Social Icons

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ν. Μαδούρο: Ο πνευματικός απόγονος και ο διάδοχος του Τσάβες | Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας;




 Απο την Contessa, 

Στις 5 Μαρτίου, μόλις ανακοινώθηκε και επίσημα ο θάνατος του comandante Ούγκο Τσάβες  η Βενεζουέλα γύριζε σελίδα μετά από 15 χρόνια εξουσίας του. 

Ό Νίκολας Μαδούρο ήταν το πρόσωπο που στεκόταν δίπλα στον Τσάβες αφού τον συντρόφευε για χρόνια καθημερινά ακόμα και στα ταξίδια του. Για τον Νίκολας Μαδούρο δεν πέθανε απλά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, πέθανε ο φίλος του και ο μέντορας του.

Επικράτησε στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και είναι επισήμως ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο επικράτησε του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο συγκέντρωσε το 50,76% των ψήφων, έναντι του 49,07% που πήρε ο Καπρίλες.

Μπορεί τα ποσοστά να μην είναι ανάλογα του Τσάβες, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον ήθελαν να εκλέγεται. Έστω κι αν τα κατάφερε με μικρή διαφορά.

"Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη", είπε ο Μαδούρο μπροστά σε πλήθος οπαδών του, που συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, για να πανηγυρίσουν τη νίκη του.

Ο Καπρίλες είχε νωρίτερα μιλήσει για νοθεία και προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες». «Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα», έγραψε ο Καπρίλες στο Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε.

Ποιος είναι ο Νίκολας Μαδούρο

Γεννήθηκε στο Καράκας το 1962 και ενεπλάκη στην πολιτική από τα νεανικά του χρόνια. Εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείου στο Καράκας και έγινε πρόεδρος του συνδικάτου τη δεκαετία του '90.
Το 1992, έκανε εκστρατεία για την αποφυλάκιση του Τσάβες, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα και γνωρίστηκε με τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας. Ανάμεσα στους δύο άντρες γεννήθηκε μια βαθειά φιλία που στηρίχθηκε στην πίστη των ίδιων ιδανικών για την πατρίδα.
Ο Μαδούρο υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας και εκ των συντακτών του νέου συντάγματος. Μάλιστα, η σύντροφος και μετέπειτα σύζυγός του Μαδούρο ήταν δικηγόρος του Τσάβες.

Τον Αύγουστο του 2006, ο πρόεδρος Τσάβες του ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και έτσι γίνεται το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη διεθνή προβολή του κινήματος ο κυριότερος εκπρόσωπός του προέδρου της Βενεζουέλας.

Στις 10 Οκτωβρίου 2012 η πίστη του Μαδούρο στον Τσάβες επιβραβεύεται για μια ακόμη φορά. Μόλις ο Τσάβες επανεκλέγεται πρόεδρος, τον ορίζει ως αντιπρόεδρο. Εκείνος στέκεται δίπλα στον καρκινοπαθή πρόεδρο κρατώντας ψηλά το ηθικό του λαού.  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα λίγο πριν έρθει το τέλος, ο ίδιος ο Τσάβες παρέδωσε στο Μαδούρο το δαχτυλίδι της διαδοχής.

Ώρες μετά το θάνατο του Τσάβες, ο Μαδούρο κατήγγειλε συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας και είπε ότι πιστεύει ότι ο διαγνωσθείς το 2011 καρκίνος του εκλιπόντος ηγέτη ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα βρώμικο παιγνίδι των εχθρών της χώρας.

"Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ιστορικοί εχθροί της χώρας μας έψαχναν τρόπο για να βλάψουν την υγεία του προέδρου μας" ανέφερε χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: