Social Icons

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Queen Elizabeth: Ποια είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ; (Photos)




Γράφει η  Χριστίνα Αλαμάνου,

Δεν περίμενε κανείς ότι η μικρή Elizabeth Alexandra Mary, θα γινόταν ποτέ η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής, μετά από τον θείο και τον πατέρα της.
Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926,  στο σπίτι των γονιών της  που βρίσκεται στην Bruton street 17,  στο May-Fair του Λονδίνου. Σήμερα το σπίτι που γεννήθηκε είναι Κινέζικο ρεστοράν



Πέρσι , γιόρτασε τα 60 χρόνια στο θρόνο και η  τελετή στέψης που είχε γίνει στις 2/06/1953, ήταν η πρώτη που προβλήθηκε από την τηλεόραση. Εκείνη την ημέρα και κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης φορούσε λόγω πρωτοκόλλου, τέσσερις μανδύες  ρόμπες που ήταν τόσο βαριές ώστε  αναγκάστηκε να ζητήσει  από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ να την σπρώξει …λέγοντας του: « Ξεκινήστε με…»

Στην ηλικία των 21 ετών παντρεύτηκε τον Φίλιππο , στις 20 Νοεμβρίου του 1947, στο Αβαείο του Westminster. Το νυφικό της σχεδίασε ο  Sir Norman Hartnell και ράφτηκε στο εργοστάσιο Canmore. Το ύφασμα ήταν φτιαγμένο  από μετάξι που προήλθε από κινέζικους μεταξοσκώληκες του κάστρου Lullingstone.



H βέρα της κατασκευάστηκε από Ουαλικό χρυσό, από το ορυχείο της εταιρείας Clogau, η οποία έχει κάνει χρυσές δουλειές από τότε . Η τούρτα του γάμου κατασκευάστηκε από την Mc Vitie & Price Ltd, με υλικά που ήρθαν ως γαμήλιο δώρο από τον σύνδεσμο Οδηγών Αυστραλίας (γυναίκες πρόσκοποι)


Για την οικογένειά της έχει εκμυστηρευτεί ιδιωτικά: «όπως οι καλύτερες οικογένειες, έχουμε κι εμείς τις εκκεντρικότητές μας, έχουμε ανυπόμονα νεότερα μέλη, έχουμε οικογενειακές διαφωνίες». 


Το 1954 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αυστραλία, ένας κινηματογραφιστής είδε μπροστά στην κάμερά του να διαδραματίζεται η παρακάτω σκηνή: τον Φίλιππο να βγαίνει από το χώρο που έμεναν, συνοδεία μιας ρακέτας του τένις που του είχε εκσφενδονίσει !


H Ελισάβετ Β' είναι βασίλισσα της Αγγλίας από το 1952 και κατά τη διάρκεια της μοναρχίας της έχει αποχαιρετίσει οκτώ διατελέσαντες Πρωθυπουργούς της Βρετανίας  με τελευταία τη Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία έμεινε στην Ντάουνινγκ Στριτ από το 1979 ως το 1990. 


Ο πρώτος ήταν ο σερ Γουίνστον Τσόρτσιλ, η δεύτερη θητεία του οποίου είχε διαρκέσει από το 1951 ως το 1955. Ακολούθησαν ο σερ Αντονι Ιντεν, που έμεινε στην Ντάουνινγκ Στριτ από το 1955 ως το 1957, ο Χάρολντ ΜακΜίλαν (1957 - 1963), ο σερ Αλεκ Ντάγκλας-Χομ (1963-64), ο Χάρολντ Γουίλσον (1964-1970 και 1974-76) , ο Εντουαρντ Χιθ (1970-74) και ο Τζέιμς Κάλαχαν (1976-79).



Eλάχιστοι είναι αυτοί που έχουν δει το πραγματικό της πρόσωπο, την έχουν ακούσει να γελάει δυνατά , να φυσάει τη μύτη της, να ειρωνεύεται και να μιμείται, λένε ότι μιμείτο εκπληκτικά τη Θάτσερ ,  να εκνευρίζεται με το σύζυγο της, να τρώει αφηρημένη μπροστά στην τηλεόραση.



Για τους Βρετανούς  είναι η αγαπημένη τους Queen, αλλά για τα παιδιά του Κάρολου και της Νταίανα είναι η sweet grandmother του Γούιλιαμ και του Χάρι,  που φαίνεται ότι στην πορεία έχει παγώσει κατά πολύ το αυστηρό πρωτόκολλο του παλατιού καθώς έφθασε ακόμα να γίνει το κορίτσι του Bond αφού πρωταγωνίστησε  μαζί με τον Daniel Craig για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Συμμετέχει ενεργά και καθημερινά σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και μοναδικές τιμητικές διακρίσεις (βραβείο Bafta) . 



Επίσης στη προσπάθειά της να εκμοντερνίσει το θρόνο,  επέτρεψε  στον εγγονό της να συγκατοικήσει με τη μέλλουσα γυναίκα του Kate , πριν το γάμο ,  διαρρέοντας φήμες ότι τον τελευταίο καιρό είναι πωρωμένη με το wii.

Πρόσφατα η  βασίλισσα Ελισάβετ ενημέρωσε τον λαό ότι το παιδί του πρωτότοκου γιου του Καρόλου, Γουίλιαμ, θα είναι διάδοχος του πατέρα του στον θρόνο (είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι).
Το ύψος της είναι 1.63 . Έχει 30 βαφτιστήρια και εκπαιδεύτηκε μηχανικός στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου. Δεν έχει δίπλωμα οδήγησης. Παρόλα αυτά, στους κήπους των εξοχικών της, την βλέπουν συχνά να οδηγεί σαν καμικάζι. 





Είναι η μόνη πολίτης στην Βρετανία που μπορεί να οδηγεί χωρίς δίπλωμα και να μην έχει πινακίδες το αυτοκίνητο της. Έχει μπει μία φορά στον Λονδρέζικο Σιδηρόδρομο το 1939, ενώ ήταν ακόμα πριγκίπισσα,  συνοδευόμενη από την γκουβερνάντα της και την αδελφή της Μαργαρίτα.


Μιλάει τέλεια γαλλικά και ποτέ δεν ζητάει διερμηνέα στις γαλλόφωνες συναντήσεις της. Έχει πραγματοποιήσει 261 επίσημα υπεραντλαντικά ταξίδια σε 116 διαφορετικές χώρες. 




Έχει επισκεφτεί 16 φορές την Αυστραλία, 22 τον Καναδά, 6 την Τζαμάϊκα και 10 την Νέα Ζηλανδία


Εδώ και 70 χρόνια, έχει εμφανιστεί με περισσότερα από 5000 καπέλα και 500 διαφορετικά μοντέλα. Τα αγαπημένα της, τα φοράει και είκοσι και τριάντα φορές, παρόλο που είναι από τις πλουσιότερες γυναίκες τον κόσμο. Από το 1940 μέχρι το 1960 τα σχεδίαζε ο Δανός Aage Thaarup που είχε το ατελιέ του στην King’s Road και ήταν ο σχεδιαστής της μητέρας της. 

Για την νεαρή Ελισάβετ δημιούργησε κομψά τιρμπάν και καπέλα χωρίς μπορ. 






Μετά ήρθε η σειρά της Simone Mirman, μιας Γαλλίδας μαθήτριας της Σκιαπαρέλι που αρχικά σχεδίαζε τα καπέλα της αδελφής της, Μαργαρίτας.

Από το 1965 ανέλαβε και τη βασίλισσα. «Ήταν πολύ απλή στα γούστα της» , θυμάται «και πολύ γρήγορη στις αποφάσεις της. Δεν μπορούσα να της αλλάξω ποτέ γνώμη. Συχνά άφηνε την πρόβα στη μέση για να δει στην τηλεόραση μια κούρσα των αλόγων της». 



Όταν το 1990 πέθανε η Μirman, σειρά πήρε ο Νεοζηλανδός Philip Somerville με το ατελιέ του στην Marylebon. «Ένα ελισαβετιανό καπέλο» λέει ο ίδιος «δεν πρέπει ποτέ να κρύβει το πρόσωπο της βασίλισσας. Πρέπει να μην είναι πολύ μεγάλο για να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει άνετα από την Rolls της, να αφήνει ελεύθερες και εμφανείς τις μικρές λευκές μπούκλες της περιμετρικά και να είναι αρκετά ευδιάκριτο ώστε να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος». 


Σχεδιάζουν πάντα δύο πανομοιότυπα μοντέλα σε περίπτωση ανέμου. Πολλοί αναρωτιούνται τι κρύβει το μικρό τσαντάκι που κρατάει συνήθως. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ένα lipstick, για να το ανανεώνει διακριτικά στα χείλη της.

Έχει υπογράψει πάνω από  3.500.000 γράμματα, ενώ έχει χαρίσει πάνω από 90.000 πουτίγκες ως δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό της. Στα περίεργα δώρα που έχει λάβει περιλαμβάνονται δύο χελώνες, ένα μικρό ελεφαντάκι, ο Ντάμπο, και ένα jaguar. Τα χάρισε όλα  στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου. Έχει λάβει όμως σαν δώρο και 7 κιλά δαμάσκηνα.  


Σε μια κανονική χρονιά, η Βασίλισσα συναντά περίπου 58.000 ανθρώπους σε διάφορα δείπνα, γκαλά και πάρτι. Κάθε Τετάρτη απόγευμα, έχει την καθιερωμένη της συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο προσωπικό της γραφείο στο Μπάκινγχαμ. 


Αγαπημένο της χρώμα είναι το μπλε, σύμφωνα με την Vogue, που μελέτησε μία προς μια τις δημόσιες εμφανίσεις της τον τελευταίο χρόνο. Η Ελισάβετ φόρεσε μπλε, γαλάζιο και άλλες παραλλαγές του κατά 29%, ενώ η επόμενη επιλογή της στο ντύσιμο είναι το φλοράλ (13%). Τα φορέματα της έχουν σχεδιάσει κατά καιρούς οι Sir Hardy Amies, Sir Norman Hartnell, Karl-Ludwig Couture και Maureen Rose. 


Στη βασιλική βρετανική συλλογή ανήκουν 7000 πίνακες ζωγραφικής, 3000 μινιατούρες, 1400 γλυπτά, χωρίς να υπολογίσουμε τα έπιπλα, τις ιστορικές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα. 

Όταν ο επί χρόνια γιατρός της έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο Παλάτι για να την εξετάσει χωρίς ρούχα, η Ελισάβετ του είπε: "Έχω τόση αμηχανία, όση και εσείς". Επίσης κάποτε είχε γράψει στον ράφτη των φορεμάτων της: "Σε ευχαριστώ για τον τεράστιο λογαριασμό, που θα μου πάρει μια ζωή να ξεπληρώσω". Ενώ το 2009, σε μια επίσημη συνάντηση ηγετών, είχε αναρωτηθεί φωναχτά γιατί ο Μπερλουσκόνι "φωνάζει τόσο πολύ".


Της αρέσει η ζωγραφική του Holbein αλλά κυρίως του Rembrandt του οποίου διαθέτει κάποια έργα και μια προσωπογραφία. Δεν πολυσυμπαθεί την σύγχρονη ζωγραφική αν και έδωσε πρόσφατα τίτλο τιμής στον ζωγράφο David Hockney.

Δεν της αρέσει η Όπερα. Αν θέλεις να την ενοχλήσεις οδήγησέ την στο Φεστιβάλ όπερας του Γκλίντεμπουρν στο οποίο μάλιστα διαθέτει τιμητική θέση. Παρόλα αυτά θεωρεί μεγάλο προνόμιο ότι παραβρέθηκε σε μερικά αξέχαστα κονσέρτα όπως εκείνο της Τόσκα με την Μαρία Κάλλας στο Covent Garden. Λατρεύει τις οπερέτες. Εκείνες των Gilbert και Sullivan είναι η αδυναμία της. Είναι φανατική όμως θαυμάστρια  της Barbra Streisand. Σε μια συνάντησή τους τής είχε αποκαλύψει ότι έχει όλα της τα cd.


Το πρώτο της e-mail το έστειλε το 1976 από τη βρετανική στρατιωτική βάση. Μπήκε στο Facebook τον Νοέμβριο του 2010 με μια σελίδα που ονομάζεται “british Monarchy» και περιλαμβάνει βασιλικά νέα, φωτογραφίες, βίντεο και λόγους. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει poke στην βασιλική οικογένεια. 





Χρησιμοποίησε γυαλιά 3D διακοσμημένα με κρύσταλλα Swarovski για να δει την μαγνητοσκοπημένο Χριστουγεννιάτικο διάγγελμα της που φιλμαρίστηκε πρώτη φορά σε 3D.  

Λατρεύει το iPod της. Βρίσκει εξαιρετικό αυτό το μικρό μηχάνημα παραγωγής μουσικής ενώ ζήτησε να τις προσθέσουν στο iPod της το τραγούδι «People will say we΄re in Love» από το μιούζικαλ Oklahoma επειδή της θυμίζει την εποχή των αρραβώνων της με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

H τελευταία φορά που ένιωσε αδιαθεσία,  ήταν στις αρχές του Μαρτίου όπου και νοσηλεύτηκε με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν πριν από 10 χρόνια!
 

Παρακολουθεί επίσης ανελλιπώς κάθε βράδυ στις 10 τις ειδήσεις του BBC και το πρωί ξυπνά με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Thought of the Day» στο BBC4 από ένα μικρό τρανζιστοράκι με μπαταρίες. 

Την ακούει ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες της ημέρας που έχουν φροντίσει να τις αφήσουν πάνω στο τραπέζι του πρωινού: Racing Post , Times, Daily Telegraph.

Πριν πέσει για ύπνο της αρέσει να διαβάζει ένα καλό μυθιστόρημα της Agatha Christie ή της P.D. James. Την ίδια αγάπη για την P.D. James είχε και η μητέρα της όταν ζούσε. Το 1991 την ανακήρυξε «βαρόνη».

Λατρεύει ακόμα τα αστυνομικά του Dick Francis ο οποίος πριν γίνει συγγραφέας υπήρξε παλιός αναβάτης αλόγων της Βασιλικής Αυλής καθώς και τα μυθιστορήματα της Daphne Du Maurier και ειδικά τη “Rebecca”.



Έχει παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του Alfred Hitchcock τον οποίο εκτιμούσε απεριόριστα και ανακήρυξε Ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας . Επίσης της αρέσει  η ταινία «Doctor Zhivago»  του David Lean, οι «Δρόμοι της Φωτιάς» του Hugh Hudson και η κλασσική ταινία – καρτούν των Beatles, το «Yellow Submarine». 



Το «The Queen» που ο Στήβεν Φρίαρς της αφιέρωσε, δεν θέλησε να το δει, είδε όμως και εκτίμησε τον «Λόγο του βασιλιά», την ταινία για τη ζωή του πατέρα της που ενσάρκωσε στην οθόνη ο αγαπημένος της ηθοποιός Colin Firth.

Την ενδιαφέρει πολύ η φωτογραφία ενώ έχει δεχτεί να ποζάρει προσωπικά, στο πλαίσιο της παράδοσης των βασιλικών πορτραίτων, για τρεις μεγάλους σύγχρονους καλλιτέχνες: Τον Andy Warhol το 1985, τον Lucian Freud το 2001 και τον Chris Levine το 2011.

Βαριέται το ποδόσφαιρο. Το Wimbledon την ενοχλεί, γι’ αυτό και έχει να πατήσει το πόδι της εκεί, από τον Τελικό του 1977. 

Αντίθετα έχει πάθος με τα άλογα, από την εποχή που ο παππούς της, ο βασιλιάς George V της χάρισε ένα shetland με το όνομα Peggy. Διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα ιπποφορβεία του κόσμου και τα καθαρόαιμά της, τής στοιχίζουν γύρω στις 720.000 ευρώ το χρόνο. Έχει περίπου 25 άλογα να εκπαιδεύονται σε κάθε αγωνιστική περίοδο.

Τον σπάνιο ελεύθερο χρόνο της τον αφιερώνει φτιάχνοντας  puzzles. Τεράστια puzzles που βρίσκονται συνήθως στημένα στις αίθουσες των εξοχικών της κατοικιών στο Balmoral ή στο Sandringham. Αν ανακαλύψει ότι λείπει κάποιο κομμάτι τηλεφωνεί η ίδια στον κατασκευαστή για να «ρυθμίσει το πρόβλημα»!


Διαθέτει την πιο ωραία συλλογή διαμαντιών στον κόσμο. Τα πιο παλιά κομμάτια διαθέτουν ιστορία αιώνων. Προέρχονται από την βασιλική συλλογή των προγόνων της, της γιαγιάς της κυρίως, βασίλισσας Mary, που όταν πέθανε το 1953 της παραχώρησε το μεγαλύτερο κομμάτι της προσωπικής της συλλογής.  

Ο αριθμός των κομματιών είναι ανυπολόγιστος. Η βασίλισσα διαθέτει 5 διαδήματα και δεκάδες κολιέ, καρφίτσες, ταμπακέρες, ρολόγια.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ λατρεύει τα σκυλιά και είναι πολλή καλή εκπαιδευτής σκύλων,  σήμερα διαθέτει 4 dorgis: Τα Cider, Berry, Candy και Vulcan και 5 corgis: Emma, Linnet, Monty, Holly and Willow. Στα εξοχικά της όμως διαθέτει και labradors αλλά και cocker spaniels ενώ της ανήκουν 88 μικροί κύκνοι που διαπλέουν τον Τάμεση που φροντίζει ειδικός, μια βασιλική παράδοση που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα 



Της αρέσει να πίνει τσάι Earl Grey με φρέσκο γάλα από τις κατσίκες  υπάρχουν  Windsor Castle,  αγαπά τα corn flakes τα οποία αποθηκεύει σε πλαστικά τάπερ . Αγαπάει τα σάντουιτς με μαρμελάδα και το σοκολατένιο κέικ, γενικότερα όμως λατρεύει τη σοκολάτα. Αγαπημένο της ποτό είναι το Dubonnet Cocktail (2 μέρη  Dubonnet Rouge, 1 μέρος τζιν, 1 φέτα λεμονάκι, 2 παγάκια) .. 


Το περισσότερο καιρό η Βασίλισσα Ελισάβετ τον περνάει στο αγαπημένο της κάστρο που είναι Windsor Castle στο Berkshire. Επίσης, συχνά αναγκάζετε να διαμείνει και στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο καθώς είναι και η επίσημη κατοικία της αλλά και η έδρα των γραφείων της και δραστηριοτήτων της. 



Μερικές φορές το χρόνο επιλέγει  το  Sandringham House στο Norfolk και το κάστρο Balmoral  στη Σκωτία.


Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'είναι η βασίλισσα της Κοινοπολιτείας , Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αυστραλία, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, τον Καναδά, Γρενάδα, Τζαμάικα, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Νήσοι του Σολομώντος, Τουβαλού και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας

Ως Αγγλία θεωρείται μόνο ένα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και ο τίτλος «βασίλισσα της Αγγλίας" δεν έχει υπάρξει για πάνω από 300 χρόνια.














http://contessanews.blogspot.gr/2012/02/blog-post_07.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: