο του – συνολικά έκανε τρεις γάμους - με την Ανίτα Γκίτερμαν, κόρη ενός πλούσιου βιομήχανου εβραϊκής καταγωγής. 

Μετά το τέλος του πολέμου έγιναν ανακρίσεις σχετικά με το ρόλο του στο ναζισμό, δεν βρέθηκε όμως τίποτα μεμπτό εις βάρος του. 

Η καριέρα του φτάνει στο απόγειό της και ο περιζήτητος μαέστρος εμφανίζεται πλέον σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αποτελώντας μέλος του διεθνούς τζετ – σετ, λατρεύοντας τα ακριβά αυτοκίνητα και τις γρήγορες μοτοσυκλέτες, ενώ πολλοί τον χαρακτήρισαν ως μαέστρο – σταρ.

Σε όλη τη ζωή του ο Κάραγιαν ηχογράφησε περίπου 900 δίσκους και πούλησε 120 εκατομμύρια αντίτυπα. Μέχρι το θάνατό του, το 1989, υπήρξε μουσικά δραστήριος, ενώ κατατάσσεται αναμφίβολα στους κορυφαίους αρχιμουσικούς του 20ού αιώνα, σφραγίζοντας ανεξίτηλα την παγκόσμια ιστορία της κλασικής μουσικής .



Δεν υπάρχουν σχόλια: