Social Icons

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ο διάσημος κύριος Αντρέι Μπουντάγεβ...


Ο πρόσφατος πίνακας του ρώσου καλλιτέχνη κάνει το γύρο του κόσμου


O Αντρέι Μπουντάγεβ δημιουργεί πολιτικές παρωδίες. Kλασικοί πίνακες, διεθνείς «ηγέτες» με αμφιλεγόμενες πολιτικές. Ένα σύγχρονο κολάζ. Το πρόσφατο έργο του, που προβλήθηκε στα διεθνή ΜΜΕ, έχει θέμα την επιβολή του Μερκελισμού στην Ευρώπη. Ο φοροφυγάς Ζεράρ Ντεπαρτιέ, ο Πούτιν, η Λαγκάρντ, ο Σαμαράς (υποκλιση και φουστανέλα) υπό την επίβλεψη της Καγκελαρίου.

Ο Μπουντάγεβ γεννήθηκε στη Μόσχα το 1963. Σπούδασε πολιτικό και εμπορικό σχεδιασμό αφίσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και αυτό είναι πολύ εμφανές στα κολάζ του. Είναι μέλος της Ρωσικής Ένωσης Καλλιτεχνών και της Ένωσης Καλλιτεχνών της Μόσχας. Το 1996, τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο στη Graphics Biennale στο Καλίνινγκραντ.
 

Η δουλειά του είναι διεθνής. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές στη Ρωσία, αλλά και στο εξωτερικό. Κατά την περίοδο 2000-2005, πολλές από τις δημιουργίες του εκτέθηκαν στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Βερολίνο και την Κοπεγχάγη.


Οι πίνακές του μοιάζουν με απολαυστικά και παράλογα χρονογραφήματα. Έχουν σαρκασμό, στοχασμό και μια αναλυτική σκέψη του πολιτικού κόσμου, όλα δοσμένα με τη μορφή ιλαροτραγωδίας. Έτσι παρά τις τραγικές καταστάσεις που απεικονίζουν, είναι αδύνατον να μη χαμογελάσει κανείς όταν τα βλέπει. Ο πουτινισμός -αν μη τι άλλο- έχει γεννήσει μια νέα γενιά καλλιτεχνών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: