Social Icons

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΟ….KΕΡΚΥΡΑΙΚΟ!



Απο την Contessa,

Πριν ετοιμαστούμε για την Καθαρή Δευτέρα και για τη μεγάλη Σαρακοστή, το τραπέζι της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς έχει πάντα κρέας.  Έτσι, σκέφτηκα να σας δώσω τη συνταγή μου για την παστιτσάδα  όπως την έμαθα από τη νόνα στη Κέρκυρα. 

Στο νησί το φτιάχνουν συνήθως με κόκορα αλλά όταν το περισσότερο καιρό βρίσκομαι μακριά από το νησί προτιμώ να αγοράζω από τον κρεοπώλη κρέας, ποντίκι κατά προτίμηση.  
Στη Κέρκυρα υπάρχει το φαρμακείο της Καρμέλλας όπου μπορείς να αγοράσεις το σπετσιερικό της παστιτσάδας έτοιμο. Εδώ εγώ σας γράφω τις αναλογίες που βάζω .
ΥΛΙΚΑ
  • 1 ½  κιλό μοσχάρι , ποντίκι.
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα
  • 9 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι σε κόκκους 12 σπυριά
  • 1 ½ ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
  • 10 σπυριά μπαχάρι
  • 4 ξύλα κανέλλας
  • ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού σπετσιερικό
  • 4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 3 κουτάλια της σούπας ντομάτα πελτέ
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 1 κιλό μακαρόνια με τρύπα
  • βούτυρο Κερκύρας για τα μακαρόνια
  • γραβιέρα Κερκύρας τριμμένη
  • νερό
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα ξερά μπαχαρικά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί λίγο - λίγο.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το **σπετσιερικό, λίγο βασιλικό και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε το κρέας αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες.
Όταν μαλακώσει το κρέας προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό και το αλάτι.
Περιμένουμε να πυκνώσει η σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στο μεταξύ έχουμε αρχίσει να βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε . Σε ένα κατσαρολάκι έχουμε λιώσει το βούτυρο όπου και το περιχύνουμε πάνω από τα μακαρόνια και αμέσως ρίχνουμε τη σάλτσα από το κρέας και τα ανακατεύαμε καλά.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε πιατέλα . Σερβίρουμε ξεχωριστά τα μακαρόνια με τυρί τριμμένο γραβιέρα Κερκύρας και στο κέντρο του τραπεζιού το κρέας.

**Σπετσιερικό
Σε ένα μικρό γυάλινο βαζάκι βάζουμε ένα κουταλάκι γεμάτο κανέλα σκόνη, ένα κουταλάκι γεμάτο γαρύφαλλο σκόνη , μισό κουταλάκι κύμινο , μισό κουταλάκι μοσχακάρυδο και τρία φύλλα δάφνης. Κλείνουμε το βαζάκι και το χτυπάμε ανακατεύοντας τα υλικά. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο φαγητό τη στιγμή που σας γράφω.



Δεν υπάρχουν σχόλια: