Social Icons

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Όταν ο Κ.Ντίκενς έγραφε …σενάρια και έδινε τις πρώτες ειδήσεις!


Aπο την Contessa,

Αναρωτιέμαι στα αλήθεια,  πως θα ήταν ο κόσμος μας,  αν δεν γνωρίζαμε ποτέ τον μικρό Ολίβερ Τούιστ;
"Με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Όλιβερ", έγραψε κάποτε ο Κάρολος Ντίκενς, "θέλησα ν' αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει".
Αυτό που επιδίωξε ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας το κατάφερε. Δημιούργησε ένα έργο, γεμάτο ανθρωπιά, χιούμορ και πάθος.
Σαν σήμερα, το 1812,  γεννήθηκε και είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Βικτωριανής Εποχής.
Πανέξυπνος, δημιουργικός, ευρηματικός και πρωτοπόρος κατάφερε στην εποχή του να κρατάει με ‘’κομμένη την ανάσα’’ το αναγνωστικό του κοινό αφού ο ίδιος έγραφε και εξέδιδε τα μυθιστορήματα  του σε συνέχειες αντίθετα από ότι συνήθως έκαναν οι συγγραφείς της εποχής του.

Η πρακτική αυτή δάνεισε στις ιστορίες του ένα συγκεκριμένο ρυθμό, ο οποίος τονιζόταν από δραματικές στιγμές με αποτέλεσμα το κοινό να περιμένει με ανυπομονησία τη συνέχεια του μυθιστορήματος. Η συνεχής δημοτικότητα των μυθιστορημάτων και των μικρών ιστοριών του είναι τέτοια,  που δε σταμάτησαν ποτέ να εκδίδονται.

Το πρώτο του έργο, με τίτλο «Σκιαγραφήματα του Μποζ», τυπώθηκε το 1836. Την ίδια χρονιά, ένα άλλο από τα διηγήματά του δημοσιεύθηκε και αποτέλεσε την εκκίνηση της σταδιοδρομίας που επρόκειτο να δικαιώσει τη βαθιά πεποίθηση που είχε από τα πρώτα του παιδικά χρόνια ότι επρόκειτο να γίνει μεγάλος.
Ο Κάρολος Ντίκενς ήταν γιος του Τζον Ντίκενς, δημοσίου υπαλλήλου με μικρό μισθό, που ποτέ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα έξοδά του. Όταν τέλος οι δανειστές του τον κυνήγησαν και τον έριξαν στη φυλακή για τα χρέη του, ο νεαρός Κάρολος πληγώθηκε τόσο βαθιά, ώστε πήρε την απόφαση να αγωνιστεί για να γλυτώσει από τη φτώχεια και τα χρέη.
Σε ηλικία δεκαπέντε ετών αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο και να εργαστεί σε εργοστάσιο βερνικιών για να συντηρήσει την οικογένειά του. Από την περιπέτεια αυτή άντλησε πολύτιμες εμπειρίες για το κατοπινό του έργο.

Μια απροσδόκητη κληρονομιά ήρθε να βγάλει τον Τζον Ντίκενς από την φυλακή και να απαλλάξει τον Κάρολο από τη δουλειά που μισούσε. Αφού πήγε άλλον ένα χρόνο στο σχολείο, έπιασε δουλειά στο γραφείο ενός δικηγόρου. Κι αυτή η δουλειά δεν του άρεσε, γι' αυτό έμαθε στενογραφία και έγινε ανταποκριτής εφημερίδος. Κανείς άλλος ανταποκριτής στο Λονδίνο δεν μπορούσε να συγκριθεί με τον Κάρολο Ντίκενς στην ακρίβεια και στην ταχύτητα των ειδήσεων.
Στις διαθέσιμες ώρες του έγραφε διηγήματα, βάζοντας μέσα τα πρόσωπα που γνώριζε ανθρώπους που συναντούσε στο δρόμο.

Το Μάρτιο του 1836 κυκλοφόρησαν τα «Χαρτιά του Πίκγουικ», που έγιναν ανάρπαστα από το αναγνωστικό κοινό. Μετά εκδόθηκε ο «Όλιβερ Τουίστ», εμπνευσμένος από όσα είχε δει και γνωρίσει ο Ντίκενς στις περιοδείες του ως ανταποκριτής εφημερίδος.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων αυτών επιτυχιών του, ο Ντίκενς είχε παντρευτεί την Αικατερίνη Χόγκαρθ και η οικογένειά του μεγάλωσε με γοργό ρυθμό καθώς απέκτησε εννέα παιδιά και καθώς τα οικονομικά του επίσης βελτιωνόντουσαν συνεχώς άλλαζε συνεχώς σπίτια , το ένα πιο μεγάλο από το άλλο.
Ο Κάρολος Ντίκενς έφυγε από τη ζωή το 1870 στο Ρότσεστερ  ενώ η σορός του τάφηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνιστερ. Η Google αφιέρωσε τη σημερινή σελίδα της στη μνήμη αυτού του μεγάλου συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: