Social Icons

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

O γάμος του αιώνα | Οταν ο Πρίγκιπας Ρενιέ παντρεύτηκε την Γκρέις Κέλι ( Σπάνιες Φωτογραφίες)



Απο την Xριστίνα Αλαμάνου, 



Η Αυτού Γαληνότατη Υψηλότητα Ρενιέ Γ', κατά κόσμον Ρενέ Λουί Ανρί Μαξάνς Μπερτράν Γκριμάλντι  γεννημένος στις 31 Μαΐου 1923 ανέλαβε πρίγκηπας του Μονακό στις 9 Μαΐου 1949. Στις 19 Απριλίου το 1956 νυμφεύθηκε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μονακό την Αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλι  έκτοτε αποκαλούνταν,  η  Αυτού μεγαλειότης, πριγκίπισσα του Μονακό ή απλούστερα Πριγκίπισσα Γκρέις.


Ο γάμος της με τον Πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό ήταν ο ορισμός του χολιγουντιανού παραμυθιού, από εκείνων των καλών όμως, της χρυσής εποχής του '50. Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε μια φωτογράφηση της ηθοποιού στο παλάτι του Μονακό. 




Αφού εκείνη προσκόμισε ιατρικές εξετάσεις για την ικανότητά της να τεκνοποιήσει, ο πρίγκιπας της δώρισε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι 12 καρατίων. Ο γάμος τους απασχόλησε το διεθνή τύπο, ενώ το νυφικό της Γκρέις Κέλλυ έμελλε να απασχολήσει εκατομμύρια νύφες. 

Το εκπληκτικό νυφικό της που έμελλε να μείνει στην ιστορία, σχεδίασε η ενδυματολόγος του κινηματογράφου Helen Rose που είχε ντύσει τη Γκρέις Κέλλυ στις ταινίες High Society και The Swan και ήταν δώρο για τον γάμο της, καθώς και όλη της η γκαρνταρόμπα, από τα στούντιο ΜGM με τα οποία συνεργαζόταν ούσα ηθοποιός. Το νυφικό ήταν το πιο ακριβό που είχε γίνει ποτέ μέχρι τότε. 




Η δαντέλα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πάνω από 100 χρόνων και κεντημένη με μαργαριτάρια. Για το νυφικό χρειάστηκαν ακόμα 25 μέτρα από μεταξωτό ταφτά και 100 μέτρα από καθαρό μετάξι. 


Τα μαλλιά της επιμελήθηκε ο Sydney Guilaroff και καλύπτονταν με ένα καπέλο και βέλο φτιαγμένο στο χέρι.    

Τα παπούτσια της είχαν σχεδιαστεί από τον David Evins στην Νέα Υόρκη και ήταν φτιαγμένα από τα χέρια του ίδιου ειδικά για την πριγκίπισσα που δεν θα έπρεπε να δείχνει πιο ψηλή από τον Πρίγκιπα για αυτό και είχαν πολύ χαμηλό τακούνι. 




Μερικοί από τους διάσημους καλεσμένους που παρακολούθησαν τη γαμήλια τελετή ήταν ο Cary Grant, ο David Niven, η Gloria Swanson, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Ava Gardner και ο Αγά Χαν.


Ολόκληρο το Μονακό, 3.000 άτομα, ήταν καλεσμένο στην τελετή και για να τιμήσει το βασιλικό ζεύγος τους έκανε δώρο μια μαύρη-κρεμ Rolls Royce κάμπριο. 

Ένα ακόμα δώρο κατέφτασε για το νιόπαντρο ζευγάρι, αυτή τη φορά από τον Αριστοτέλη Ωνάση, και δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα πολυτελές γιωτ 48 μέτρων με το όνομα «Deo Juvante», δηλαδή «Με την βοήθεια του Θεού».

Ο  πρίγκιπας υπήρξε περιζήτητος γαμπρός, τον οποίο πολλές γυναίκες επιθυμούσαν, εκείνος όμως τελικά προτίμησε τη φινέτσα της Γκρέις Κέλι από το sex appeal της Μέριλιν Μονρόε.
  

Εννιά μήνες και τέσσερεις μέρες μετά το γάμο της με το Ρενιέ, η Κέλι έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί την πριγκίπισσα Καρολίνα, της οποίας των ερχομό ανακοίνωσαν 21 πυροβολισμοί και η μέρα της γέννησής της κηρύχθηκε μέρα αργίας. Ο πρίγκιπας Ρενιέ και η πριγκίπισσα Γκρέις απέκτησαν τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Καρολίνα, τον πρίγκηπα Αλβέρτο και την πριγκίπισσα Στεφανί.


Μετά το γάμο ο Ρενιέ απαγόρευσε την προβολή των φιλμ της Κέλι. Το 1962 ο Άλφρεντ Χίτσκοκ της προσέφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ Μάρνι και η Κέλι ήθελε να ξανασυνεργαστεί μαζί του βέβαια στη πορεία άλλαξε γνώμη και αναγκάστηκε να μη δεχτεί το ρόλο. 

Το 1977 ο σκηνοθέτης Χέρμπερτ Ρος προσπάθησε να τη δελεάσει να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη προσφέροντάς της τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία ''Η κρίσιμη καμπή ''(The Turning Point).


Η Γκρέις Κέλι δεν επέστρεψε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Προσπάθησε παρόλα αυτά να υποστηρίξει την καλλιτεχνική άνθιση στο Μονακό ιδρύοντας το Ίδρυμα Πριγκίπισσα Γκρέις που βοηθούσε όλους τους καλλιτέχνες και τεχνίτες της περιοχής. Επίσης οργάνωνε κάθε χρόνο γιορτή για τα ορφανά. 



Όμως λίγο πριν από την Γκρέις Κέλι, μια πιο διάσημη γυναίκα ήθελε να κατακτήσει την καρδιά του πρίγκιπα και να γίνει πριγκίπισσα. Ηταν η Μέριλιν Μονρόε, η γυναίκα-μύθος του Χόλιγουντ και σύμβολο του σεξ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ήταν πρώτη στη «λίστα πόθου» του πρίγκιπα. 

Ετσι, σύμφωνα με το περιοδικό «Gente», ο Αριστοτέλης Ωνάσης ανέθεσε στο φίλο, δημοσιογράφο Γκάρντενερ Κόουελς να κανονίσει συνάντηση ανάμεσα στη Μέριλιν και τον πρίγκιπα.  Ο στόχος επιτεύχθηκε εύκολα, αφού η Μέριλιν έβλεπε με καλό μάτι τον Ρενιέ. Τον Μάιο του 1955 δέχτηκε να πάει στο Μόντε Κάρλο για να συναντήσει τον ηγέτη του πριγκιπάτου. 


Μόνο που η συνάντηση δεν έγινε ποτέ.

Την πρόλαβε, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, η Γκρέις Κέλι, λίγο καιρό αφότου είχε κερδίσει βραβείο Οσκαρ για τον ρόλο της στην ταινία «The country girl». 


Η φινετσάτη ξανθιά σταρ είχε κλέψει την καρδιά του πρίγκιπα. Είχε πάει στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου γνώρισε τον Ρενιέ. Ο playboy μαγεύτηκε από την ομορφιά της και την αριστοκρατικότητά της. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Την κάλεσε στο παλάτι, τη φλέρταρε και ύστερα από ένα χρόνο την παντρεύτηκε.



Η Μονρόε απογοητεύτηκε, αλλά μόλις έμαθε ότι η Κέλι ετοιμαζόταν να παντρευτεί τον Ρενιέ, της έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρήκες τον τρόπο να αφήσεις αυτή τη δουλειά» έγραφε το τηλεγράφημα αφήνοντας μια γερή δόση φαρμάκι, αφού η Κέλι τής είχε κλέψει τον πρίγκιπα και τον τίτλο της πριγκίπισσας μόλις για λίγες μέρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: