Social Icons

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Το δωράκι ενός μπαμπά για την κόρη του… | Ο ιδιωτικός παράδεισος του Αριστοτέλη Ωνάση που πέρασε στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα






 Απο την Contessa, 

H Iστορία του Σκορπιού
‘Ένα μικρό νησί στο Ιόνιο , εντελώς εγκαταλελειμμένο έγινε  το 1963 ο επίγειος παράδεισος για τον δαιμόνιο Σμυρνιό  Αριστοτέλη Ωνάση που μαγεύτηκε από τα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού που βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί.  


Εκείνη την εποχή, ο Σκορπιός είχε μόνο μία εκκλησία, έναν στάβλο και ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαιόλαδου. Σε μικρό χρονικό διάστημα μεταφέρθηκε άμμος για τις παραλίες αλλά και δεκάδες κατοικίδια ζώα. Φυτεύτηκαν κυπαρίσσια, λεμονιές, πορτοκαλιές αμυγδαλιές, αγριοτριανταφυλλιές, πικροδάφνες , συκιές και πεύκα που σχεδόν άγγιζαν τη θάλασσα. 

Mπήκαν παρτέρια στη σειρά με σπάνια λουλούδια και πέτρινες πεζούλες, ενώ χαράχτηκε ένας μικρός περιφερειακός δρόμος για να κάνουν οι επισκέπτες τον γύρο του νησιού με τα ανοικτά Morris αυτοκίνητα. 

Πλεόν ο Σκορπιός είχε διάφορα σημεία με ανεμπόδιστη θέα στο γαλάζιο , η μαγεία μεγάλωνε και όλα γύρω απέπνεαν ηρεμία και γαλήνη. 

Ο Έλληνας μεγιστάνας μοίραζε τη ζωή του μεταξύ του Παρισιού, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Μονακό και της Αθήνας, βρίσκοντας πάντα χρόνο να εποπτεύει ο ίδιος τις εργασίες που γίνονταν στο νησί του. Μέσα στο καταπράσινο δάσος του δέσποζε η έπαυλη Ωνάση που αποτελείτο από τέσσερα κτίρια.



Προκειμένου οι επισκέπτες να δένουν τα κότερά τους και ο ίδιος τη θαλαμηγό του, τη θρυλική «Χριστίνα» του, κατασκεύασε μαρίνα. Όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε και για την από αέρος πρόσβαση, με την κατασκευή ελικοδρομίου στο νησί του.

Από το πλήρως οργανωμένο γραφείο του στο νησί, ο Ωνάσης διηύθυνε την αυτοκρατορία του, και δεκάδες συμφωνιών είχαν κλειστεί γύρω από τις πισίνες και τα τζάκια του. Στο λιμάνι φιγουράριζε η μυθική πια θαλαμηγός «Χριστίνα». Την πρώτη διακόσμηση των οικιών του Σκορπιού είχε κάνει ο διάσημος τότε διακοσμητής και προσωπικός φίλος της Τζάκι, Μπιλι Μπάλτουιν.

Το κρεβάτι του Ωνάση
Θα περίμενε κάποιος το δωμάτιο του ισχυρού άντρα να αντανακλά το δυναμισμό του. Παρόλα αυτά το κρεβάτι ήταν φτιαγμένο με ουρανό, διακοσμημένο με λευκά υφάσματα, έπιπλα-αντίκες συνδυασμένα άψογα με το λευκό κρεβάτι και ρομαντικές κουρτίνες ξάφνιαζαν ευχάριστα  όποιον το αντίκριζε .  καθώς. Ο Έλληνας μεγιστάνας είχε ανέθεσε το έργο της διακόσμησης του Pink House, που είναι το πιο γνωστό σπίτι της οικογένειας εξολοκλήρου στη σύζυγό του Τζάκι Κένεντι. Μια λεπτομέρεια που ξαφνιάζει είναι ότι σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, ακόμη και στα μπάνια, υπάρχουν πολλές είσοδοι, που συνδέουν τα δωμάτια με έναν ασυνήθιστο τρόπο.

Private room,  Τζάκι’ O

Η Τζάκι Κένεντι είχε και ένα δεύτερο δωμάτιο, στο οποίο απομονωνόταν . Μάλιστα, είχε δώσει εντολές στο προσωπικό να μην την ενοχλεί για κανένα λόγο όταν βρισκόταν εκεί. Στο συγκεκριμένο δωμάτιο υπάρχει ένα άνετο διπλό κρεβάτι, ένα γραφείο όπου συνήθιζε να κάθεται η Τζάκι Ωνάση και μια βιβλιοθήκη, όπου μέχρι και πρόσφατα βρίσκονταν άθικτα τα βιβλία της. Το δωμάτιο σε τόνους γαλάζιου έδενε απόλυτα με τη θέα από το μεγάλο παράθυρο που ήταν  πραγματικά μαγευτική.

Το σαλόνι
Ο Ωνάσης έπειτα από τους βραδινούς του περιπάτους ξεκουραζόταν πάνω στον άνετο κόκκινο καναπέ ενώ τα υπόλοιπα χρώματα του δωματίου ήταν έντονα και πρόσδιδαν μια αίσθηση ζεστασιάς. 


Η παραλία.
Στην παραλία Ιστ Μπιτς (East Beach), που ήταν η «οικογενειακή» παραλία, το καλοκαίρι η παρέα διασκέδαζε με τα αξέχαστα beach party. Εκεί απολάμβανε το μπάνιο του και ο Αλέξανδρος. Η Τζάκι προτιμούσε να κολυμπάει μόνη στην πίσω πλευρά του νησιού, όπου τη συνέλαβε κάποτε ο φακός παπαράτσι ολόγυμνη και η συγκεκριμένη φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας την οργή του Ωνάση. 

Δρομάκια
Κάθε βράδυ λίγο μετά τη δύση του ηλίου ο Έλληνας μεγιστάνας απολάμβανε τη βόλτα του, θαύμαζε την ομορφιά του νησιού, τα υπέροχα δέντρα του, τα περισσότερα εκ των οποίων είχε μεταφέρει από το εξωτερικό. Περνούσε πολλές ώρες περπατώντας, καπνίζοντας το αγαπημένο του πούρο  προσπαθώντας να βάλει σε μια τάξη τις σκέψεις του και να γαληνεύσει την ψυχή του.

Ζώα
Στο νησί υπήρχαν πολλά ζώα, που φιλοξενούνταν σε πέντε διαφορετικά κτίσματα και τα οποία ο Ωνάσης φρόντιζε να μεγαλώνουν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας κροίσος είχε ζητήσει να παίζουν καθημερινά κλασική μουσική στις αγελάδες, επειδή είχε διαβάσει πως έτσι κατεβάζουν... περισσότερο γάλα!


Το παρεκκλήσι
Από το Σκορπιό δε θα μπορούσε να λείπει ένα ιδιωτικό εκκλησάκι. Σήμερα στον ίδιο χώρο, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, βρίσκονται οι τάφοι του Ωνάση, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας. Μάλιστα, υπάρχει ρητός όρος στη διαθήκη του Έλληνα μεγιστάνα που αναφέρει πως δεν μπορούν να πουληθούν αυτά τα 30 στρέμματα, ακόμη κι αν το νησί πουληθεί.
Το εν λόγω παρεκκλήσι επισκέφτηκε και η Αθηνά Ωνάση το 1998, για να παραστεί στο μνημόσυνο της μητέρας της, το οποίο τέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Τίποτα πάνω στο νησί δεν ήταν κραυγαλέο ή ιδιαίτερα πολυτελές.
«Aν θέλεις φώτα, πήγαινε στο Mπρόντγουεϊ», έλεγε ο Ωνάσης στην κόρη του Χριστίνα, όποτε εκείνη αναζητούσε πολυτέλεια.

Όπως επισημαίνει ο Xρήστος Zαμπούνης στο λεύκωμα, ο Ωνάσης αγόρασε τη νησίδα μόλις τρία εκατομμύρια δραχμές. O Σκορπιός ήταν τότε άγονος. Δημοσιεύματα της εποχής υπαινίσσονταν ότι ο Ωνάσης έπεισε την Kάλλας ώστε να δώσει μια συναυλία στη Λευκάδα με σκοπό την υδροδότηση του Σκορπιού.


Ο γάμος του αιώνα που έγινε λίγους καλεσμένους σηματοδότησε τη χρυσή εποχή για το νησί. Κανένας  δε φάνηκε να νοιάστηκε για την ψιλή βροχή που έπεφτε στον Σκορπιό στις 20 Oκτωβρίου του 1968. 


Η Αρτεμις Γαρουφαλίδη είπε ότι η βροχή τη μέρα του γάμου ήταν καλός οιωνός. Αργότερα έβαλε φυλαχτά κάτω από το στρώμα στο νυφικό κρεβάτι. Η Τζάκι Κένεντι φαινόταν σοβαρή κι απόμακρη με το μακρυμάνικο δαντελένιο φόρεμα του Βαλεντίνο. Λίγες ημέρες μετά η μικρή αυτή νησίδα θα γίνει το πιο πολυσυζητημένο θέρετρο στο κόσμο φιλοξενώντας  βασιλιάδες και πρίγκιπες και Οσκαρικού ηθοποιούς , και Celebrities.

 «Kαι μόλις τέλειωσε το νησί, άρχισαν οι θάνατοι» διηγείται η Άρτεμις Γαροφαλίδου, εννοώντας τον τραγικό χαμό του Αλέξανδρου Ωνάση, το 1973. Θα ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα και ο θάνατος του πατέρα του Αριστοτέλη, στο Παρίσι. 


Mια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει, με τη Χριστίνα Ωνάση στο πηδάλιο. O ζωγράφος Γιάννης Tσαρούχης και ο αρχιτέκτονας Kώστας Bουτσινάς δίνουν νέα νότα στη διακόσμηση αφού μια πισίνα προστίθεται στις εγκαταστάσεις του νησιού. Για μία ακόμη φορά το jet set του πλανήτη αποβιβάζεται στον Σκορπιό για διακοπές και γλέντια μέχρι τελικής πτώσεως.


 

Tο 1985 βαφτίζεται στον Σκορπιό η Aθηνά Ωνάση. Tρία χρόνια αργότερα πεθαίνει η μητέρα της στο σπίτι της επιστήθιας φίλης της Μαρίνα Δοδέρο. Τα Χριστούγεννα του 1988, ένας ακόμη τάφος ανοίγεται πλάι στον Αριστοτέλη και τον Αλέξανδρο, για τη Χριστίνα. Το νησί-σύμβολο του Αριστοτέλη Ωνάση αποτελεί πλέον ίσως το πολυτιμότερο  απομεινάρι της άλλοτε αυτοκρατορίας του θρυλικού πλέον Ωνάση. 

Οι αγγλικές εφημερίδες «Daily Mail» και «Telegraph» έγραψαν την περασμένη εβδομάδα  ότι η μοναδική κληρονόμος του Ωνάση πουλά τον Σκορπιό για 130 εκατομμύρια, επικαλούμενες ωστόσο όχι πληροφορίες, αλλά εκτίμηση του ιδιοκτήτη κορυφαίου διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου για το πόσο μπορεί να πουληθεί ο Σκορπιός. 

Επικαλούμενο ανεξάρτητη πηγή, και το ιταλικό πρακτορείο ANSA μετέδιδε χθες πως η πλούσια κληρονόμος συμφώνησε να πουλήσει το νησί που είχε αγοράσει ο παππούς της τη δεκαετία του '60 σε έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο.

Στη διαθήκη του ο Έλληνας Κροίσος καθιστούσε σαφές ότι ο Σκορπιός δεν μπορεί να πουληθεί σε τρίτους, παρά μόνο να μεταβιβαστεί σε μέλη της οικογένειας. Κι αν κάποιο από αυτά δεν μπορούσε να τον συντηρήσει, τότε θα πέρναγε στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου. Αν η νεαρή κληρονόμος προέβαινε σε πώληση, το ελληνικό Δημόσιο, που έχει έννομο συμφέρον, θα μπορούσε να προσβάλει τις όποιες διαδικασίες. Με τη μακροχρόνια μίσθωση και τη διαδικασία του leasing τα χέρια της λύνονται. 

Nέα Εποχή για τον Σκορπιό

Το δώρο του μπαμπά …κόστισε κάτι παραπάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια έκανε στις πανέμορφες κόρες του Γιεκατρίνα και Πιέτρα ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αγοράζοντας τον επίγειο παράδεισο του Αριστοτέλη Ωνάση, τον θρυλικό Σκορπιό.

Η Αθηνά Ωνάση όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο της διαθήκης του παππού της και να δώσει το νησί σε ξένα χέρια, αλλά όπως αποδεικνύεται, φρόντισε οι νέοι ιδιοκτήτες να πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε -αν μη τι άλλο- να δώσουν στον Σκορπιό λίγη από την παλιά του λάμψη, μέσα από νέες παρελάσεις επωνύμων και θρυλικά πάρτι.

Οι νέες ιδιοκτήτριες και πολύ περισσότερο η Γιεκατρίνα φημίζονται για την καλαισθησία τους, αλλά και για τα ξέφρενα πάρτι που έχει διοργανώσει η τελευταία κατά καιρούς στο Μοναχό και στο Μανχάταν, όπου το 2008 ο μπαμπάς της αγόρασε (έναντι 64 εκατομμυρίων ευρώ) την υπερπολυτελή βίλα του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η 24χρονη καλλονή που μαγνητίζει τα βλέμματα του ανδρικού πληθυσμού  σκοπεύει να περνάει μαζί με τους διάσημους φίλους της τις διακοπές της στη χώρα μας και να απολαμβάνει τα μπάνια της στην ιδιωτική παραλία του νησιού, εκεί όπου κάποτε κολυμπούσε η Τζάκι Κένεντι με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Οι κόρες του Ρώσου μεγιστάνα αναμένεται να αναστατώσουν με τον πληθωρικό τους χαρακτήρα όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το διεθνές jet set.

Ο πατέρας τους, ο Ρώσος Κροίσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, είναι σαφές ότι θέλει να ζήσει σαν Ωνάσης. Περηφανεύεται για τις κόρες του, φροντίζει να μην τους χαλάει ποτέ χατίρι και να ικανοποιεί όλες τους τις επιθυμίες. Αλλωστε, του το επιτρέπουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια,  που αξιολογείται από τους διεθνείς οίκους ότι είναι η περιουσία του. 

Ο 47χρονος είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό και βρίσκεται ανάμεσα στους ογδόντα πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes». Επιπλέον, φέρεται να κατέχει το 10% της Τράπεζας Κύπρου και είναι ο ιδιοκτήτης βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali. 

Ο ζάπλουτος Ρώσος, έπειτα από διαδικασίες αρκετών μηνών, κατάφερε να πάρει από τα χέρια της Αθηνάς Ωνάση τον Σκορπιό, αλλά και το μικρό νησάκι Τσοκάρι.



 



Δεν υπάρχουν σχόλια: