Social Icons

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σπιτικά λουκουμάκια τριαντάφυλλο!




Βy Mary Chariskou

Μου χαν κάτσει στο μυαλό τα λουκούμια αυτή τη βδομάδα και παρόλο που βρήκα ωραιότατα φρέσκα αγοραστά δε μου πέρασε και αποφάσισα να μάθω να φτιάχνω. Έψαξα απο δω έψαξα από κει, είδα τι υλικά θέλει, τα συγκέντρωσα και πήρα τη μεγάλη απόφαση να φτιάξω λουκούμια για πρώτη φορά.

Λοιπόν τα υλικά θα τα χωρίσω σε δυο ομάδες γιατί θα χρειαστούμε 2 κατσαρόλια. Εκτός από αυτά στις δυο ομάδες θα χρειαστούμε ροδόνερο, κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, άχνη ζάχαρη και έξτρα κορν φλάουρ. 

Από σκεύη κλπ θα χρειαστείς τα 2 κατσαρόλια, θερμόμετρο, μίξερ, ενα πυρεξ ή ταψάκι και ενα μικρό σουρωτήρι για να κοσκινίσεις το κορν φλάουρ


Κατσαρόλα Νο 1

  • 400 ml νερό
  • 1 κουταλιά λεμόνι
  • 800 γρ ζάχαρη

Κατσαρόλα Νο 2

  • 500 ml νερό
  • 120 γρ κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι κρεμόριο
Το κρεμόριο θα το βρεις σε μπουκαλάκι μπαχαρικών στα ραφια με τα μπαχαρικα, δεν έχουν ολα τα σουπερμάρκετ οποτε ψάξε, εγώ σε άλλο βρήκα ροδόνερο και σε άλλο κρεμόριο.

Πως φτιάχνουμε τα λουκούμια

Βάζουμε την κατσαρόλα Νο 1 στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε καλα το ζαχαρόνερο, αφήνουμε να πάρει βράση και να φτάσει στους 115 βαθμούς το σιρόπι. Εμένα χρειάστηκε κάνα δεκάλεπτο να φτάσει εκεί από τη στιγμή που άρχισε να βραζει.

Στο μεταξύ και μέχρι να βράσει ετοιμάζουμε την κατσαρόλα Νο 2. Ανακατεύουμε το περιεχόμενο με μίξερ, βάζουμε στη φωτιά και ανα διαστήματα ξαναχτυπάμε με το μίξερ. Μπορούμε να χτυπάμε και με το χέρι αλλα μ’αρεσε η ιδεα του μίξερ.  Κάποια στιγμή οταν πάρει θερμοκρασία αυτό θα αρχίσει να πυκνώνει και με το μιξερ θα γινει κάτι σαν σατινέ κόλλα.


Αφού το κατσαρόλι Νο 1 φτάσει στους 115 και το κατσαρόλι Νο 2 έχει γίνει ένα στερεό πράμα σχεδόν τα ανακατεύουμε. Η κυρια εριξε το σιροπι σιγά σιγά στην κόλλα. Εγώ έκανα το ανάποδο γιατι η κατσαρολα Νο 1 ήταν μεγαλύτερη. Τα χτύπησα και με το μίξερ λίγη ώρα να ψιλοενωθούν και εβαλα την κατσαρόλα πάλι στο μάτι της κουζίνας να πάρει βράση. Όταν πήρε βράση χαμηλωσα τη θερμοκρασία στο μέτριο και άφησα την κατσαρόλα για μια ώρα ανακατεύοντας ανα διαστήματα.

Όσο περίμενα ετοίμασα το πυρέξ μου. Στα πλαινα άλειψα λίγο ηλιέλαιο για να σταθεί κάπως το κορν φλάουρ, στον πάτο δε χρειάζεται. Εβαλα κορν φλάουρ στο μικρό σουρωτήρι μου και το κοσκίνησα στο πυρέξ να πάει παντού.


Στη μία ώρα ειχε πήξει αρκετά το λουκούμι στην κατσαρόλα πρόσθεσα το χρώμα ζαχαροπλαστικής και το ροδόνερο και ανακάτεψα 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια έριξα το λουκούμι στο πυρέξ και το άπλωσα με ενα κουταλι να παει προς τις γωνίες.



Μετά πήρα μια κουτάλα κι άρχισα να τρώω ότι έμεινε στην κατσαρόλα. Είναι απαραίτητο στάδιο αυτό για την επιτυχία των λουκουμιών διότι και καθότι θα μείνουν αρκετές ώρες μέσα στο πυρεξ πριν μπορέσετε να τα κόψετε για να τα δοκιμάσετε και θα πάθετε υπογλυκαιμία αν δε γλύψετε την κατσαρόλα.


Γενικά το λουκούμι όσο μένει σκληραίνει, γι’άυτο και τα πολύ μπαγιάτικα είναι λίγο στούκας. Εγώ στις 5 ώρες τα έκοψα και τα τύλιξα σε άχνη και κορν φλάουρ αλλά ήταν αρκετά μαλακά και άφηναν στο μαχαίρι.

Σαν γεύση είναι ωραιότατα, σαν λουκούμια δηλαδή. Αλλά, παρόλο που τα άφησα μια μέρα για να ειμαι πιο σίγουρη, παραμένουν πιο μαλακά από ότι θα έπρεπε, λιώνουν στο στόμα αλλά δεν έχουν αυτή την ελαστικότητα του λουκουμιού όπως την ξέρω.

Φυσικά σαν πρώτη φορά έμεινα αρκετά ευχαριστημένη που έφτασα ως εδώ, σε επόμενες φάσεις θα δοκιμάσω ξανά και ξανά με διαφοροποίηση ίσως στη θερμοκρασία ή δοκιμάζοντας και άλλες συνταγές που χρησιμοποιούν γλυκόζη ή μούστο.

Γενικά αυτή η συνταγή βγάζει γυρω στα 1100 γρ λουκούμια, ένα κιλό και κάτι δηλαδή.


Πηγή: Sheblogs.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια: