Social Icons

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σήμερα, η Google με το doodle της γιορτάζει τα 96α γενέθλια της Έλλα Φιτζέραλντ (Ella Fitzgerald).



Μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστρια που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης.

Η «Lady Έλλα» ή «βασίλισσα της τζαζ» γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1917 στο Νιου Πορτ της Βιρτζίνια. Ο πατέρας της Γουίλιαμ και η μητέρα της Τέμπερανς χώρισαν λίγο μετά τη γέννησή της. Έτσι, η Έλλα και η μητέρα της μετακόμισαν στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης και έμειναν με τον σύντροφο της Τέμπερανς, Τζόζεφ Ντα Σίλβα.

Μικρή, η Έλλα Φιτζέραλντ, που ήθελε να γίνει χορεύτρια, άκουγε τζας και μεγάλωσε με τα ακούσματα του Λουίς Άρμστρονγκ, του Μπινγκ Κρόσμπι και των Μπόζγουελ Σίστερς. Είδωλο της ήταν η Κόνι Μπόζγουελ. «Μια μέρα η μητέρα μου έφερε σπίτι έναν δίσκο της. Τον ερωτεύτηκα. Προσπάθησα πάρα πολύ να μοιάζω με εκείνη», είχε πει κάποτε.


Το 1932 η μητέρα της πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Το σοκ και η απώλεια της φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή της Έλλα. Ο πατριός της την κακοποιούσε, δεν πήγαινε σχολείο και φέρεται να δούλεψε σαν τσιλιαδόρος σε πορνείο ή έκανε θελήματα για τη Μαφία.

Τη συνέλαβαν και την έστειλαν σε ορφανοτροφείο του Μπρονξ. Αλλά τα παιδιά ήταν πολλά και αναγκάστηκαν να τη στείλουν σε σχολείο θηλέων στο Χάντσον της Νέας Υόρκης. Αλλά το έσκασε και για ένα διάστημα ήταν άστεγη.

Καριέρα – παραμύθι

Έκανε το ντεμπούτο της στο τραγούδι τον Νοέμβριο του 1934 στο Apollo Theater του Χάρλεμ. Πέρασε από οντισιόν και κατάφερε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό “Amateurs Nights”. Αρχικά, είχε σκοπό να χορέψει αλλά οι Έντουαρντς Σίστερς την έπεισαν να τραγουδήσει.

Ανέβηκε στη σκηνή και επέλεξε να τραγουδήσει όπως η Κόνι Μπόζγουελ. Επέλεjε το Judy και το The Object of My Affection. Φυσικά, κέρδισε το πρώτο βραβείο, αξίας 25 δολαρίων.

Το 1935 άρχισε να τραγουδά με το συγκρότημα του Τσικ Γουέμπ αλλά το 1942 αποφάσισε να κάνει σόλο καριέρα. Άρχισε να συνεργάζεται με τον ιμπρεσάριο της τζαζ Νόρμαν Γκρανζ, ο οποίος αργότερα έγινε και μάνατζερ της. Συνεργάστηκε και με τον Ντιζι Γκιλέσπι.

Σιγά σιγά η καριέρα της απογειώθηκε. Και καθιερώθηκε σαν μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες τραγουδίστριες ever!

Προσωπική ζωή

Παντρεύτηκε τουλάχιστον δυο φορές, αλλά υπάρχουν αποδείξεις πως έκανε και τρίτο γάμο.

Ο πρώτος της γάμος ήταν το 1941 με τον Μπένι Κόρνιγκέι, καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών και εργάτη στις αποβάθρες. Δυο χρόνια μετά, ο γάμος ακυρώθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 1947 παντρεύτηκε δεύτερη φορά, τον Ρέι Μπράουν, μπασίστα που γνώρισε στην περιοδεία με τον Ντιζι Γκιλέσπι. Υιοθέτησαν το παιδί που γέννησε η ετεροθαλής αδερφή της και το ονόμασαν Ρει Μπράουν junior. Εξαιτίας της συχνής απουσίας του ζευγαριού για περιοδείες, ουσιαστικά το παιδί μεγάλωσε με τη θεία της Φιτζέραλντ, Βιρτζίνια. Το 1957, το ζευγάρι χώρισε αλλά συνέχισε να συνεργάζεται...

Τον Ιούλιο του 1957 το Reuters μετάδωσε πως η Φιτζέραλντ παντρεύτηκε μυστικά στο Όσλο τον νεαρό Νορβηγό Θορ Εϊναρ Λάρσεν.

Προβλήματα υγείας

Από το 1985 άρχισαν τα προβλήματα υγείας. Πρώτα νοσηλεύτηκε με αναπνευστικά προβλήματα, μετά (1986) με καρδιακή ανεπάρκεια και το 1990 λόγω εξάντλησης.
Το 1993 οι γιατροί αναγκάστηκαν να της ακρωτηριάσουν τα πόδια από τα γόνατα και κάτω εξαιτίας του διαβήτη. Η ίδια ασθένεια της προκάλεσε και προβλήματα στην όραση.
Το 1996 νοσηλεύτηκε ξανά. Η υγεία της πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ευχήθηκε να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής της στο σπίτι της. Όπως κι έγινε: στο σπίτι της στο Μπεβερλι Χιλς, με τον γιο της Τσάρλι και τη 12χρονη εγγονή της, Άλις.


Τα τελευταία της λόγια

Λέγεται πως την ημέρα που πέθανε, βγήκε με το αναπηρικό της καροτσάκι για τελευταία φορά στον κήπο του σπιτιού της. Έμεινε εκεί για μια ώρα. Όταν την πήγαν ξανά μέσα στο σπίτι, κοίταξε τον ουρανό και με ένα απαλό χαμόγελο στα χείλη είπε: «είμαι έτοιμη να φύγω τώρα».
Πέθανε στις 15 Ιουνίου του 1996 σε ηλικία 79 ετών. Η κηδεία της έγινε σε οικογενειακό κύκλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: