Social Icons

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανέβηκε στο δέντρο πριγκίπισσα …και κατέβηκε βασίλισσα!



Γράφει η Χριστίνα Αλαμάνου,


Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι την 21 Απριλίου του 1926, η γέννηση της ‘’Λίλιμπετ’’ , δηλαδή της Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη, πρωτότοκη κόρη του Δούκα και της Δούκισσας του Γιοργκ, θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της Βρετανίας όταν εξαιτίας ενός βασιλικού έρωτα , ο θείος της βασιλιάς Έντουαρντ 18ος, παραιτήθηκε του στέμματος για να παντρευτεί τη δις διαζευγμένη Αμερικανίδα, Γούλις Σίμσον , ο πατέρας της να στέφτηκε  βασιλιάς και η ίδια να αναδειχθεί σε πρώτη διάδοχο του θρόνου.


Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Φεβρουαρίου 1952 όταν η Ελισάβετ ανέλαβε τον θρόνο της Mεγάλης Βρετανίας μαζί με τις δεκαπέντε χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου στις οποίες είναι βασίλισσα και είναι γνωστές ως Κοινοπολιτειακά Βασίλεια μεταξύ αυτών η Αυστραλία και ο Καναδάς , ενώ σήμερα κατέχει στη Μεγάλη Βρετανία και τους κάτωθι τίτλους , Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας,  Ηγεμών της Νήσου Μαν, Υπέρτατη Αρχηγός των Νήσων Φίτζι, Δούκισσα του Εδιμβούργου, Δούκισσα του Λάνκαστερ και της Νορμανδίας και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε ανέβει στα κλαδιά ενός δένδρου στη Κένυα παρακολουθώντας ένα ρινόκερο ενώ ο Δούκας του Εδιμβούργου, και σύζυγος της ήταν πίσω της. Ήταν αρχή ενός προγραμματισμένου ταξιδιού που είχε οργανώσει το παλάτι για το βασιλικό ζευγάρι στη Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, μετά από το σαφάρι τους στη Αφρική. Όμως, την ίδια μέρα στη Μεγάλη Βρετανία και στις 7:30 π.μ, James MacDonald , πηγαίνοντας το τσάι  στον βασιλιά Γεώργιο Στ’ τον βρήκε νεκρό, είχε πεθάνει στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή.

Τα νέα ταξίδεψαν γρήγορα στα περίχωρα του Λονδίνου  βρίσκοντας  τον Winston Churchill στο κρεβάτι ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα όταν το πληροφορήθηκε, ενώ την 25χρονη πριγκίπισσα πάνω στο δέντρο καθώς τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πατέρα της,  την έδωσε ο σύζυγός της.  

Εννέα  ημέρες μετά , τρεις βασίλισσες ήταν ντυμένες σαν μουσουλμάνες  παρακολουθώντας την κηδεία του βασιλιά , στο παρεκλήσι του Αγ.Γεωργίου στο Windsor, ήταν η νεαρή τότε βασίλισσα Ελισάβετ δίπλα στην μητέρα της και χήρα του βασιλιά και η μητέρα του Γεωργίου Στ’, η βασίλισσα Μαίρη,  χήρα του Γεωργίου Ε’.

Έτσι η Ελισάβετ ανέβηκε πριγκίπισσα και κατέβητε βασίλισσα σε ένα δέντρο στη Κένυας ,  το οποίο δεν υπάρχει πια καθώς δημοσιεύθηκε πριν από 10 χρόνια ότι το ξερίζωσαν οι Μάου Μάου στον πόλεμο κατά των Βρετανών κατακτητών.








Ακριβώς πριν από 60 χρόνια  πλήθος υπηκόων της παραληρούσε έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ζητωκραυγάζοντας καθώς αναζητούσαν ένα χαιρετισμό της και ένα νεύμα της.
Από εκείνη την ημέρα και μετά μια νέα εποχή ξημέρωσε για όλους τους Βρετανούς.  «Αφιερώνω εκ νέου τον εαυτό μου στην υπηρεσία των Βρετανών» δήλωσε με αφορμή την σημερινή επέτειο η 85χρονη πλέον Ελισάβετ Β'.

Από τον δικό της ‘’Πύργο’’ βέβαια πέρασαν αρκετές καταιγίδες. Το 1992 χαρακτηρίστηκε "annus horribilis" μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στους γάμου τους και  τα τρία παιδιά της: ο Κάρολος, η Άννα, ο Ανδρέας και σαν να μην έφθανε αυτό… ο αγαπημένος της Πύργος του Ουίνδσορ τυλίχτηκε στις φλόγες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ κατέχει έως σήμερα ένα σπουδαίο ρεκόρ μακροβιότητας στο θρόνο που φθάνει τα 60 χρόνια βασιλείας της. Το 1964 σε μία δημοσκόπηση που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσαν ότι το 30% του πληθυσμού εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η βασίλισσα είχε επιλεγεί από τον Θεό. Όμως η δημοτικότητα της κλονίστηκε το 1997 καθώς ο τραγικός θάνατος της πριγκίπισσας Νταιάνα έτριξε συθέμελα το ανάκτορο του Μπάκινχαμ προκαλώντας διάφορες αμφισβητήσεις για την ‘’αιώνια μοναρχία της’’ 


.
Όμως ένας νέος γάμος αποκατάστησε τα πράγματα. Ο  "γάμος του αιώνα" όπως βαφτίστηκε και έγινε τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ  του του εγγονού της Ουίλιαμ, δεύτερου στη σειρά διαδοχής,  με την Κέιτ Μίντλετον, έφερε πίσω όλη τη λαμπρότητα και την αίγλη  που είχε χαθεί  μετά το τραγικό χαμό της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Τα παστέλ χρώματα που επικρατούν στις ενδυματολογικές της επιλογές και τα κλασσικά σε σχεδιασμό  καπέλα της έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και έχουν σχολιαστεί κατά καιρούς σε άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Δείχνει πάντα απόμακρη ενώ οι μόνες αδυναμίες της είναι οι ιπποδρομίες και τα αγαπημένα της σκυλιά κόργκι. Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες, μετά τον γάμο του William με την Kate δείχνουν μια βασίλισσα που βρήκε τη φόρμα της στο χαμόγελο παρόλο που ένα δυσάρεστο γεγονός λίγο πριν τα Χριστούγεννα,  το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο σύζυγός της Φίλιππος δούκας του Εδιμβούργου, έριξε μια σκιά σε μια ιδιαίτερα ευτυχή περίοδο για τη βρετανική μοναρχία.
Οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι είναι για αυτούς ο ‘’εθνικός θησαυρός’’ , ο βρετανικός τύπος την αποκαλεί ως ‘’γιαγιά του λαού’’ ενώ μέχρι σήμερα έχει συναντηθεί  σχεδόν με το ένα τέταρτο του συνόλου των Αμερικανών προέδρων που πέρασαν από τον Λευκό Οίκο.

Η πρεσβύτερη των εστεμμένων της Ευρώπης , η πιο πολυταξιδεμένη βασίλισσα, το πιο φωτογραφημένο πρόσωπο στον κόσμο,     έζησε το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ έχει γνωρίσει  το ένα πέμπτο όλων των πρωθυπουργών της Βρετανίας  που έχουν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της βασιλείας της,  από τον Τσόρτσιλ, που γεννήθηκε το 1874, έως τον Κάμερον, ενώ έχει συναντηθεί με τους περισσότερους ηγέτες κρατών όλου του κόσμου και έχει χαιρετήσει τους περισσότερους καλλιτεχνικούς αστέρες,  ενώ το 2015 θα σπάσει και το ρεκόρ μακροβιότητας που είχε στο θρόνο η βασίλισσα Βικτωρία.  

Ο επίσημος εορτασμός του  «αδαμάντινου ιωβηλαίου» θα πραγματοποιηθεί  τον Ιούνιο με μια προγραμματισμένη σειρά πανηγυρικών εκδηλώσεων από τοπικές, εθνικές και διεθνείς εκδηλώσεις με μια τετραήμερη επίσημη αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ακουστεί ξανά στα πέριξ του Λονδίνου ‘’ God Save The Queen’’





Πηγες: Daily mail, Guardian, Telegraph
Photo/ Royality photographer

Δεν υπάρχουν σχόλια: