Social Icons

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Έφυγε» από τη ζωή ο Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του «Βέλους»



Aπο την Contessa, 

Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του ο ναύαρχος Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του θρυλικού Βέλους, του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού, και ένας από τους πρωτεργάτες της εθνικής αντίστασης εναντίον των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου.


Ο ναύαρχος  νοσηλευόταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΝΝΑ, πρόσφατα όμως είχε επιστρέψει στο σπίτι του, επιλέγοντας να δώσει εκεί την τελευταία του μάχη με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ποιος ήταν ο πρωτεργάτης του κινήματος στο Πολεμικό Ναυτικό κατά της χούντας!

Ο Νίκος Παππάς έγραψε τη δική του σελίδα στην Ιστορία.  Διατέλεσε  αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υπουργός εμπορικής ναυτιλίας στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα. Τιμήθηκε από την επίσημη Πολιτεία, την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη αλλά και από τους απλούς πολίτες αυτής της χώρας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντά της.
Γεννημένος το 1930 στην Κύμη Ευβοίας ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αντίσταση κατά της χούντας ως τότε.


Το Κίνημα οργανώθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας και συμμετείχαν εκτός από αξιωματικούς του Πολεμικού ναυτικού και αξιωματικοί από την Αεροπορία και τον στρατό.

Ως κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό «Βέλος» και ενώ το κίνημα είχε ήδη προδοθεί, ο Νίκος Παππάς αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Εκεί αγκυροβόλησε περίπου 3,5 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Fiumicino.

Τρείς σημαιοφόροι αποβιβάστηκαν στην ακτή με τη βοήθεια φαλαινοθηρικού και κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Fiumicino. Από εκεί κάλεσαν όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ενημερώνοντας για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η πράξη προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο καπετάνιος, έξι αξιωματικοί και είκοσι πέντε υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Η κίνημα κατέφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα, ανανεώνοντας την αντίσταση και δημιουργώντας αίσθηση στο εξωτερικό κάνοντας την ανταρσία του Βέλους, πρωτοσέλιδο από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία. 


Τότε ο Νίκος Παππάς συνελήφθη ως πρωταίτιος των γεγονότων. Το αντιτορπιλικό Βέλος λειτουργεί σήμερα ως ναυτικό μουσείο, αγκυροβολημένο στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στον Φαληρικό Κόλπο στην Αθήνα.
Αργότερα αρνήθηκε πολλές φορές να λάβει μέρος σε κομματικούς σχηματισμούς και να αναλάβει κυβερνητικά αξιώματα γιατί, όπως έλεγε, δεν ήθελε «να λάβει κομματικά χαρακτηριστικά μια προσπάθεια που αποσκοπούσε μόνο στην επαναφορά της Δημοκρατίας για όλους τους Έλληνες».

Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Ζολώτα της οποίας διατέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από τις 23 Νοεμβρίου του 1989 μέχρι τις 11 Απριλίου του 1990.

Καλό ταξίδι καπετάνιε! 




Δεν υπάρχουν σχόλια: