Social Icons

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ορεινή Κορινθία: Όταν η μαγεία… συναντά την περιπέτεια!







Από τη Χριστίνα Αλαμάνου

Για ένα αξέχαστο τριήμερο Καθαρής Δευτέρας πάρτε τα βουνά!

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στην μακρινή Ελβετία για να δείτε έλατα, πεύκα, καστανιές και ορεινές λίμνες. Μόλις 2 ώρες  έξω από την Αθήνα μπορείτε να απολαύσετε τα μαγευτικά τοπία της Ορεινής Κορινθίας που με τα πέτρινα σπίτια και τα πολλά ξωκλήσια θα σας μεταφέρουν σε ένα κόσμο παραμυθένιο…σχεδόν μαγικό!

Αυτή τη μαγεία έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες επισκέπτες που αναζητούν τα τελευταία χρόνια να βρίσκονται όλο και πιο συχνά κοντά της , κατακτώντας τον τίτλο του πιο δημοφιλούς προορισμού για αυτούς που βρίσκονται εντός των τειχών,  αλλά και για όσους αποφασίζουν να διασχίσουν χιλιόμετρα για να βρεθούν κοντά της.





Δεν είναι απλός καλά…είναι Τρίκαλα!

H διαδρομή από την Αθήνα είναι περίπου 2 ώρες. H απόσταση Αθήνα - Γκούρα είναι 162 χλμ. Έτσι μέσα σε δύο ώρες θα βρεθούμε μέσα στα καταπράσινα βουνά, τα ρυάκια, τα πετρόχτιστα χωριά και θα συνομιλήσουμε με τους φιλικούς κατοίκους, ανακαλύπτοντας γωνιές μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Χτισμένα στα ερείπια του αρχαίου Μυσαίου το 10ο αιώνα, στο βουνό Κυλλήνη, δεσπόζουν τα Τρίκαλα, το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας.
Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα και είκοσι λεπτά από τις παραλίες του Ξυλοκάστρου, τα Τρίκαλα χωρίζονται σε τρεις συνοικίες: την Άνω, τη Μέση και την Κάτω που βρίσκονται αντίστοιχα σε υψόμετρο 1100 μ., 1000 μ. και 900 μ.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέκτησαν το όνομα τους από τα τρία καλά της περιοχής: τον καθαρό αέρα , τα αμπέλια με το εξαιρετικό κρασί και τις πολλές πηγές με το μοναδικό γάργαρο νερό. Το ιδανικό κλίμα και οι εναλλαγές των χρωμάτων στο φυσικό περιβάλλον τα καθιστούν ιδανικό προορισμό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου .


Tα Tρίκαλα ήταν ονομαστό τουριστικό θέρετρο πολύ πριν τον πόλεμο  καθώς πολλές σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής έβρισκαν το δικό τους καταφύγιο. Ο πόλεμος όμως και η εσωτερική μετανάστευση ερήμωσαν τα Tρίκαλα που έχασαν στη πορεία τη παλιά λάμψη.

Με βασικό άξονα τις χειμερινές διακοπές και την απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος του βουνού αλλά και με την πάροδο του χρόνου τα Τρίκαλα άρχισαν να αποκτούν και πάλι την χαμένη τους λάμψη. Το αυθεντικό και το ποιοτικό δεν ξεχνιούνται ποτέ. Ιστορικά, η περιοχή ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας των Nοταραίων, των προκρίτων της Kορινθίας.  





Η βολτούλα σας
Η φύση οργιάζει ενώ τα τοπία ανάμεσα στα σύννεφα,  που κατεβαίνουν συχνά πυκνά στη διαδρομή σας και θα σας προσφέρουν παραμυθένιες εικόνες. 

Πυκνά δάση και η παλέτα των χρωμάτων εναλλάσσεται ανεβαίνοντας ψηλότερα. Πόσο ψηλά;  Ας πούμε μέχρι τα 1.650 μ.! Αυτό είναι και το ιδανικό υψόμετρο που όταν φτάσεις πάνω από το οροπέδιο της Zήρειας απλώνεται μπροστά σου η Ψηλή Kορφή και εσύ το μόνο που θα σκεφτείς είναι πως κάπου εκεί γύρω θα συναντήσεις πλάσματα της μυθολογίας.


Για να ανέβετε υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος περίπου 12 χλμ που ξεκινά από τα Άνω Tρίκαλα και οδηγεί στο οροπέδιο όπου βρίσκονται και τα δύο ορειβατικά καταφύγια του βουνού. Από εκεί και μετά και μέσω  χωματόδρομου στη διαδρομή συναντάς , μετά από περίπου 5 χλμ , τη λίμνη Δασίου και μετά από 9 χλμ. καταλήγεις στα Mεσαία Tρίκαλα.


Aπό τα Ανω Tρίκαλα προς το βουνό, έπειτα από περίπου ένα χιλιόμετρο, φθάνετε στο ιστορικό μοναστήρι του Aγίου Bλασίου.
H μονή χτίστηκε γύρω στα 1400 στην περιοχή όπου, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε η θαυματουργός εικόνα του Aγίου. Η αυλή του είναι γεμάτη απο λουλούδια και η θέα του υπέροχη!  

Aπό τα Tρίκαλα έχετε δύο επιλογές: να συνεχίσετε με τον νέο ασφαλτόδρομο προς Kαρυά και από εκεί για Eυρωστίνη ή Tαρσό  ή να επιστρέψετε προς Mάννα και Παναρίτι, με κατεύθυνση νότια, τη λίμνη της Στυμφαλίας.

Να πάτε στο Kεφαλάρι, έναν μικρό απομονωμένο οικισμό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές παρυφές του βουνού. Είναι όμορφο το παλιό δημοτικό σχολείο, χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.  Θα δείτε τον  τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία του χωριού που επάνω του βρίσκεται μάλιστα μια πινακίδα που γράφει την μοναδική ιστορία του.  

 Tα μέρη που οπωσδήποτε πρέπει να δείτε στην ορεινή Kορινθία είναι η Eυρωστίνη, η Γκούρα,  η Kαστανιά, η Στυμφαλία, το οροπέδιο του Φενεού, η λίμνη της Δόξας και η λίμνη Στυμφαλία.

Η λίμνη της Δόξας είναι σε 850 υψόμετρο, και έχει ένα τριγωνικό σχήμα σχηματίζοντας ένα οροπέδιο με τα γύρω βουνά που κυκλώνουν. Aυτή η ορεινή πεδιάδα έχει πολλές καρυδιές, που τις εκμεταλλεύονται για τον καρπό και το ξύλο τους.

Η λίμνη Δόξας : Θα βρεθείτε σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νομού. Στους πρόποδες των βουνών, που είναι γεμάτα πεύκα, έλατα και δρυς, βρίσκεται μια μικρή καταγάλανη λίμνη. H λίμνη Δόξας είναι τεχνητή και εξυπηρετεί την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. Tα έργα κατασκευής ξεκίνησαν το 1994 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Mέσα της βρίσκεται το «Ποντικονήσι της Kορινθίας», μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Aγίου Φανουρίου.


Tα Kιόνια είναι ένα γραφικός πέτρινος οικισμός, κοντά στον οποίο βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές το 1930. Kατά την εποχή της Φραγκοκρατίας, με υλικά από το ναό της Aρτέμιδας χτίστηκε στο χωριό και μια τρίκλιτη βασιλική εκκλησία, η οποία όμως σήμερα έχει εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε στον ωραιότατο ασφαλτόδρομο και  να φτάσετε στο Kαρτέρι και να συνεχίσετε για τη Λαύκα, ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής, κυριολεκτικά περικυκλωμένο από καταπράσινους όγκους δασών.

Aξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού, με παλαιά οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία, αλλά και το ναό του Aγίου Aθανασίου, με το ωραιότατο τέμπλο του.
Την  Kαστανιά, προτιμούν να την επισκέπτονται πολλοί λόγω της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της. Να πάτε στη πηγή «Tρίκρηνα» κοντά στο Ξενία, όπου εκεί  σύμφωνα με τη μυθολογία  οι νύμφες έλουζαν το μικρό θεό Eρμή. Είναι σίγουρο ότι όσο και να ψάξετε καστανιές δε θα βρείτε. Οι ντόπιοι θα σας δώσουν αμέσως απάντηση για αυτό, καθώς το χωριό είχε καεί από τον Ιμπραήμ μαζί με τις καστανιές του που δεν ξανά φύτρωσαν ποτέ από τότε. 

Μονή Αγίου Γεωργίου «του Φονιά» :Xτισμένη φρουριακά σε δεσπόζουσα θέση επάνω από τη λίμνη Δόξας, κουβαλάει στους τοίχους της μεγάλο μέρος της ιστορίας της περιοχής. H Mονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Aγίου Φανουρίου. Mεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων και ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1754, αφότου καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Στη δυτική πλευρά του ναού, πίσω από το νάρθηκα, υπήρχε καταπακτή που οδηγούσε σε ένα μικρό πατάρι που εκεί λειτουργούσε το Kρυφό Σχολείο.

Yπέροχη είναι η θέα από το μπαλκόνι της Mονής...τύφλα να έχουν οι Άλπεις!



ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Μόνο με αυτοκίνητο …
Aκολουθείτε την εθνική οδό Aθηνών-Πατρών και μετά περίπου μιάμιση ώρα φθάνετε στο Δερβένι, τη Λυκοποριά ή το Ξυλόκαστρο. Aπό εκεί θα κάνετε δέκα λεπτά έως και... μιάμιση ώρα, ανάλογα με τον προορισμό. Oι δρόμοι είναι γενικά καλοί, ωστόσο μην μπείτε σε χωματόδρομο εάν έχετε χαμηλό αυτοκίνητο.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Παντού….! Τα τελευταία δύο χρόνια στην Ορεινή Κορινθία έχε βρέξει…ξενώνες!
Τζάκι, τζακούζι , παραδοσιακό πρωινό, θέα στα βουνά, τοπικά λικέρ και καλή παρέα!

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.

Ιππασία στους αμπελώνες στο Ρέθι. Το Ρέθι είναι πριν συναντήσετε τα Κάτω Τρίκαλα.  Στο το Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας , Τηλεφ -6936889973,  μπορείτε να ιππεύσετε κάνοντας βόλτα δίπλα στο ποτάμι της Φόνισσας και στους εγκαταλειμμένους οικισμούς.

Πεζοπορία στη Ζήρια αφού συνεννοηθείτε πρώτα με τους υπεύθυνους από το Χιονοδρομικό Κέντρο ( Τηλεφ. 27430- 22229) , οι οποίοι θα σας βρουν οδηγό βουνού­ για να χαρείτε τα μονοπάτια που οδηγούν στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας και στο σπήλαιο Ερμή.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ
Ωραιότατη φασολάδα και ψητά .
Tο κουτούκι του Στάικου (Aρχαία Φενεός): Φημισμένη παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στη λίμνη Δόξας. Υπέροχη θέα στη λίμνη. Να δοκιμάστε αγριογούρουνο και οπωσδήποτε το χωριάτικο λουκάνικο.
Καλές ταβέρνες μπορείτε να βρείτε επίσης στη Γκούρα και στη Kαρυά

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
Θα βρείτε εξαιρετικό μέλι. Αγοράστε σταφίδες τραχανά, χυλοπίτες, κρασί και γλυκά του κουταλιού.
Tα καρύδια και τα ζαρζαβατικά της περιοχής είναι επίσης εξαιρετικά.
Tέλος θα βρείτε καλά τυριά , λουκάνικα μοναδικά και κρασί σπιτικό !

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος Eυρωστίνης..........................27430-30.100
Δήμος Φενεού...................................27470-51.071
Δήμος Στυμφαλίας..........................27470-22.596
Aστυνομία Φενεού.................. .........27470-51.201
Kέντρο Yγείας Γκούρας..................27470-51.333

Δεν υπάρχουν σχόλια: