Social Icons

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι Βρετανοί αποχαιρέτησαν την «Σιδηρά Κυρία»






Με επισημότητα και έντονη τη συμμετοχή των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων τελέστηκε στο Λονδίνο η τελετή για την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, που απεβίωσε στις 8 Απριλίου μετά από καρδιαγγειακό και εγκεφαλικό επεισόδιο.


Προσωπικότητες απ' όλο το κόσμο είπαν σήμερα το «τελευταίο αντίο» στην «Σιδηρά Κυρία», Μάργκαρετ Θάτσερ, σε μία τελετή κλειστή στο κοινό και με υψηλούς προσκεκλημένους στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.


Ανάμεσα στους περίπου 2.300 καλεσμένους από 170 χώρες ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα του Εδιμβούργου, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Εντ Μίλιμπαντ. Λόγω της χθεσινής αιματηρής βομβιστικής επίθεσης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν κατάφερε να παραστεί στην κηδεία. 



Μάλιστα η εγγονή της Θάτσερ, Αμάντα, και ο Ντέιβιντ Κάμερον την αποχαιρέτησαν με επικήδειους λόγους.






Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός διάβασε απόσπασμα από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο αφού ήταν επιθυμία της Θάτσερ να μιλήσει για εκείνη στην κηδεία της όποιος πρωθυπουργός βρισκόταν στην εξουσία.

Το φέρετρό της, το οποίο ήταν καλυμμένο με την βρετανική σημαία, μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Κοινοβουλίου, όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, στον Σέιντ Κλέμεντ Ντέινς. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε κιλίβαντα πυροβόλου και μεταφέρθηκε από άλογα και άνδρες της Βασιλικής Φρουράς στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου.


Στην πομπή πήραν μέρος πάνω από 700 στρατιώτες, ναύτες και μέλη της αεροπορίας ενώ για την ασφάλεια των εκδηλώσεων βρέθηκαν επί ποδός περίπου 4.000 αστυνομικοί. Το ρολόι του Μπιγκ Μπεν σίγησε σε όλη τη διάρκεια της πομπής, ενώ δεκαεννέα πυροβολισμοί ακούστηκαν από τον Πύργο του Λονδίνου.

Ωστόσο, δεν πέταξαν αεροσκάφη, σύμφωνα με την επιθυμία της Σιδηράς Κυρίας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ μεταφέρθηκε στο Royal Hospital και στη συνέχεια σε κρεματόριο του δυτικού Λονδίνου όπου και θα αποτεφρωθεί.


Νωρίτερα, δόθηκε χρόνος στην οικογένεια της εκλιπούσας να πει το τελευταίο αντίο στον ναό της Αγίας Μαρίας -στο εσωτερικό του Ουέστμινστερ. Στις 07.30 (τοπική ώρα) άρχισαν σταδιακά να κλείνουν οι δρόμοι στην γύρω περιοχή και μισή ώρα αργότερα οι σημαίες έπνεαν μεσίστιες.

Η Σκότλαντ Γιαρντ, είχε εκφράσει φόβους για διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής, ωστόσο, δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Εν τω μεταξύ, ο λαμπερός ήλιος που σπάνια βασιλεύει πάνω από το Λονδίνο βοήθησε στις εντατικές πρόβες που έγιναν χθες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την σημερινή κηδεία του αιώνα, όπως ήδη την αποκαλούν οι Βρετανοί.

Επίσημοι από όλο τον κόσμο, σημαίνουσες προσωπικότητες και διάσημοι βρέθηκαν στην κηδεία για να αποχαιρετίσουν άλλο ένα βρετανικό σύμβολο, ανεξίτηλα συνδεδεμένο για καλό και κακό με τη βρετανική ιστορία..

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση «Αληθινό Γαλάζιο» όπως είναι η χαρακτηριστική κωδική ονομασία της κηδείας, κόστισε 10 εκατομμύρια λίρες, γεγονός που έχει ξεσηκώσει ήδη πολιτικούς από όλα τα κόμματα-ακόμη και από το συντηρητικό χώρο.

Δεν είναι τυχαίο που η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της αναφέρει 23 διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσε να πληρώσει κανείς με ένα τέτοιο, υπέρογκο, ποσό. Ανάμεσα σε αυτά είναι: οι μισθοί 322 νοσοκόμων, οι μισθοί 272 καθηγητών μέσης εκπαίδευσης για ένα χρόνο, οι μισθοί 320 πυροσβεστών, οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου σε 7.042 νοικοκυριά, η δημιουργία 44 βιβλιοθηκών, η πληρωμή διδάκτρων σε 1.199 φοιτητές, τα κρατικά έξοδα κηδειών για 11.111 άπορους κ.α.

Για τρεις ολόκληρες ώρες διαφωνούσαν στο βρετανικό κοινοβούλιο για το κατά πόσο ο κρατικός κορβανάς της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να επιβαρυνθεί με τόσα έξοδα ή γιατί έπρεπε να κληθούν τόσοι επίσημοι και να σιγήσουν τα επίσημα ρολόγια-Μπιγκ Μπεν και το Ρολόι του Γουεστμίνστερ.

«Η Μάργκαρετ Θάτσερ παραμένει μια αμφισβητούμενη προσωπικότητα», δήλωσε χτες στο CNN, και «θα έπρεπε όλοι να αναρωτηθούμε γιατί. Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στο ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ενέχουν ακόμη σοβαρές επιπτώσεις για τους πολίτες αυτής της χώρας» είπε με νόημα ο κοσμήτωρ.

Πάντως, όπως επεσήμανε σχετικά ο Observer: «Ακόμη και αν οι Βρετανοί συγχωρήσουν τη Θάτσερ για τα πολιτικά της ατοπήματα ή για τα αμαρτήματα του παρελθόντος, ένα πράγμα δεν θα της συγχωρήσουν ποτέ: την παντελή έλλειψη χιούμορ».





GUARDIAN/ BBC



REUTERS/Toby Melville

Δεν υπάρχουν σχόλια: